#projecthometobe27: Spelen met kaders

Stilletjesaan wordt ons appartement een echte thuis. We zagen het groeien van plannen op papier naar kale ruimtes, om uiteindelijk te evolueren naar een plekje waar ons hart en ziel in ligt. Het is een plaats waar onze vele ideeën en visies tot leven kwamen. Maar één ruimte bleef lange tijd veel te saai naar onze zin… de hal!

Oké, I admit, het is maar een hal. Niet meteen de ruimte waarin je gezellig gaat vertoeven met een glaasje wijn of een goed boek. Het is maar een doorgang waar vooral een verzameling schoenen, mutsen en sjaals de aandacht opeisen. Maar toch bleef het knagen, die lange smalle zielloze ruimte waar we zo vaak doorlopen. We moesten en zouden een manier vinden om er iets leuk van te maken.

Going all out

Waar we in de woning zelf onze muren relatief blanco willen houden om geen verkleinend effect te creëren, besloten we om in de hall all out te gaan. We reizen allebei graag en houden van mooie foto’s. Tot nu toe hadden we nog niet echt een manier gevonden om onze favoriete beelden te integreren in onze woning.

Jaja, je voelt ‘m al komen hé… We besloten dan maar om de hal te gebruiken als expositieruimte en er een grote fotowall te maken.

In 5 stappen een fotowall creeëren

Als er iets is wat ik geleerd heb uit gesprekken met mensen die zich ooit aan een fotowall hebben gewaagd is dat voorbereiding key is. En dat het oké is om eens een gaatje verkeerd te boren. Dat vooral.  Dus, hoe hebben wij het aangepakt? Simpel:

Stap 1: Muren opmeten. Lijkt voor de hand liggend, maar in het verleden zijn we al vaak kaders gaan kopen (of moet ik zeggen: hebben we al vaak pogingen ondernomen om kaders te kopen) en dan sta je daar met al die opties en formaten. Al snel zie je door het bos de bomen niet meer. Een tekening met afmetingen kan je houvast zijn tijdens zo’n situatie.

Stap 2: Kaders kopen – uiteraard! We kozen voor een reeks in dezelfde stijl maar we namen een mix van wit en hout. Je kan natuurlijk lekker switchen tussen allerlei verschillende kaders qua kleur, stijl en formaat. Aan jou de keuze!

Kleine tip: durf de kaders gerust in de winkel even uit te leggen op de vloer. Dan krijg je een idee wat voor een omvang ze innemen. Dit zorgt ervoor dat je niet overmoedig wordt en thuiskomt met een hoeveelheid kaders waarmee je je volledige woning kan ‘behangen’. Trust me.

 

Stap 3: Als je wat handig bent met de computer kan je er even een digitale backup bij halen. Teken de afmetingen van je muur uit en voeg vervolgens alle afmetingen toe van de kaders die je hebt gekocht. Zo kan je heel eenvoudig klikken, slepen en draaien tot je een mooie compositie hebt gevonden.

Doe je het liever real life? Dat kan ook! Plak de breedte en hoogte van je muur even af op de vloer met tape en leg je kaders neer tot je een leuk resultaat bekomt.

Kleine tip: nummer je kaders zodat je foutjes tijdens het boren en ophangen vermijdt. Duid ook even aan of de kader staand of liggend moet hangen.

Stap 4: Eens je weet welke kader waar hoort te komen is het tijd voor meetwerk en gaatjes boren. Deze stap vond ik persoonlijk vrij eng – we wilden absoluut geen fouten maken. Om het gemakkelijk te houden, startten we met de kader in het midden. Even het midden van de muur bepalen, aanduiden met potlood en een gaatje boren. Simpel!

Je eerste kader kan je alvast ophangen en plots lijkt het afmeten van die andere kaders minder moeilijk. Je meet telkens de breedte die je hebt en je trekt er de breedte van je kaders af (bv: breedte witruimte – breedte kader 1 – breedte kader 2). Wat je dan nog overhoudt kan je gebruiken om te verdelen als witruimte tussen de kaders.

Kleine tip: boor je toch even verkeerd, geen paniek! Meestal bedekt je kader dat verkeerd geboorde gaatje. We spreken uit ervaring!

Stap 5: Mijn favoriet! Nu is het tijd voor het leukste werk: foto’s verzamelen en laten printen! Kan je echt niet kiezen tussen je grote collectie foto’s? Maak dan een compositie van verschillende foto’s in één van de kaders zoals hier of verzamel je leukste polaroids in een van de frames.

Kleine tip: durf verder te denken dan enkel foto’s. Een fotowall is vaak een verzameling van mooie herinneringen. Een stukje van de vlaggetjesslinger van je kleine spruit zijn of haar eerste verjaardag, je trouwgeloftes, dat 18e verjaardagskaartje dat je kreeg van je beste vriendinnen… Het zijn allemaal leuke dingen die je ook kan inkaderen. Plus, het maakt je fotowall meteen origineel en dynamisch.

#projecthometobe 27: Je weet nooit zeker hoe zo een fotowall zal uitdraaien tot je het gewoon doet. Wij waren bijvoorbeeld bezorgd dat zo’n grote hoeveelheid kaders in onze smalle hal echt geen zicht ging zijn. Maar wie niet waagt niet wint… want we zijn helemaal happy met het resultaat! Bye bye saaie hal!

Over Aurélie van lovelifelovefashion.be

Digital Marketing Assistent en Grafisch Designer by day, blogster by night. Aurélie Van Houte creëerde lovelifelovefashion.be in 2013, en heeft sindsdien nog geen seconde spijt gehad. Ze houdt van het leven, mode, lolcats én interieur. Voor vtwonen probeert ze de dromen die op haar bucketlist #projecthometobe staan waar te maken. Ze pimpt meubeltjes, spaart voor de leukste interieuritems en creëert zo een echte thuis in haar eigen appartement in hartje Gent.

Tekst en foto’s: Aurélie Van Houte

nog meer: bloggers