De trends op IMM Cologne volgens Anne-Catherine van Clo Clo

Vorige week vond de internationale möbelmesse plaats in Keulen, ook wel bekend als IMM Cologne. De bekende beurs valt meestal in dezelfde periode als Maison & Objet in Parijs, dus ik moest een keuze maken… Omdat ik al meermaals naar Parijs was gegaan én omdat ik zag dat enkele grote interieurmerken in Keulen stonden, hakte ik snel de knoop door.

Ik zag op IMM vooral veel warme tinten, verrassende combinaties van materialen en een revival van de nineties. De 4 trends die het opvallendst waren lees je in dit artikel. En wil je weten hoe je deze stijlen thuis kan toepassen? Check dan zeker de ‘Shop de trends’.

Trend 1: Walnoot

Het is overduidelijk: donkere houtsoorten zijn in. Op de beurs kwam ik heel wat walnoot, maar ook andere houtsoorten tegen die een donkere walnut touch krijgen, zoals smoked oak. Deze kleur hout past mooi bij marmer en zwart. Het staat ongetwijfeld ook erg chic bij goud. Wie een ietwat specialere combinatie wil maken, kan walnoot ook combineren met chroom (zie trend 4).

Gespot bij:

ByLassen, Asplund, String en Menu

Shop de trend:

Trend 2: Japanse invloeden

Deze trend is net iets subtieler. Op verschillende manieren voel je een invloed uit Azië en vooral uit Japan. Er wordt veel gewerkt met panelen en lamellen in hout. Je ziet steeds meer lampenkappen uit papier of verlichting met een vorm die doet denken aan origami. De combinatie van hout, glas en koord heeft ook iets Japans, maar doet tegelijkertijd denken aan mid-century modern design.

Wat samenhangt met deze trend is het aardse kleurgebruik. Steeds meer merken gebruiken zachte aardse tinten die harmoniserend werken. Als we kijken naar aardse tinten wil dat zeggen dat je bijvoorbeeld terracotta combineert met blush pink en beige. Heel mooi!

Gespot bij:

Muuto, Rex Kralj, Gazzda, Freistil

Shop de trend:

Trend 3: Gekleurd glas

Glas kan je onmogelijk wegdenken uit onze interieurs, al is er toch een verschuiving merkbaar. We kiezen terug steeds meer voor verschillende soorten glas en gaan zo dus af en toe subtiel voor een seventies touch. Denk aan gekleurd glas, glas met bubbeltjes, glas met een antieke filter erover … Glas is helemaal terug in alle mogelijke kleuren, vormen en texturen die je je maar kan inbeelden. Je ziet het natuurlijk vaak bij tableware collecties, maar ook bij verlichting. Opvallend is dat je zelfs dit jaar bij meerdere merken glazen kapstokken – ‘dots’ – ziet. Verrassend!

Gespot bij:

Pulpo, Schönbuch, Das Haus van Studio Truly Truly

Shop de trend:

Trend 4: Chroom

Ik hoor het jullie al denken: ‘Toch geen chroom?’ Ik begrijp het, ik was er ook nog niet klaar voor. Heel mijn jeugd stond namelijk in het teken van chroom, staal en metaal. Toch zien we dat de nineties echt terug zijn, want overal duiken er subtiel chroom details op. Voorlopig blijft het nog bij tafelpoten, kranen en decoratie, maar ik vermoed dat deze trend langzaamaan bezig is aan een opmars. Voorlopig blijft goud echter helemaal in, dus gooi je golden touches zeker nog niet weg!

Insider tip: Enkele merken introduceren nu decoratie in ‘black brass’, dat is messing met een zwarte coating erover. Het ziet er dus uit als een mix tussen zwart en goud. Wie geen zin meer heeft in goud, maar nog niet klaar is voor chroom, gaat voor dit materiaal.

Gespot bij:

AYTM en Das Haus van Studio Truly Truly

Shop de trend:

Bron: Tekst en fotografie Anne-Catherine Gerets

nog meer: bloggers