Zaaitips voor de starter

Dit is in mijn ogen echt wel de leukste tijd van het jaar als het op de moestuin aankomt. Het zaaien vind ik zoiets moois: je stopt een zaadje in de grond, het gaat groeien en je kunt er gewoon over een paar maanden van eten.
zaden plantjes moestuin

Huis vol groen

Ik vind het nu in huis heel erg gezellig met alle plantjes. Mijn huis is al heel groen door alle kamerplanten die op iedere hoek van de kast, schouw of tafel staan, maar deze periode met alle moestuinplantjes erbij maakt het huis nog gezelliger! Het is niet alleen heel bijzonder en gezellig om het proces van zo dichtbij mee te maken, het is ook heel erg leerzaam. Je wordt een stuk bewuster hoe lang een groentesoort nodig heeft om te groeien totdat je deze kunt oogsten.

Wat kan er misgaan?

Je zou denken, wat kan er misgaan?! Ik stop een zaadje in de grond en het gaat groeien, prima toch?! Ik kan je vertellen, als je bijvoorbeeld nu tomaten buiten in volle grond zou zaaien, dat het misgaat. Het zaadje ontkiemt niet en als hij dat al zou doen, omdat het net toevallig een paar dagen en nachten warmer is geweest, krijgt hij direct een klap als het wat kouder wordt en gaat hij dood. Als je je niet eerst wat inleest en verdiept in de groentes die je dat jaar wil telen in jouw moestuin, is de kans heel groot dat er heel weinig te oogsten valt. Ik heb een aantal simpele tips waar je onder andere aan kunt denken als je gaat zaaien.

zaden keuze moestuin

Zadeninformatie

Bekijk altijd de achterkant van het zakje goed, want hier staat eigenlijk alles op vermeld dat je nodig hebt. Wanneer moet het gezaaid worden en wanneer kun je het oogsten? Of de zaden eerst binnen voorgezaaid moeten worden of meteen in de volle grond gezaaid kunnen worden. Wat is de plantafstand van de plant waar je rekening mee moet houden? Soms vind je er ook nog op het zakje of het klimmers zijn en dus langs een rek geplant of gezaaid moeten worden. En uiteraard vind je een uitleg over het ras dat je hebt gekozen.

kweekbakken moestuin

Kweekbak

Zaaien in een kweekbak heeft veel voordelen. De grond blijft goed vochtig en dit is beter voor het kiemproces. De condens komt tegen de kap van de kweekbak en valt uiteindelijk weer naar beneden. Zo heb je een soort ecosysteem in deze bak en dit is echt ideaal.

potgrond moestuin

zaaien moestuin

Grondsoort

Zaai altijd in zaai- en stekgrond of in vermiculiet. Dit zijn beide grondsoorten die supergoed zijn voor een sterke wortelontwikkeling van jouw zaailingen. Zelf ben ik fan van een mix van beide, omdat de wortels alle kanten op kunnen groeien doordat dit materiaal bijna niks weegt. Ook neemt dit veel vocht op en geeft het geleidelijk af, waardoor je ook veel minder kans hebt op schimmels aan de wortels. Ook heeft het voldoende voeding voor circa 3 tot 4 weken. Hierna zijn de zaailingen groot genoeg om overgeplant te worden naar een grotere pot met gewone potgrond.

Water geven

Geef na het zaaien water met een plantenspuit. Doe je dit met een gieter, dan zullen de zaden wegspoelen en komen ze misschien te diep in de zaai- en stekgrond te zitten. Dit kan ertoe leiden dat de zaden niet ontkiemen en dus ook geen zaailingen vormen.

Over Floors Moestuin

Floor heeft een passie voor moestuinieren. Twee keer per maand neemt ze je mee haar moestuin in, waar ze groente en fruit kweekt. Ze deelt handige tips en laat je zien hoe makkelijk het is om in je eigen achtertuin een moestuin te starten. Wat is er fijner dan supervers koken met eigen groenten uit de tuin? Je kunt haar ook volgen op haar eigen blog Floors Moestuin voor nog veel meer inspiratie, recepten, tips en leuke verhalen.

Bron: tekst en fotografie Floor Korte.

nog meer: bloggers