Nieuw classicisme uit de kringloop

Neoclassicisme is een verrassend stijlelement in onze interieurs. Blogger Marlous van Oh Marie! zit bovenop deze woontrend en maakt van een Griekse mini-zuil een stijlvolle kandelaar.

Revival

De titel van deze blogpost is misschien wel nodeloos ingewikkeld. Wat ik ermee wil zeggen is dat neoclassicisme, de kunststroom beïnvloed door de Griekse en Romeinse cultuur, door de eeuwen heen revival op revival in de interieur- en designwereld doormaakt. Neoclassicisme is een terugkerend stijlelement in onze interieurs, soms via kleur (denk bijvoorbeeld aan de aardekleuren die op dit moment weer mode zijn), maar ook via accessoires (ik zie overal accessoires in schelpvorm opduiken) en meubels, zoals de opnieuw uitgebrachte Griekse zuil-zitelementen van Studio 65.

Zuilkandelaar

Laatstgenoemde zitelementen lagen nog ergens in mijn achterhoofd opgeslagen toen ik een (best wel lelijke, maar zeer classicistische) kandelaar bij de kringloop tegenkwam. Als een Italiaans merk zoiets als een Griekse zuil kan omtoveren tot een fantastisch zitelement, dan moet je van lelijke gipsen zuilkandelaars toch ook best iets kunnen maken, vond ik. Een grappig element om een leuk vaasje op tentoon te stellen, bijvoorbeeld.

Zonder blaadjes

Zodoende begon ik Griekse zuilkandelaars te verzamelen. Ze zijn er zeker, laat je niet ontmoedigen, maar je moet er wel even een paar bezoekjes aan wagen voor je een bescheiden verzameling hebt. Van de vijf exemplaren die ik bij elkaar scharrelde, besloot ik uiteindelijk de exemplaren te gebruiken die het meest op elkaar leken. Het exemplaar met de blaadjes op zijn zuil zaagde ik af aangezien de ontwerper daarvan zich daar wel erg veel dichterlijke vrijheid had gepermitteerd (ik kan me in ieder geval geen zuilen met frutselige herfstblaadjes uit mijn kunstgeschiedenisboek herinneren). Daarmee creëerde ik direct een leuk hoogteverschil tussen de drie zuilen.

 

De gaten waar de kaarsen oorspronkelijk in staan, maakte ik dicht met gips. Gips koop je in hobbywinkels, de gebruiksaanwijzing hoe het aan te maken staat op de verpakking en anders op internet (bij mijn zak gips zat een apart geprint A4’tje met daarop een verhandeling over wat een fijn materiaal gips is, maar niet hoe je het aanmaakt. Waren ze denk ik in hun enthousiasme vergeten). Giet het gips in de gaten, laat goed drogen en schuur het overtollige gips met grof schuurpapier weg tot de bovenkant glad is. Hierna kan je de zuiltjes ontvetten, in de grondverf zetten en verven. Al dan niet in een mooie aardetint.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers