Messing is het nieuwe goud

Pas las ik ergens: ‘messing is het nieuwe goud’. Een, in mijn ogen, aandoenlijke manier om een trend aan te prijzen. Het is namelijk, qua waarde, best een devaluatie om van goud naar messing te gaan. Het klinkt alsof we eerst en masse staven goud onze woonkamers in sleepten om die nu en masse te dumpen. (Wat overigens wel een enorme daling in waarde van al dat goud teweeg zou brengen, maar nu draaf ik echt door.)

Messing en goud

Dit soort dingen gebeuren in mijn hoofd als bepaalde teksten mijn pad kruisen. Aan de andere kant is het wel zo: messing ís het nieuwe goud. Met andere woorden: messing is het nieuwe glimmerdeglim dat de eksters onder ons aan onze interieurs toevoegen. Toch is het een beetje een gek verhaal, want wat is nou helemaal het verschil tussen het messing en goud dat wij in de winkel kopen? Zou je echt goud gebruiken, dan is dat een edelmetaal die niet onderhevig is aan oxidatie. Messing is een legering van koper en zink en oxideert (met andere woorden: roest) wel. Je kunt je echter afvragen of er echt messing of goud in een gemiddeld woonobject verwerkt zit. Ik denk het dus niet.

Desalniettemin zette dat ‘messing is het nieuwe goud’ me aan het denken. Want ik deed nog niet echt iets met messing hier. Hoog tijd om dat wel te doen (waarom heb je anders deze extreem saaie intro doorgeworsteld?!).

Schatzoeken in de kringloop

Samen met Anne bezocht ik een kringloop die een aparte bouwafdeling heeft. Daarbij moet je denken aan de verkoop van restpartijen tegels, dakpannen, wasbakken enzovoort. Op die afdeling verkopen ze ook lampen en onderdelen ervan. En daar kruiste het messing min of meer mijn pad.

Van lampenkap naar kaarsenstandaard

Anne zag ze het eerst: deze losse lampenkapjes. Omdat glazen kapjes als deze meestal vastzitten aan zo’n lamp met van die dunne, buigbare armen (lampen waar ik echt heel ongelukkig van word), liep ik er in eerste instantie voorbij. Maar die kapjes, die blijken los gewoon hartstikke leuk te zijn. En je kan er geweldige dingen mee doen, zo blijkt. Hun (messing) fitting heeft precies de maat van van die kleine kerstboomkaarsjes die je bijvoorbeeld bij Søstrene Grene koopt. Om de kaarsjes stevig in de kapjes te kunnen zetten, kocht ik bij de bouwmarkt messing soldeer sokken (nog zo’n woord waar mijn fantasie van op hol slaat) met een diameter van 12 mm en lijmde die met twee componentenlijm in en op de kapjes.

En zo valt er nu tóch nog een waardestijging te rapporteren. Want de esthetische waarde van die lelijke lampenkapjes is dankzij dat messing toch zeker verdrievoudigd.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers