#projecthometobe 30: Een trapkast met karakter

Je kent het ongetwijfeld wel. Die verloren hoekjes in je woning waar je eigenlijk niks aan hebt. Te klein of te krap, een te lastige hoek of vorm. In ons appartement hebben we er onze missie van gemaakt om zo weinig mogelijk verloren ruimtes te hebben. Kwestie van de beperkte vierkante meters te doen tellen!

Bye bye verloren ruimte

Sinds dag één waren we op zoek naar ideeën om de ruimte onder de trap nuttig te besteden. Veel mensen gebruiken die als vestiaire of grote voorraadkast, maar onze trap situeert zich in de leefruimte waardoor beide niet echt logisch aanvoelden. Onze plannen gingen van een compleet ingebouwde kast met allerlei lades, boorden, en kasten naar heel minimalistische oplossingen met enkel legboorden.

Maar het feit bleef dat we best wel wat opbergruimte konden gebruiken. Want we houden -naast gezellige rommel- ook wel van een net en opgeruimd gevoel, weet je. Tegelijkertijd realiseerden we ons ook dat een volledige ingebouwde trapkast misschien wat te zwaar zou ogen. De zithoek is niet heel groot dus we wilden uiteraard geen opgesloten gevoel creëren. De zoektocht ging dus verder.

Uiteindelijk is ons idee langzaamaan geëvolueerd naar een lage ingebouwde kast. Heel leuk, want daardoor is er bovenaan een open ruimte waarmee je diepte creëert (en dus ook ruimtegevoel) en je kan er leuke details toevoegen zoals tof behangpapier, een popping kleurtje verf, kadertjes, hangplantjes… you name it. Je kan het zelfs als zitbank gebruiken wanneer je veel mensen op bezoek hebt. En dat terwijl je onderaan gretig aan de slag kan gaan met het vullen van die kasten.

Houten afwerking

Omdat de zithoek wat extra warmte en karakter kon gebruiken, hebben we ervoor gekozen een groot houten blad bovenop de kast te verwerken. De zoektocht was niet gemakkelijk omdat we geen afgewerkte plank wilden. We wilden de randen nog lekker ruw houden. Na enkele bezoekjes aan diverse houthandelaars hebben we dan toch een plank gevonden die 1) groot genoeg was en 2) niet afgezaagd was aan de vier kanten. (Meer dan groot genoeg. Zeg maar het dubbele eigenlijk. Dus daar zal in de toekomst sowieso nog een 2e DIY-project mee gerealiseerd worden).

Het hout is net zoals onze eettafel beuk en de voorkant heeft zijn natuurlijke vorm behouden. Dus terwijl iedereen lekker aan het tafelen was op kerstdag stond ik buiten in de kou met mijn papa deze plank te schuren. En te schuren, en nog meer te schuren. Eerst met een heel groot apparaat, dan een kleiner en dan met de hand. Vermoeiend, maar toch leuk en met veel voldoening. Want ze werd alleen maar mooier en mooier. Zeker toen ze enkele laagjes vernis kreeg als finishing touch.

Een trapkast vol opbergruimte

Het lijkt misschien niet zo groot, maar met telkens een breedte van 1m10 en een diepte van 60cm… wel, daar kan je wel wat in kwijt! De bedoeling is dat er op termijn grote witte lades in komen. Telkens 2 boven elkaar. En ja, ik geef het toe… ik kan niet wachten om die te vullen. Potjes, kaarsen, kussens… Puzzelen voor volwassenen noem ik dat.

Maar eerst even sparen, want we willen zo’n touch-to-open systeem en die zijn helaas niet goedkoop. Plus, de papa heeft ook wel even een pauze verdiend na het maken van de kast. Voorlopig hebben we ze daarom alvast gevuld met verschillende spullen zoals dozen en boeken. Ziet er wel leuk uit, toch?!

Zelf graag ons appartement ontdekken?

Voor zij die me volgen op Instagram zullen het wel gezien hebben. Een nieuw avontuur heeft ons for now naar Dublin gebracht. Dus heb je zin in een weekendje charmant Gent in een leuk appartement? Dat kan! Want we hebben ons nestje for the time being op airbnb gezet.

#projecthometobe 30

Dit was een project waar we lang op gewacht hebben om het te kunnen starten. Het juiste design uitwerken, het perfecte behangpapier zoeken, de juiste materialen vinden voor de kast zelf én vooral tijd om de kast te maken…. Maar ze staat er! En oké, ze is nog niet helemaal afgewerkt maar zelfs zo is ze geweldig om naar te kijken. En hey, het is niet omdat we momenteel in Dublin wonen, dat we daarom bij de pakken blijven zitten.

Productinformatie

Opbergmanden (IKEA), kussens wit (Zara Home), kussen gestreept (Leenbakker), houten opbergkistjes (MOEBE) hangplanten (tuincentrum), staande planten (vtwonen), kaarsen (Onno).

Tekst en fotografie: Aurélie Van Houte

nog meer: bloggers