Combineer kitsch met bloemenvaasjes

Mijn oma had vroeger een buffetkast waarin ze haar verzameling facetgeslepen glazen dierenbeeldjes tentoon stelde. Ze stonden in groepjes op achthoekvormige spiegeltjes. Gek was ik op die diertjes. Ik vind het nog steeds aandoenlijk hoe kleine kinderen (en oma’s ;-)) zonder verontschuldiging van enorme kitsch houden kunnen. Mijn liefde destijds was puur en oprecht. Als ik later groot was, besloot ik, kocht ik ook zo’n kast en álle glazen dierenbeeldjes die er op aarde te vinden waren.
Glazen Bloemen Glazen bloemen Glazen Bloemen

Kitsch

Begrippen als kitsch, fout of potsierlijk bestaan nog niet in het universum van een 8-jarige. Ik ben nu al benieuwd wat mijn eigen dochter het huis binnen gaat slepen als ze wat groter wordt. Eén ding is zeker: we gaan die ongetwijfeld roze glitterkitsch met geen tien politiemannen buiten de deur kunnen houden. Maar zo hoort het ook (al moet ik me er mentaal nog wel even op voorbereiden.

Glas past overal bij

Ik moest weer denken aan mijn oma’s beeldjes door mijn vintage stylingidee van deze week. Een idee met items waar ik normaliter aan voorbij ga in de kringloopwinkel, ondanks mijn vroegere liefde voor glazen beeldjes. Een idee met glas. Als er één materiaal is dat perfect mixt met het interieur van nu, dan is het wel glas. Glas is bescheiden en kan daarom qua kitschgehalte best wel wat hebben, mits we het niet over (hysterisch) gekleurd glas of oma’s geslepen glazen diertjes hebben.

Bloemenvaasjes

Het heeft even geduurd voor ik de collectie op de foto’s bij elkaar gesprokkeld had. Sterker nog, sommige van deze glazen bloemen kocht ik in een kringloopwinkel in Zweden. Maar, wacht nog heel even met me tot valsspeler te bombarderen. Deze glazen bloemen vervang je namelijk in een oogwenk met oude geslepen vaasjes. Of, nu we toch buiten de box aan het denken zijn, met oude geslepen glazen kandelaars. Zolang er maar water in kan dat er niet uit kan lopen. Heb je engelengeduld, dan ben je nu misschien geïnspireerd voor het starten van een nieuwe collectie. Heb je dat niet, dan ga je gewoon voor de snelle versie (ik geef je geen ongelijk, want ik stond ook niet bepaald vooraan toen het geduld werd uitgedeeld).

Stylingtip

Groepeer je (al dan niet bloedig bij elkaar gesprokkelde) vondsten en zet er een paar losse bloemen in. Van de bloemist of gewoon uit een berm (als jouw gemeente een minder fanatiek maaiprotocol heeft dan de mijne). Niet teveel bloemen per vaasje, anders zie je niks meer van het glas zelf en dat is zonde. Pas de grootte van de bloem aan aan het vaasje. De bloemen zijn er om de vaasjes uit te lichten, niet andersom. Groepeer ze op een laag tafeltje. Of, als je zoals ik een grijpgrage 1-jarige hebt rondlopen, op de eetkamertafel.

Meer ideeën met bloemenvaasjes vind je op mijn vtwonen ❥ VINTAGE Pinterest-board!

Over Marlous van Oh Marie

Marlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, de tegendraadse blog voor de creatieve geest. Op haar blog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers