Over Dutch Design Week
Dit jaar vindt de DDW plaats in Eindhoven van zaterdag 21 oktober tot en met zondag 29 oktober. Overal waar je om je heen kijkt zie je design, design en nog eens design. Eigenlijk is één dag veel te kort om de DDW helemaal te ontdekken en zou je hier een paar dagen voor moeten uittrekken.
De locaties van de DDW liggen soms ver uit elkaar, maar gelukkig kun je desgewenst gebruik maken van gratis DDW-taxi's. Wij vonden het persoonlijk het meest relaxed om de diverse locaties per fiets te bezoeken. Een fiets kun je onder andere huren bij Brandstore Eindhoven of huur een OV-fiets bij het station. Zoals eerder gezegd is de DDW overweldigend groot, dus bedenk van tevoren goed waar je sowieso naartoe wil.
De Kazerne
De Kazerne, een voormalige marechausseekazerne, is de hotspot waar kunst, design en gezellig eten en drinken samenkomen. Het is echt een aanrader om de Kazerne zowel tijdens als buiten de DDW een keertje te bezoeken. Je kunt hier namelijk het hele jaar door allerlei exposities bekijken in combinatie met een hapje en drankje. Tijdens de DDW kun je hier, naast de culinaire verlokkingen, het werk van veel designers bewonderen.
Banken van designer Paul Koenen
Voor mij wordt design pas echt design als je het verhaal erachter te horen krijgt. Zo vind ik het verhaal dat bij de bovenstaande banken van designer Paul Koenen hoort erg inspirerend en mooi. Hij is opgegroeid vlakbij een mijnsteenberg in Kerkrade en kreeg, 50 jaar na het sluiten van de mijn, het idee om het mijnafval te gaan hergebruiken. Hij maakt van het afval banken en dat doet hij door dezelfde techniek te gebruiken als die bij het vervaardigen van terrazzo toegepast wordt. Deze banken functioneren in openbare ruimtes als herdenkingsmonument en vertellen het verhaal van de regio door middel van een innovatief en elegant design.
Current Currents
Een ander prachtig design wat we zijn tegengekomen, is Current Currents van designduo VANTOT. Normaal gesproken is men angstig voor electric current (elektrische stroom) en wordt dit vaak weggestopt in kleine doosjes of dikke kabels. VANTOT maakt in hun ontwerp gebruik van elektrische componenten met lage voltages en verwerkt deze in het design in plaats van deze te verstoppen. Het hele design is (stroom)geleidend, maar tegelijk toch veilig om aan te raken doordat er gebruik wordt gemaakt van LED-technologie. Wat mij betreft een prachtig en innovatief ontwerp.
Bezoekje aan Piet Hein Eek op Strijp R
Een bezoekje aan het bedrijf van Piet Hein Eek, een van de succesvolste Nederlandse designers, op Strijp R mocht deze dag natuurlijk niet ontbreken. Dit prachtige industriële gebouw zit vol design van Piet Hein Eek maar ook van andere designers, waaronder Social Label en Scheublin & Lindeman. De porseleinen tafellampen van Scheublin & Lindeman trokken meteen mijn aandacht. Wat een prachtig en verfijnd design. Bezoek zeer zeker ook even een expositie of bekijk op hun website wat voor een mooie producten ze ontwerpen.
Piet Hein Eek ontwerpt ook regelmatig producten voor IKEA en deze ontwerpen zijn eveneens te bewonderen in zijn bedrijf. Vanaf deze verdieping kun je vanachter glas ook nog eens de gigantische werkplaats van Piet Hein Eek bewonderen.
Design Academy
Tijdens de DDW kun je de innovatieve afstudeerprojecten van studenten van Design Academy bewonderen. Uiteraard hebben we hier, samen met vele anderen want het is een zeer geliefde en dus drukke locatie, ook een uitgebreid rondje gelopen.
IV-walk van Alissa Rees
Voor mij sprong het bijzondere verhaal van Alissa Rees er bovenuit. Toen zij 19 jaar oud was, had ze leukemie en dit heeft haar ertoe aangezet om te proberen de ziekenhuiservaring voor toekomstige patiënten te verbeteren. In haar boek 'Humanising The White Building' laat ze persoonlijke gedichten en concepten zien. Een van deze concepten is de IV-walk: een draagbaar infuus, verwerkt in een hip vest, als alternatief voor de zware kille infuuspaal die patiënten normaal met zich meeslepen. Ze was met dit vest te zien in de laatste uitzending van De Wereld Draait Door. Zulke verhalen vind ik echt hartverwarmend en dit is nou precies wat voor mij design design maakt.
REMADE with love
Anne heeft een passie voor interieur (industrieel, Scandinavisch en botanisch) en reizen en deelt deze passies op haar blog REMADE with love waarmee ze afgelopen jaar de vtwonen-award heeft gewonnen. Naast alle interieurideeën die ze in haar nieuwbouwhuis toepast, houdt ze ook ontzettend van reizen en nieuwe plekjes ontdekken. In je eigen stad weet je vast wel die leuke adresjes in die kleine (zij)straatjes te zitten, maar weet je die ook te vinden als je een stedentrip maakt naar een andere stad? Anne deelt met liefde deze adresjes met jullie op haar blog en nu ook op vtwonen.be/remadewithlove.
Bron: tekst & fotografie Anne Heijmans van remadewithlove.nl