Tuinen kijken in juli bij onze noorderburen

Met een hoogtepunt aan bloeiende planten deze maand, staan hordes tuineigenaren te popelen om hun tuin met het grote publiek te delen. In juli valt er daarom allerlei moois te beleven.

open tuinen dag

Houd deze datums in de gaten

  • 1 juli: open tuindagen Utrecht. Tuinliefhebbers uit de omgeving Utrecht moeten beslist hun fiets op deze dag. Met een passe-partout die € 12,50 bedraagt, krijg je toegang tot 43 (!) tuinen. Een uniek kijkje achter de historische gevels.
  • 15 en 16 juli: Top in de kop. Een combi van tuinen en kunst vind je dit weekend in West-Friesland. Maar liefs 17 tuinen stellen zich open.
  • 15 en 16 juli: De Groene Route. Breng een bezoek aan gepassioneerde tuineigenaren en duurzaam werkende kwekerijen in Noord Hollland. Het weekend heeft als thema Feest in de tuin: elke deelnemer geeft hier een eigen invulling aan.
  • 21 t/m 30 juli: Bloem & Tuin in Nuenen (NB). De kraampjes onder de hoge bomen zijn gevuld met bijzondere planten en nog veel meer. Met het mooie weer (wat het toevallig al jaren achtereen is met dit evenement) valt het bij mij altijd samen met het ultieme vakantiegevoel. Daar hoop ik dit jaar weer op.

Plan je eigen fiets- en tuinenroute in Nederland

Veel individuele tuineigenaren stellen hun tuin in de zomermaanden ook open op vaste dagen, meestal in het weekend, of ze zijn op afspraak te bezoeken. Op www.opentuinen.com kun je per provincie zoeken naar open tuinen. Daarbij zie je ook meteen hoe het zit met de openingstijden. Zo kun je in jouw omgeving meerdere tuinbezoeken op één dag plannen en een mooie fietsroute er omheen uitstippelen.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: bloggers