Van theekastje naar plantenkastje

Een tijd geleden beloofde ik mijn schoonmoeder om twee van haar theekastjes op te knappen. Ik nam ze mee naar huis en ging er al snel mee aan de slag. Eerst even opschuren (rotklusje altijd) en daarna de kleine raampjes afplakken om vervolgende de kastjes in de grondverf te zetten. Zo, dat was vast gebeurd! De kastje werden ‘even’ op zolder gezet om er later weer mee verder te gaan… Dat ‘later’ werd wel heel veel later, ik was de kastjes eigenlijk een beetje vergeten. Tot mijn oog er van de week opviel en ik dacht: ‘dit kan ik toch niet maken, nu moet het er toch maar een keer van komen’.

Nieuw jasje

Ik had nog wat verf over van mijn weekje ‘live verven’ voor Levis op de vtwonen & designbeurs, waaronder een hele diepe nachtblauw genaamd ‘Cobalt Night’. Ik besloot een van de twee kastjes in deze kleur te schilderen. Wel een gepriegel hoor, zo’n theekastje! Maar het eindresultaat mocht er zijn en gaf mij inspiratie voor deze blog.

Zo’n theekastje wordt tegenwoordig allang niet meer altijd gebruikt voor het opbergen van servies. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als vitrinekastje en er je mooiste souvenirs in bewaren, of je gebruikt het als plantenkastje!

Nachtkastje

Dit theekastje heeft een fijn formaat dat prima kan dienen als nachtkastje bijvoorbeeld. Hij kwam dus naast ons bed te staan. Ik had inmiddels van mijn schoonmoeder vernomen dat ik een van de twee kastjes mocht houden, zo lief! Het theekastje werd niet alleen een nachtkastje, maar ook een plantenkastje.

Bijzondere planten

Mijn Monstera Obliqua (zo’n leuke mini/hangplant variant van de bekende Monstera) kreeg een plekje op het kastje. Links op het kastje zie je de Alocasia Stingray, een bijzondere plant die doet denken aan de pijlstaartrog. Ook was er nog plek voor een paar kleine vetplantjes en wat boeken. Het glas van dit theekastje mist helaas aan de voor- en achterkant. Toch komt dat in dit geval wel goed uit, zo krijgen de plantjes in het kastje genoeg zuurstof!

Mooi en gezond

Naast dat planten in de slaapkamer gewoon heel erg mooi staan, is het ook nog eens goed voor je gezondheid! Overdag geven planten namelijk zuurstof af aan de ruimte en verhogen ze de vochtigheidsgraad in de kamer. Dit kan eventuele irritaties aan de luchtwegen voorkomen. Geen reden dus om planten weg te houden uit de slaapkamer. Blij dat ik eindelijk de tijd heb genomen om dat theekastje op te knappen! Nu die andere nog…

My Attic

Oh MarieMarij Hessel heeft naast haar liefde voor vintage, DIY’s & keramiek ook een enorme voorliefde voor groen. Haar verzameling kamerplanten groeit gestaag want zij kan geen tuincentrum verlaten zonder een nieuwe plant onder haar arm. Op vtwonen.be/myattic laat Marij zien welke kanten je allemaal op kunt met groen in huis. De mogelijkheden zijn eindeloos! En je hoeft echt geen groene vingers te hebben! Voor meer inspiratie kun je Marij volgen op haar blog My Attic.

Bron: Tekst en fotografie Marij Hessel

nog meer: bloggers