De comeback van de ronde lijn

Doorgaans gaan tuintrends een stuk minder snel dan interieurtrends en daarmee is de nieuwste tuintrend dan ook een opvallende: na jarenlang recht kiezen we eindelijk weer voor organisch.

Na twintig jaar recht

‘De beplanting mag nog zo weelderig zijn, als de basis maar strak is’, was het motto van menig tuinontwerper de afgelopen decennia. De golvende lijn is al even uit de tuinarchitectuur verdwenen – het was omstreeks het millennium dat de rechte lijn zijn entree maakte. Rechte vakken met eenzijdige beplantingen, een strak omkaderd gazonnetje en terrassen van grote XL-tegels; als je je tuin de afgelopen decennia liet aanleggen, deed je dat volgens deze duidelijke indeling.

Natuurlijk & biodivers

Maar die XL-tegels komen het watermanagement niet bepaald ten goede, net als de eenzijdige vakbeplantingen die weinig bijdragen aan de biodiversiteit. Tuinontwerpers zijn zich hier steeds bewuster van en willen die maatschappelijke rol graag innemen. Dat zien we terug in meer groen in onze tuinen, meer bloemenweides die de bijen bekoren en waterdoorlatende asfalt waardoor ons regenwatersysteem minder belast wordt. Golvende lijnen en slingerpaden horen qua look & feel bij die natuurlijke tuin. Ze maken de tuin sierlijk en zorgen op een speelse manier voor een duidelijk, opgeruimd gevoel.

Van binnen naar buiten

Daar komt nog bij dat de ronde vormen vanuit het interieur langzaam naar buiten komen. Meubilair met afgeronde hoeken zoals banken, stoelen en tafels, ronde vloerkleden, bollampen en ronde kussens; vanaf deze zomer ga je ze terugzien in de nieuwe tuincollecties. Het geeft je terras een huiselijke uitstraling waardoor binnen en buiten nog meer in elkaar gaan doorlopen. En dat is precies wat we willen: héél veel tijd doorbrengen in onze tuin. Met de zomer van vorig jaar hebben we er al voorzichtig van mogen proeven. En…dat smaakt naar meer!

Kleine ingreep

Halve maanborders maken hun rentree en vijvers, badjes en zithoeken worden weer cirkelvormig. Een slingerpad maakt je tuin uitnodigend om verder te ontdekken. Zou dan ook de jaren ’70-zitkuil weer terugkomen? Of de rechte lijn nu snel uit het straatbeeld zal verdwijnen, valt te betwijfelen. De tuin is voor veel mensen nog altijd een sluitpost en het aanpassen van de bestrating betekent dat de complete tuin op de schop moet. Wil je een kleine ingreep doen? Dan kan dat alvast door de strakke lijn te doorbreken met deze toffe buitenmeubelen en -accessoires.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto 1 Hartman | Foto 2 Mooi wat bloemen doen

nog meer: bloggers