Stap 1. Maak een moodboard
Er is zoveel moois, daar word ik makkelijk hebberig van. Om te voorkomen dat je spullen koopt die je uiteindelijk niet nodig hebt: maak een duidelijk plan van tevoren. Ik kies meestal één foto die ik qua sfeer fijn vind. Dan analyseer ik waarom dat zo is: welke kleuren zijn er gebruikt? Welke materialen? De lichtgrijze lamp van Good&Mojo past perfect in dit plaatje. De lamp is gemaakt van gerecycled papier, houtsnippers en karton. En voor iedere verkochte lamp doneren ze aan WakaWaka. Deze stichting zorgt voor lampen in ontwikkelingslanden. Verkocht!
Stap 2. Kies voor een tijdloze basis
Deze keer ga ik voor zachte blauw- en groentinten met blankhouten accenten. Maar, zoals je op de foto ziet, zit er ook wat donkere details in de foto. Dat is nodig omdat het geheel anders wat flets toont. Het dekbedovertrek van Yumeko is een fijn basisitem en voegt precies die stoere touch toe. Gemaakt van biologisch katoen en superzacht.
Stap 3. Buy less, choose well
Kies al je items met liefde en aandacht. Niet teveel frutsels, maar ga voor minder spullen waar je écht blij van wordt. De O My Bag handtas wordt van verantwoord gelooid leer gemaakt in India. Ik kocht mijn tas van O My Bag drie jaar geleden en ben er nog iedere dag blij mee. Een goede investering én leuk stylingitem voor je voorjaarshuis.
Stap 4. Gebruik gebruiksvoorwerpen voor kleuraccenten
Nog wat kleur nodig in je voorjaarshuis? Zoek niet meteen je heil in accessoires, zoals kandelaars en kussentjes. Misschien kun je het ook met praktische voorwerpen oplossen! Kijk eens bij het servies bijvoorbeeld. Deze mintgroene mokken zijn op een eerlijke manier gemaakt in Thailand.
Stap 5. Gebruik natuurlijke materialen
Ha, hier heb je een streepje voor als je voor duurzame merken kiest. Die zijn namelijk gemaakt van de mooiste natuurlijke materialen: linnen, wol, leer en hout. Dat voegt meteen warmte en sfeer toe aan je voorjaarshuis. Een vloerkleed is bij uitstek een item dat helpt om je styling tot een geheel te maken. De kleden van Finarte worden gemaakt van gerecycled katoen. Het kan op de vloer, maar ook als decoratie aan de wand.
Tas van O My Bag, vloerkleed van Finarte Aitta, plant van Green Lifestyle Store, dekbedovertrek van Yumeko, hanglamp van Good&Mojo, bed van Sebra, mok van Fairtrade Pila, plaid van by mölle, tuinstoel van Ecofurn, pedaalemmer van Brabantia.
Stap 6. Vergeet de rest van je huis niet
Wonen doe je niet alleen in de woonkamer. De jury van het voorjaarshuis vindt het leuk als je jouw hele huis meeneemt. En: als je jouw persoonlijke stijl consequent doorvoert, kun je items ook op meerdere plekken gebruiken.
De EcoFurn tuinstoel is officieel voor buiten, maar mag ook best binnen staan. De stoel is gemaakt van geolied berkenhout uit Scandinavië.
Stap 7. Ga voor multifunctionele items
Sommige spullen heb je maar kort nodig. Denk aan de tuinstoel van stap 6. Of dekens voor het ledikant van je kind. Handig als deze producten daarna ook nog een functie hebben. Of andersom: gebruik de plaid van By Mölle gewoon als ledikantdeken of in de box. En als je kleine hem niet meer nodig heeft, pik jij 'm lekker in voor op de bank. De plaid is gemaakt van gerecycled denim en no worries: dat is lekker zacht en warm.
Stap 8. Denk vooruit
In het verlengde van stap 7: probeer verder te denken dan 'ik vind dit nu zo mooi'. Kun je het over een jaar, of twee of drie ook nog gebruiken? Een wiegje is heel schattig, maar met geluk past je baby er drie maanden in. Kies daarom liever voor een ledikant. Van dit exemplaar van Sebra kun je later ook nog een juniorbed maken.
Stap 9. Praktische groene voornemens
Misschien heb je naast al die mooie woonitems ook nog spullen nodig om je praktische groene voornemens waar te maken? Een extra prullenbak bijvoorbeeld, om nu eindelijk je plastic te gaan scheiden? De New Icon pedaalemmers van Brabantia zijn er in mooie kleuren, dus die kun je prima kwijt in je voorjaarshuis. En: voor iedere New Icon die verkocht wordt, doneert Brabantia aan The Ocean Cleanup.
Stap 10. Vergeet het groen niet
Een groen voorjaarshuis. Dat mag je best letterlijk nemen. Ieder interieur knapt namelijk op van een paar planten. En het is ook gezond voor het binnenklimaat, omdat planten de lucht zuiveren. Kies bijvoorbeeld voor de pannenkoekenplant ofwel Pilea Peperomioides of één van de vele andere planten.
Over Laura van Laura en James
Laura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James.
Bron: fotografie www.lauraenjames.com | tekst www.lauraenjames.com