bloggersStudiovertess

De basis van handletteren

 
beeld vtwonen
 
Leestijd 3 minuten

Handletteren, ja, jij kan het ook! Hou vooral in je achterhoofd dat het niet perfect hoeft te zijn en verlies je eigen stijl niet uit het oog. Tip: Zoek op Pinterest enkele leuke beelden met mooie letters of quotes en ga aan de slag! Ontdek in deze blogpost de basis van handletteren. Wedden dat je eraan verslaafd geraakt?

Lees verder onder de advertentie

Wat heb je nodig om aan de slag te gaan?

Alles start met de zoektocht naar goed papier. Wanneer je blad te korrelig of te grof is wordt het soms moeilijk om zuivere lijnen te tekenen. Wanneer je papier te dun is druk je er makkelijk door. De perfecte dikte om te oefenen vind ik 120 gram, die dikte van papier vind je in de winkel makkelijk tussen het print assortiment én het is glad papier. Zo heb je meteen een hele voorraad om aan de slag te gaan.

De opbouw

Een letter opbouwen doe je met dikke en dunne lijnen. Dat is het uitgangspunt van handlettering. De variatie in dikke en dunne lijnen geeft een mooie extra touch aan je woord. Hou er rekening mee dat een lijn die je naar beneden tekent altijd een dikke lijn moet zijn, een lijn naar boven wordt een dunne lijn. Start met het schrijven van je letter, vervolgens bepaal je waar de lijn naar beneden gaat, en voeg je er een extra stippellijn aan toe. Wanneer je heel het woord geschreven hebt kan je de lijnen opvullen met kleur. Zo simpel is het!

Tip: zorg ervoor dat je overgang van dik naar dun in de letter mooi overloopt! En: de dikke lijnen mogen ook echt DIK zijn, durf te experimenteren!

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Een eerste versie

Om het jezelf niet al te moeilijk te maken, kan je eerst in potlood werken. Wanneer je tevreden bent van je eerste schets, gebruik dan een fineliner. Mijn favoriet is de Pigma Micron 05 van Sakura. Deze Japanse fineliner wordt vooral gebruikt om manga tekeningen te maken, maar is uiterst geschikt om te handletteren. De inkt droogt snel en is diep zwart.

Blijf trouw aan jezelf

Iedereen is uniek en heeft zijn eigen stijl. Schrijf je graag cursief of met zware letters, doe dit dan ook in jouw handlettering ontwerpen. Maak jouw ontwerp persoonlijk en uniek. Als je het niet op je eigen manier doet, houd je het toch niet vol.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Durf te experimenteren

Fineliners bestaan er in alle soorten en in verschillende diktes, durf verschillende kleuren te gebruiken in hetzelfde ontwerp en kijk wat het resultaat is. Kijk op welke woorden je de nadruk wil leggen en welke indruk het geheel van jouw ontwerp geeft.

Handlettering is natuurlijk veel meer dan enkel dikke en dunne lijnen. Probeer het eens in combinatie gezien met drukletters, letters met of zonder schreef, krullerig en speels of net heel strak, think outside de box, zo maak jij het verschil!

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Over Cynthia van Studio Vertess

Fotografe by day, handlettering queen by night. Cynthia Vertessen van Studio Vertess volgde een opleiding Beeldende Kunsten en behaalde een master in de televisieregie en audiovisuele kunsten. Dat er een creatief brein verscholen zit in Cynthia hoeven we je dus niet te vertellen. Op haar website vind je een groot aanbod aan workshops terug. Voor vtwonen schrijft ze over de leukste handlettering-creaties en hoe jij daar zelf mee aan de slag kan.

Tekst en foto's: Cynthia Vertessen

Lees verder onder de advertentie