bloggersStudiovertess

Een bullet journal: hoe begin je eraan?

 
beeld vtwonen
 
Leestijd 4 minuten

Wat is dat nu juist, zo'n bullet journal? Een combinatie van heel wat: een notitieboekje met to-do lijstjes, een planner en een dagboek. Overgoten met een sausje van creativiteit! Meer heb je niet nodig om je leven te organiseren. Studio Vertess toont hoe je eraan begint.

Lees verder onder de advertentie

Hoewel 'beginnen' nu net het moeilijkst van alles is, probeer ik jullie even een overzichtje te geven van waar je op moet letten wanneer je startende bent. En dat is best veel:

Focus eerst op de inhoud, daarna pas op de vorm

De zoektocht naar het juiste boekje

Elk notitieboekje is geschikt. Ga je voor een harde of zachte kaft, dotted pagina's of lijnen en ruitjes? De keuze ligt helemaal bij jou. Bij aankoop is het belangrijk te letten op de kwaliteit van het papier. Ga voor een stevig exemplaar met papier van een degelijke dikte, zo voorkom je dat bladeren gaan doordrukken. Er is niets zo irritant dan een pagina die volledig verpest wordt omdat je papier te broos is.

Werk & privé

Kies je ervoor om in je bullet journal werk en privé gescheiden te houden? Gebruik dan je notitieboekje aan twee kanten. Zo voorkom je dat alles door elkaar staat. Weg structuur!

Lees verder onder de advertentie

Voor je eraan begint enkele belangrijke tips:

1. Keep it simple!

Als dit je eerste bullet journal is, hou je dan een beetje in! Wanneer je meteen al the way gaat met tekeningen of kleurrijke layouts is de kans groot dat je er gewoon mee stopt na enkele weken. De druk wordt dan snel te groot om uitgebreid te blijven werken in je bullet journal. Focus eerst op de inhoud, daarna pas op de vorm.

2. Werk met een kladversie

Als je erg netjes te werk wil gaan is het handig eerst je structuur in klad uit te werken. Wat wil je op de pagina overbrengen, en wat moet waar komen te staan. Je kan ook post it's in je boekje plakken, zo kan je de juiste locatie bepalen.

Lees verder onder de advertentie

3. Work in progress

Perfectie bestaat niet: je bullet journal zal er op dag honderd helemaal anders uitzien dan op dag één, en dat is hélemaal prima. Je mag gerust je manier van werken veranderen doorheen de tijd. Het belangrijkste is en blijft dat je er ook plezier aan hebt! Just enjoy!

beeld vtwonen
beeld vtwonen

Zo breng je structuur aan in je bullet journal

  • De eerste pagina bewaar je voor een titel (met eventueel leuke tekening), heb je die nog niet bedacht, laat het blad dan even vrij!

  • De volgende bladzijde wordt de index. Dit is een soort inhoudstabel voor je notitieboekje. Je kan paginanummers toevoegen om het geheel overzichtelijk te houden. Naarmate je bullet journal meer gevuld raakt merk je dit ook aan de index.

  • Heb je al eens gehoord van een KEY? Je kan het vergelijken met een legende. Vb: een taak wordt weergegeven met een een leeg bolletje. Wanneer je het bolletje hebt ingekleurd wil het zeggen dat je de taak voltooid hebt. Die key of de legende, heel leuk als het jouw ding is. Mijn ding is het zeker niet! Ik laat dit onderdeel gewoon achterwege.

  • Om een overzicht te behouden kun je variatie steken in de schrijfstijl. Gebruik bijvoorbeeld zowel schrijfletters als drukletters. Of vul eens een pagina met een leuke quote die je onlangs in een tijdschrift tegenkwam.

Lees verder onder de advertentie

Gebruik je bullet journal in functie van jezelf en wat jij handig vind. Heb je er niets aan, steek er dan ook geen tijd in. Zo simpel is het. Zelf werk ik graag per week. Gewoon omdat het makkelijk is, en omdat ik soms erg drukke dagen heb waarbij lange lijstjes al eens van pas komen. Denk aan leuke stickers om het geheel wat te pimpen (zoals deze leuke kleurvlakken van Hema). Elke dag werd aangeduid met een nieuwe sticker en een nieuw kleurtje.

beeld vtwonen

Lijstideetjes

  • Gaan je kinderen naar school? Maak dan een studieschema, het wordt eens zo leuk als ze dit wat kunnen pimpen met kleine doodles of tekeningetjes.

  • Maak een lijstje van films die je nog graag wil zien of boeken die je zeker nog moet lezen, het aantal glaasjes cava je deze week al gedronken hebt, of tassen koffie… De mogelijkheden zijn eindeloos.

  • Mijn favoriet aller tijden is het 'klein gelukske'! Iets klein waarvoor je dankbaar bent die dag, zoals die hond die uit het autoraam hing of dat extra koekje dat je in de koffiebar bij je latté kreeg! We worden al genoeg overspoeld door drama en negativiteit. Mijn boodschap: Maak er iets mooi en positief van.

Lees verder onder de advertentie

Over Cynthia van Studio Vertess

Fotografe by day, handlettering queen by night. Cynthia Vertessen van Studio Vertess volgde een opleiding Beeldende Kunsten en behaalde een master in de televisieregie en audiovisuele kunsten. Dat er een creatief brein verscholen zit in Cynthia hoeven we je dus niet te vertellen. Op haar website vind je een groot aanbod aan workshops terug. Voor vtwonen schrijft ze over de leukste handlettering-creaties en hoe jij daar zelf mee aan de slag kan.

Tekst en foto's: Cynthia Vertessen