Het perfecte buitentapijt kiezen in vier stappen

Een tapijt brengt sfeer en huiselijkheid in de tuin en vormt een verbindend element tussen meubelen. Een keuze maken valt echter niet mee. Tuinblogger Kristel vertelt in dit blog welke vier stappen zij nam om het perfecte buitentapijt te vinden.

vtwonen buiten special 1 | buiten koken in buitenkeuken
Buitenkeuken van Combitex op maat gemaakt (com-anders.nl). Zwart-wit buitenkleed van Mica Decorations, zwarte trolley Use van House Doctor, 64x40x81 cm, broodplank van HKliving, 15×55 cm, 25×45 cm, zwarte borden van HKliving, mokken Kyoto wit met zwart van HKliving, wit bord Bold & Basic met palmprint van HKliving, Ø 26,5 cm, bruin-zwarte cappuccino mok met oor van HKliving, 0,3 l, zwarte braad/stoofpan Signature van Le Creuset, Ø 24 cm, waterdispenser met zwart onderstel van Madam Stoltz, 18 l (vtwonen.nl). Witte braadpan Senior met deksel, 5 l, witte kandelaar aan zijkant keuken, hoog 28 cm, stof boven keuken, 150 cm breed (ikea.nl). Beige kaars, poef met print, langwerpig beige kleed, kleed opgerold in trolley, zwarte plantenpot, gevlochten tas Ibiza, kleed in tas, zwarte stalen barkruk geschikt voor buiten (loods5.nl). Fles met zeepsop, receptenboek, uivormig potje, koffiemaker zwart, spatel en keukenlepels, stoffer-en-blik, bus poedersuiker met handvat op trolley (zarahome.com). Stoel met getekend lichaam (anna-nina.nl). Ronde slinger met streep (sukha.nl). Bruine theedoek met zwarte streep (maisonnl.com). Bruine pot waar lepels in zitten (annemiekebootsceramics.nl). Witte theepot van HKliving (deens.nl). Terrazzo serveerschaal van HKliving (fonq.nl).

1. Voor welke vorm ga je?

Vierkant, rechthoekig, een lopermodel of toch rond? Waarschijnlijk zijn de eerste twee opties de gemakkelijkste (voor de twijfelaars!), maar zelf koos ik voor een ronde variant. Met name meerdere overlappende ronde tapijten geven wat mij betreft een dynamisch effect. Bovendien kunnen ronde vorm de rechte lijnen van de tuin doorbreken. Onder onze overkapping ligt een rond tapijt dat precies in de hoek van de strakke loungebank past. Zou ik nu opnieuw kiezen, dan zou ik overigens voor twee kleinere tapijten van verschillende materialen en structuren gaan: nog spannender.

2. Het ideale tuinkleedmateriaal

Wanneer een tapijt onder een overkapping komt te liggen, kun je in principe voor elk type materiaal kiezen. Je hebt dan net wat meer keuze, bijvoorbeeld uit een mooi geweven, gehaakt of juten tapijt. In principe kun je elk tapijt voor binnen ook buiten neerleggen, al vind ik een hoogpolig tapijt wel wat minder fris in verband met vuil, beestjes en schimmelgevoeligheid. Zelf koos ik voor een echt tapijt van polypropyleen/ polypropeen. Het gros van de buitentapijten is gemaakt van dit onbreekbare plastic en dat is niet voor niets: het is behoorlijk slijtvast, neemt geen vocht op en vervaagt nauwelijks van kleur. Wanneer een buitentapijt dag in, dag uit met regen, zon en vuil in aanraking komt, is het sowieso verstandig om voor dit type kleed te kiezen.

vtwonen buitenkleed

“Een buitentapijt brengt sfeer en

huiselijkheid in de tuin”

3. Het ideale formaat

Voor de woonkamer wordt vaak aanbevolen om een tapijt te kiezen dat breder is dan het breedste meubelstuk, meestal de zetel; in de tuin mag je dit soort regels loslaten. Natuurlijk is het mooi als een tapijt de losse ‘eilandjes’ van stoelen en meubels met elkaar verbindt. En logischerwijs past een klein tapijt mooier in een kleine hoek en een groot tapijt beter in een grote hoek. Maar er zijn meer tussenvormen die een terras dynamiek geven. Bijvoorbeeld: twee ronde tapijten die over elkaar liggen. Of een loper en een rond tapijt die naast elkaar gebruikt worden. In de woonkamer vind ik al dat die speelsheid mag, maar buiten des te meer!

4. Kleuren en prints

In mijn ogen kan het buiten niet kleurrijk genoeg zijn. Mijn buitentapijt met een print is een afwisseling van wit en lila— een kleur waar ik binnen never nooit voor zou kiezen, maar die buiten perfect past. Het tapijt maakt een verbinding met de paarse Agapanthus-bloemen en de Verbena’s rondom. Dat is een belangrijk stijlpunt: een tapijt moet qua kleur niet alleen matchen met de kussens en buitenmuur, maar ook met de bloemen rondom. Tapijten met drukke prints werken buiten prima; die veelzijdigheid zie je in de natuur ook. Zolang je dicht bij het kleurpalet van de planten en meubels blijft past alles bij elkaar. Speel je liever op safe, kies dan voor een effen tapijt in een natureltint zoals grijs, taupe of bruin. Dat hoeft echt niet saai te zijn, zeker niet wanneer je kiest voor een stoer tapijt met structuur. Een grafisch zwart-wit tapijt doet het ook altijd goed.

Besloten welk tapijt bij jouw tuin past? Shop hier de mooiste tapijten voor de tuin.

Kristel Engelen

kristel engelen portret

Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

nog meer: bloggers