Fruitsoorten in de moestuin

beeld vtwonen Beeld

Heb je weleens gedacht aan fruit in de moestuin? Dat mag echt niet ontbreken vind ik. Mijn tuin staat er dan ook vol mee! Je hebt wel even geduld nodig, want een fruitstruikje of boom heeft wel tijd nodig om op te starten.

Lees verder onder de advertentie

In de aarde

Eigenlijk heb je bij aardbeien in hetzelfde moestuinseizoen al vruchten. Houd hier dus een beetje rekening mee. Heb je een volkstuintje en moet je deze ieder jaar schoon en netjes achterlaten voor de volgende bewoner?! Dan kun je de struiken of bomen beter in een pot uitplanten. Heb je misschien plek in de tuin achter het huis? Voeg deze lekkernijen dan zeker toe. Wat is er leuker en lekkerder dan een tuin waar bijna alles van te eten is?

Ik wil graag aan jullie laten zien wat voor fruit ik in de tuin heb staan en geef jullie er uiteraard wat extra informatie bij.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Aardbeien

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten aardbeien. Ik ben er zelf echt zo gek op! Maar helaas ben ik niet de enige, want de vogels eten ook graag mee. Dek je aardbeien dus goed af tegen vogels en muizen. Voor je het weet hebben ze al je rode aardbeitjes te pakken en blijft er niks meer voor jou over. Ik doe dit zelf met netten (in mijn voorgaande blog kun je zien hoe ik dat doe).

Ik heb meerdere soorten aardbeien staan, zodat ik niet 1 keer maar 3 keer per jaar kan oogsten. Deze verschillende rassen geven namelijk allemaal op een ander moment van het jaar vruchten. Zo kun je er lekker lang van blijven smullen. Je kunt er zoveel mee doen: het maken van ijs, lekker door de yoghurt als tussendoortje, het maken van confituur en het inmaken in wodka samen met wat suiker is altijd een hit.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Vijgenboom

Mijn vijgenboom staat in een pot. Dit komt omdat ik deze vorig jaar heb gekregen van een vriendin. Ze ging verhuizen en ik heb hem eigenlijk geadopteerd. Hij moet nog een mooi plekje krijgen in mijn moestuin, maar de geschikte plek heb ik nog niet gevonden. Vijgenbomen overleven prima in een pot, maar gebruik wel een grote waar hij flink in kan wortelen. Vergeet met heel warm weer niet om voldoende water te geven. De wortels kunnen natuurlijk niet bij het grondwater, dus de kans op uitdroging is daarom veel groter.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Blauwe bessenstruik

Ik ben echt dol op blauwe bessen en ik denk dat ik niet de enige ben! Bij mij staan de blauwe bessen in een ingegraven cementton in de grond. Het zijn 4 struiken om precies te zijn. Zo kan ik er lekker veel van snoepen. Deze cementtonnen heb ik gevuld met zure grond: tuinturf. Blauwe bessen groeien namelijk niet op zandgrond, dus mocht je hem in volle grond willen zetten, dan is het slim om hem heel vaak voeding te geven. Misschien heb je wel het geluk dat je een turfrijke grond hebt. Dek de blauwe bessen ook goed af met netten, want die blauwe pareltjes wil je toch het liefst zelf opeten?!

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Rode bessenstruik

Ook heb ik een hele grote rode bessenstruik. Deze heb ik dit jaar al voor het derde jaar. Dit jaar vormt hij voor het eerst bessen aan de houterige stammen. Een rode bes maakt eerst veel blad aan en zorgt dat hij groot en sterk wordt voordat hij vruchten gaat maken. Ik heb deze zelf nog niet afgedekt met een net, maar dat is wel verstandig. Ik merk nu namelijk dat er al wat besjes weg zijn helaas. Afdekken dus! 🙂

Terugsnoeien

Al deze fruitsoorten zijn helemaal niet moeilijk in onderhoud. Zorg er wel voor dat je in de rustperiode, de winter, de struiken wat terug snoeit zodat de struik voller wordt en het jaar erna meer vruchtjes zal geven.

Lees verder onder de advertentie

Floors Moestuin

beeld vtwonen Beeld

Floor heeft een passie voor moestuinieren. Twee keer per maand neemt ze je mee haar moestuin in, waar ze groente en fruit kweekt. Ze deelt handige tips en laat je zien hoe makkelijk het is om in je eigen achtertuin een moestuin te starten. Wat is er fijner dan supervers koken met eigen groenten uit de tuin? Je kunt haar ook volgen op haar eigen blog Floors Moestuin voor nog veel meer inspiratie, recepten, tips en leuke verhalen.

Bron: tekst en fotografie Floor Korte.

Lees verder onder de advertentie