De olielamp: niet alleen voor zeemannen

Ik vond een onooglijk olielampje bij de kringloop. Het ontwerp van het ding roept ontstellend veel vragen bij me op, waarbij het landschapje op het schildje wat mij betreft de meest prangende is. Wat doet dat landschapje daar? Dient het enig nut? Moet het herinneren aan een bezoek aan een bepaald bos, ergens op deze wereld? De afbeelding is zo onbeduidend dat het zelfs het bos bij mij om de hoek zou kunnen voorstellen. Gesteld dat daar een beek doorheen zou lopen (maar hé, na de zomer van 2018 zijn beken in het algemeen een zeldzaam verschijnsel geworden). Het schildje en de bloemen op het lampje zelf plegen op z’n zachtst gezegd stijlbreuk met elkaar. Het lampje is dus nogal lelijk. Toch nam ik hem mee.

Olielampje van porselein

Over prangende vragen gesproken: waarom?! Dat zit zo. Een tijdje geleden bezocht ik een vriendin wiens interieur echt gaaf is. Verbazingwekkend genoeg had zij op haar salontafel een olielampje staan. Een prachtig lampje van blauw porselein met een mooi, strak lampglaasje erop. Aangezien ik olielampen tot dat moment associeerde met havens, visnetten en zeemannen met Zuidwesters op, vroeg ik, verrast dat zij (in mijn ogen) zoiets ouderwets in haar woonkamer had staan, naar het lampje.

Nieuw speurdoel

Ik denk dat de liefdevolle manier waarop ze erover vertelde (ze kocht hem tijdens een fijne vakantie in Frankrijk, het lampje gaf zulk mooi licht), mij deed realiseren dat het tijd werd om mijn opvatting over olielampen definitief bij te stellen. En zo had ik ineens weer iets nieuws om naar te speuren in de kringloop.

Vintage olielamp verven

Dit lampje is bij lange na niet zo mooi als die van mijn vriendin. Maar het mooie van die dingen is dat ze uit elkaar kunnen en daardoor goed te verven zijn. Het rode (nep)koper zou prachtig combineren met roze. En roze vond ik ook weer passen bij het zwierige glazen kapje. Ik verfde de losse onderdelen met Edding spuitverf.

Pas nadat ik het hele internet had afgestruind op zoek naar een nieuwe lont, ontdekte ik dat in het lampje zelf nog twee lonten opgeslagen lagen. Mocht jij wél op zoek moeten naar olielamponderdelen, dan vind je die in de Nederlandse webwinkel met de verrassende url olielampen.nl. En lampolie koop je gewoon bij Blokker.

Lampolie

Het enige waar ik nu nog mee moet leren leven is de vage oliegeur die wordt verspreid als je het ding aansteekt. Aangezien ik nu voor een leven aan lampolie in huis heb, hoop ik dat ik daar ook snel aan gewend raak. Want nu doet hij me onwillekeurig toch weer aan de zeevaart denken…

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, dé tegendraadse blog voor de creatieve geest. Op haar blog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers