Afharden, uitplanten en uitdunnen in de moestuin

beeld vtwonen Beeld

Het is zover, de IJsheiligen zijn voorbij en dat betekent: je plantjes mogen naar buiten! Ik kijk altijd zo uit naar dit moment, het uitplanten van mijn binnen opgekweekte plantjes. Als je dit doet voor de IJsheiligen kan het goed gaan, maar dan heb je wel veel geluk nodig. De kans op vorst is nog erg groot. Het zonnetje en de stijgende temperaturen overdag kunnen je doen denken: ik plant ze al buiten uit, dat komt wel goed. Maar je hoeft maar één nachtje vorst te hebben en je bent de pineut.

Lees verder onder de advertentie

IJsheiligen

IJsheiligen valt ieder jaar op 11, 12, 13, 14 en 15 mei. Daarna is de kans op nachtvorst verdwenen en is de kust veilig. Toen er vroeger nog geen weermannen waren die het weer nauwkeurig konden voorspellen, hebben ze eigenlijk een periode vastgelegd waarin het weer van instabiel naar stabiel gaat. Dat zijn dus deze 5 dagen en ze zijn vernoemd naar Katholieke heiligen. Vandaar de naam ‘IJsheiligen’.

beeld vtwonen Beeld

Afharden van je plantjes

Binnen zijn de plantjes eigenlijk iets te groot en sterk geworden onder mijn groeilampen, dus het is de hoogste tijd om ze buiten eerst af te harden en na een dag of 4 uit te planten in de volle grond of in je moestuinbak. Je zal je misschien afvragen: waarom is dat nodig, afharden?! Dat kan ik je heel snel en makkelijk uitleggen: afharden is eigenlijk je plantjes laten wennen aan de buitentemperatuur. Je kunt je voorstellen dat je plantjes lekker gewend zijn geraakt aan de temperatuur binnen achter het glas. Als je ze ineens buiten uitplant in volle grond, dan is de kans dat het temperatuurverschil te groot is voor de plant en hij doodgaat. Ondanks dat ik ook niet kan wachten met uitplanten, ben ik verstandig en laat ik ze eerst wennen in mijn platte bak in de tuin.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Zaailingen uitdunnen

Naast het uitplanten van onder andere je tomatenplanten, paprikaplanten en snackkomkommers, is het ook verstandig om de plantjes die net opgekomen zijn uit de volle grond uit te dunnen. Wat is dat eigenlijk, uitdunnen? Ik zaai altijd in rijtjes en houd tussen de rijtjes voldoende afstand, zodat de groenten voldoende ruimte hebben om te groeien boven en onder de grond.

Kiemkrachtig

Ik zaai altijd net iets meer dan dat er past, omdat ik zeker wil weten dat er voldoende opkomt en er geen gat ontstaat in mijn rij. Het gebeurt namelijk altijd dat er zaadjes bij zijn die niet ontkiemen. Dit kan komen doordat de zaden niet meer kiemkrachtig zijn (ondanks dat je nieuwe zaden hebt aangeschaft), maar dit kan ook komen door de weersomstandigheden of de samenstelling van de grond op die plek. Dit zijn dus heel veel zaken waar je helaas geen grip op hebt.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Overtollige plantjes verwijderen

Omdat ik altijd wat meer zaai, is het belangrijk om ook op tijd de overtollige plantjes weg te halen uit de grond. Doe je dit niet, dan hebben de plantjes niet voldoende ruimte om te groeien, maar ook nemen de buurplantjes de energie weg en zal de grond sneller uitgeput raken. Dit zorgt dan ook weer voor minder oogst. Dat zou toch superzonde zijn van al je harde werk. Begin met uitdunnen nadat er sprietjes boven zijn gekomen. Dan zijn de worteltjes namelijk nog klein en zo beschadig je het wortelstelsel van de plantjes die overblijven niet.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Tips voor het uitplanten

Zodra de plantjes zijn afgehard, kan er uitgeplant worden. Ik heb nog een aantal handige tips zodat de plantjes snel aanslaan in de volle grond en de wortels hun weg vinden.

  • Haal het plantje uit het potje. Doe dit door zachtjes in het potje te knijpen. Hierdoor komt de grond los en kun je het potje makkelijk verwijderen.
  • Neem een emmer met water en dompel voordat je de plantjes uitplant, de plantjes goed onder water. Laat de aarde goed nat worden, want zo neemt de plant een goede voorraad water op. Voor jonge plantjes is dit heel belangrijk.
  • Plant je plantjes altijd wat dieper in de grond dan dat ze in de kleine potjes zaten. Zo staan de planten dieper en dus ook steviger in de grond. Mocht er een flinke storm overwaaien, zullen ze hier geen last van hebben. Ook zullen de wortels dieper gaan, waardoor ze sneller bij het grondwater kunnen en minder snel uitdrogen.
  • Begeleid je plantjes die het nodig hebben met bamboestokken, knijpers, touw of een zelfgemaakt rekwerk. Hier lees je meer over in mijn vorige blogpost.

Floors Moestuin

Floor heeft een passie voor moestuinieren. Twee keer per maand neemt ze je mee haar moestuin in, waar ze groente en fruit kweekt. Ze deelt handige tips en laat je zien hoe makkelijk het is om in je eigen achtertuin een moestuin te starten. Wat is er fijner dan supervers koken met eigen groenten uit de tuin? Je kunt haar ook volgen op haar eigen blog Floors Moestuin voor nog veel meer inspiratie, recepten, tips en leuke verhalen.

Lees verder onder de advertentie

Bron: tekst en fotografie Floor Korte.