5x Duurzaam Dutch Design Week 2017

Yes, het is weer tijd voor een flinke dosis designinspiratie: Dutch Design Week. Van 21 tot en met 29 oktober staat Eindhoven in het teken van het grootste designevenement van Noord-Europa. Er is werk te zien van meer dan 2.500 ontwerpers, verspreid over 100 locaties in de stad. Zoveel te zien. En gelukkig ook heel veel duurzame inspiratie. Daarom selecteerde ik alvast 5 duurzame must-sees. Veel plezier!

Zelf plastic recyclen met Precious Plastic

Plastic afval… Eén van de grootste problemen van de moderne consumptiemaatschappij. Dave Hakkens heeft daarom de Precious Plastic machine ontwikkeld. Op de website van Precious Plastic kun je de handleiding downloaden om zelf een machine te maken. De materialen en gereedschappen zijn eenvoudig en overal ter wereld verkrijgbaar.

Zo kan iedereen een eigen machine bouwen én plastic recyclen tot een waardevol object. Bouwmaterialen bijvoorbeeld. Of sieraden. Of telefoonhoesjes… Voor eigen gebruik of om te verkopen. Dit geeft iedereen wereldwijd de mogelijkheid om je omgeving op te ruimen en ook nog eens een inkomen te genereren.

Locate: Sectie-C: Club C – map no. 99

duurzaam dutch design week 2017 Eco OhNog een oplossing voor plastic afval: ECO-oh

Wist je dat niet al het plastic dat je inlevert gerecycled kan worden? Tenminste, bij veel recyclaars verdwijnt dit plastic in de verbrandingsoven.

Maar niet bij ECO-oh. Deze Vlaamse fabriek verwerkt jaarlijks tonnen van dat plastic tot een nieuwe grondstof die ook nog eens biologisch afbreekbaar is. Daarnaast werken ze samen met kunstenaars en designers. Dit geeft plastic extra waarde, waardoor mensen het minder snel als wegwerpartikel beschouwen.

Tijdens Dutch Design Week zie je 4 samenwerkingen tussen designers en ECO-oh. De H-bench op de foto is een samenwerking met Studio Segers. Onvoorstelbaar hè, maar echt gemaakt van boterkuipjes en plastic zakken.

Locatie: Ketelhuisplein – map no. 26

duurzaam dutch design week 2017

100% geleend: People’s Pavilion

Een gebouw maken én inrichten zonder afval te produceren. Dat was het doel van Overtreders W. En het is gelukt. Het People’s Pavilion is het kloppende hart van de Dutch Design Week. Alles is geleend. Na afloop krijgt iedereen zijn spullen weer terug.

Nou ja, bijna iedereen. De gevel op de begane grond is gemaakt van de oude gevel van bol.com en die wordt na Dutch Design Week elders weer gebruikt. En de gevelbekleding is gemaakt van gerecycled plastic. Ingeleverd door inwoners van Eindhoven.

Locatie: Ketelhuisplein – map no. 26

duurzaam dutch design week 2017 PLANTI15

PLANTI15 – worst van oesterzwammen

Stel je voor dat je op hetzelfde stuk land 15 keer meer plantaardig eiwit kan verbouwen dan dierlijk? Dat betekent dat je worsten kan maken die 15 keer langer zijn.

Daarom bedacht Doreen Westphal van Botanic Bites deze plantaardige PLANTI15 worst. Gemaakt van oesterzwamvoetjes. Die werden eerst niet gebruikt, maar zijn wel hartstikke voedzaam, vol eiwitten. Eet smakelijk!

Locatie: Ketelhuisplein – map no. 26

duurzaam dutch design week 2017 TwentyTwenty – schoonmaakmiddelen zonder water

Afwasmiddel, shampoo, allesreiniger… Al deze producten bestaan voor meer dan 80% uit water. Wat als dat water later pas wordt toegevoegd? Dat scheelt een hoop transport én verpakkingsmateriaal.

Oh en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Mirjam de Bruijn ontwikkelde Twenty als haar afstudeerproject aan de Design Academy. Kan iemand dit in productie nemen? Ik ben fan.

Locatie: Design Academy Graduation Show – de Witte Dame – map no. 51

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.be vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Bron: tekst www.lauraenjames.com | fotografie: 1. Precious Plastic 2. ECO-oh 3. People’s Pavillion 4. Botanic Bites 5. Femke Rijerman voor Mirjam de Bruijn

nog meer: bloggers