bloggersStudent design

Dutch Design Week 2019: dit moet je zien

 
Fotografie StudentDesign
 
Leestijd 5 minuten

Afgelopen zaterdag is de Dutch Design Week in Eindhoven weer van start gegaan. Elk jaar wordt de stad Eindhoven omgetoverd tot het designwalhalla van de wereld. Max & Guido van StudentDesign blogden er vorige week al over. Zaterdag waren zij ter plaatse om verslag te doen van dit festijn. Zij delen hun ervaringen van de eerste dag met jou.

Lees verder onder de advertentie

Strijp-S

Voor dag en dauw waren we uit de veren, plattegrond en al ingepakt: ready to go! We begonnen deze druilerige dag bij Strijp-S, een van oorsprong Philips fabrieksterrein. Onze eerste locatie is het Klokgebouw. Geschiedenisles 1: daar werden geen klokken vervaardigd, maar het allereerste synthetische kunststof, bakeliet. Hoe anders is dat tegenwoordig in het Klokgebouw, waar (duurzame) materialen als mycelium (een schimmel) of bananenleer worden gepresenteerd. Je vindt er ook auto's van Renault die eenvoudigweg kunnen worden omschreven als luxueuze huizen voor onderweg – als het ware een kamer waar je verblijft tijdens het reizen tussen je bestemmingen. Een te gek toekomstperspectief! Een ander mobiliteitsontwerp zijn de kantelbare fietssturen van S+Bikes. Door een ingenieus systeem in de stuurpen kun je het stuur roteren waardoor een gestalde fiets slechts de helft van de ruimte inneemt. Daardoor berg je het eenvoudiger op in bijvoorbeeld de nauwe gang, je garage of buiten in een vol fietsenrek.

Klokgebouw

Een volgend ontwerp is dat van de Rotterdamse startup Concr3de. Nadat de Notre Dame dit jaar in brand vloog bedachten zij dat de as hergebruikt kon worden voor de restauratie. Door de verbrande resten te 3D-printen ontstaat zo een nieuw verhaal dat uitkomst biedt voor de restauratie van de ornamenten. Naast veel, nieuwe, technologie vind je hier natuurlijk ook interieurartikelen zoals de 'emoticon' lampen van Rrudi, een vrolijke aanblik! Aan de overkant van het Klokgebouw stap je binnen in de prettige ambiance van het Veemgebouw (geschiedenisles 2: dit was een opslagruimte van Philips). Hier worden jaarlijks de Dutch Design Awards uitgereikt, maar struin je ook door veel ambachtelijk werk. Je zou je dag al helemaal kunnen vullen door enkel Strijp-S aan te doen maar wij willen jullie graag een totaalblik van de Dutch Design Week voorschotelen en besluiten naar een nieuw district te gaan.

Fotografie by SBikes2
Fotografie StudentDesign by Rrudi
Lees verder onder de advertentie

Campinaterrein

Ook hier zie je de aloude geschiedenis van Eindhoven als industriestad terug en het is dan ook een bezoek op zich waard. Wij bezoeken hier de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven waar (internationaal) ontwerptalent afstudeerwerk toont in de oude melkfabriek (geschiedenisles 3: de naam spreekt voor zich). Als je er binnenstapt schrik dan niet van de drukte – naast Strijp S is de Graduation Show van de Design Academy jaarlijks een van de drukst bezochte plekken. Er is een hoop bijzonder (artistiek) werk te zien maar ook meer toepassingsgericht ontwerp waaronder een stoel die uitklapt tot bed (Malou Kremers) of extrusiestoelen geïnspireerd door pasta gemaakt door Gianmaria Della Ratta. Een ander afstudeerwerk biedt een oplossing voor keramiek dat normaliter lastig te recyclen is. Dat komt door de toepassing van een glazuurlaag terwijl het hoofdbestanddeel (de klei) zich perfect leent om te hergebruiken. Seok-Hyeon Yoon ging daarop op onderzoek uit en vond een Koreaanse manier van lakken met houthars, genaamd Ott – dat fungeert nu als 'glazuur'; duurzaam dus en met een prachtig resultaat tot gevolg.

DIY

Het absolute hoogtepunt vinden wij het project Minimal Water van Jonas Görgen. Hij gebruikt het fenomeen mist om te douchen – door een DIY set aan de douchekop te monteren. Deze mist biedt een unieke 'douche' ervaring (wij willen dit!) en het verbruikt slechts 20% van een normale (douche)straal. Goed voor het milieu, en oké, voor ons Nederlanders: ook voor de portemonnee! We zijn nog lang niet uitgekeken bij de Graduation Show, maar de tijd vliegt voorbij en Sectie C schreeuwt om onze aandacht; wij geven gehoor.

Fotografie by Iris Rijskamp
Fotografie by Ronald Smits
Lees verder onder de advertentie

Sectie C

Hoe je je dag ook invult, eindig je dag te allen tijde bij Sectie C, ook handig omdat deze locatie langer open is: namelijk tot 20 uur. Sectie C huisvest 180 ateliers die allemaal hun deuren openen – je krijgt dus letterlijk een kijkje in het leven van verschillende ontwerpers. Een van die broedplaatsen is Studio Harm & Elke, waar oneindige rijen van mallen opeengestapeld in stellages liggen. Middenin zie je er ovens, hompen klei en een oneindige variëteit aan kleurglazuren – waar Harm en Elke je graag alles over vertellen (wij weten inmiddels alles over zeefdrukken!). Buiten, waar ook kampvuren wakkeren en je drankjes kunt drinken, presenteert het Wikkelhouse de machine waarmee het 'tiny houses' produceert. Het wikkelt 24 lagen karton om een geraamte; vandaar de naam Wikkelhouse!

YA!

Afsluiter van deze dag is voor ons de YA! expositie – een afstudeershow van alle afstudeerders uit Nederland binnen allerlei designdisciplines als fashion, graphic design en product design. Juist deze kruisbestuiving van de uiteenlopende projecten zorgt voor een boeiend geheel. Zo presenteert Matthijs Bruinenberg er zijn stoelen en vazen van marmer grit terwijl even verderop Ilse Martens haar 'persoons-unieke' cocktails serveert. Hierbij staat elke kleur voor een eigenschap zoals spontaan, zorgvuldig of bijvoorbeeld openhartig.

Fotografie StudentDesign by Studio Harm Elke
Lees verder onder de advertentie
Fotografie by Matthijs Bruinenberg
Fotografie by Matthijs Bruinenberg

Ga je ook?

Het was ons weer een waar genoegen om alle prachtige en innovatieve ideeën te mogen aanschouwen, wij gaan zeker nog een dag – zien we jou ook nog tijdens Dutch Design Week? Je hebt nog tot 27 oktober de tijd om een kijkje te nemen! Benieuwd naar meer tips voor de DDW 2019? Je vindt het hier!

StudentDesign

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

Tekst StudentDesign | Fotografie, zie beelden