6x een duurzame kerstboom

Heb jij ‘m al staan? Gezellig, een kerstboom in huis. Maar zo zonde dat je die boom maar een paar weken kunt gebruiken. Daarom verzamelde ik 6 tips voor een alternatieve kerstboom, een kerstboom die langer megaat of minder belastend is voor het milieu. Merry Christmas!

duurzame kerstboom op het raam tekenen duurzame kerstboom ixxi adventkalender met kerstboomWat is duurzamer: een kerstboom of een kunstboom?

Wist je dat er jaarlijks wereldwijd 85 miljoen ‘kerstbomen’ worden gekapt? Omdat deze bomen geen kluit meer hebben, kun je ze niet hergebruiken. Een ‘wegwerpkerstboom’ dus. Een kunstkerstboom is helaas niet standaard beter dan een levende kerstboom. Dat hangt ervanaf hoeveel jaar je hem gebruikt. En of je je kerstboom bijvoorbeeld met de auto gaat halen.

Daarom: 6 tips voor een duurzame kerstboom

1.     Maak zelf een kerstboom van resthout. Die gaat jaren mee en je kunt hem naar eigen smaak verven en versieren.

2.     Kies voor 2D alternatief: Tape bijvoorbeeld met masking tape een boom op de muur.  Teken met krijtstift een boom op het raam. Of kies voor de kerstboom IXXI op de foto hierboven, tegelijkertijd een adventkalender.

3.     Koop een tweedehands kunstboom, bijvoorbeeld via de kringloopwinkel of Marktplaats. Deze boom is al gemaakt, dus fijn als ie een tweede leven krijgt.

4.     Liever een nieuwe kunstboom? Kies er een van goede kwaliteit, zodat je de boom jaren kunt gebruiken. Om milieuvriendelijker te zijn dan een echte boom, zul je hem minimaal 9 tot 17 jaar moeten gebruiken.

5.     Kun jij niet zonder die dennegeur met Kerst? Een echte kerstboom mét kluit is ook een optie. Die kun je daarna terugplanten. Let goed op als je ‘m koopt: kies een boom op pot en met een grote kluit. Geef de boom veel water en zet ‘m niet naast de verwarming. Zo heb je de grootste kans dat de boom kerst overleeft en daarna de tuin in kan.

6.     Teveel gedoe of heb je geen tuin? Adopteer dan een biologische kerstboom! Ja echt, duizenden mensen halen jaarlijks hun eigen kerstboom op. Na Kerst breng je de boom weer terug en wordt hij goed verzorgd, zodat hij tot wel 5 keer kan worden hergebruikt. Oh denneboom!

Over Laura van Laura en James

Laura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.be vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James.

Bron: Fotografie 1. 2. vtwonen 3. IXXI | Tekst www.lauraenjames.com | Feiten over kerstbomen via Milieu Centraal

nog meer: bloggers