4 trends gespot op de Stockholm Design & Lighting Fair

Afgelopen week vond in Stockholm de Stockholmsmässan plaats, ook wel bekend als de Stockholm Design & Lighting Fair voor de non-Swedish-speakers onder ons. De befaamde Zweedse beurs is perfect om trends te spotten en inspiratie op te doen, zeker als je houdt van een Scandinavische woonstijl. Ik kwam, zag en zocht uit welke tendensen de beurs overwonnen. In dit artikel kan je alles over mijn 4 ontdekkingen lezen. Wil je graag weten hoe je deze stijlen thuis kan toepassen? Vergeet dan zeker niet de “Shop de trends” guides te bekijken.

Trend 1: Niets is wat het lijkt

Onze kennis en technologie gaat steeds verder. We kunnen steeds meer en dat uit zich in alle domeinen. Wat me echt opviel deze beurs was dat heel veel objecten van absurde materialen werden gemaakt. Je werd zo telkens een klein beetje gefopt. Zo zag ik bijvoorbeeld een sofa die rond en zacht leek, maar wanneer ik dichterbij kwam bleek het beton te zijn. Of een hanglamp in een gouden beweeglijke stof, die eigenlijk uit stevige metaaldraad gemaakt was. Papier dat glas bleek te zijn, en ga zo maar voort… Trompe l’oeuil à volonté!

Gespot bij:

& Tradition, Fogia en Northern.

Shop de stijl

Behang van vtwonen, vloerkleed van Sebra, magneetsticker van Groovy Magnets, kussen van HKliving.

Trend 2: Ronde vormen

Dit lijkt een beetje een nietszeggende trend, maar ik kan het je verzekeren: ronde en afgeronde vormen zijn super in! Op heel de beurs zag ik voortdurend gelijkaardige decoratie opduiken. Ronde vormen aan de muur (als decoratief element voor een kaars bijvoorbeeld of als lamp), maar ook ovale spiegels in een mat zwarte of gouden frame. Ik zag ook afgeronde ovale kapstokken met bijpassende hangers… Heel erg mooi!

Gespot bij:

Frama, Menu en Friends & Founders.

Shop de stijl

Wandlamp van Frama, spiegel van Ferm Living, kaarsenhouder van Menu, wandklok van Bloomingville.

Trend 3: Back to the seventies

Yeah baby. De seventies zijn terug en meer dan ooit. We zagen al enkele jaren dat keramiek terug populair werd, maar nu zien we het ook verschijnen in de typische herfstkleuren van de jaren 70: bruin, rood, oranje en geel. Ook velvet maakte een tweetal jaren geleden terug zijn opmars, maar dan wel in pasteltinten of koele kleuren. Nu is fluweel en rubfluweel ook echt back in bruin en oranje! Nog een derde ding dat we niet meer kunnen wegdenken: hout in donkere en oranje tinten, zoals kersenhout.

Gespot bij:

Menu, Fogia en dk3.

Shop de stijl

Kussen van Dutchbone, bord van Bloomingville, mok van HKliving, vaas van Menu.

Trend 4: Verzamelwoede

Composities, collages, clusters, … Noem het hoe je wilt. Wat al enkele jaren opvalt als trend is dat we vaak één groot item gaan vervangen door meerdere kleine dingen, zoals bijvoorbeeld bij verlichting. Dit zorgt voor een speelser en spontaner effect. Ook mooi meegenomen is dat je – naarmate je ouder wordt en groter gaat wonen je – de compositie kan uitbreiden zonder probleem. Je voegt gewoon enkele stuks toe en klaar. Deze tendens zien we al enkele jaren bij hanglampen, maar het doet nu ook zijn intrede bij de decoratieve elementen. Zo maken we verzamelingen van planten, fotokaders, vazen, enzovoort. The more, the better!

Gespot bij:

David Design, Woud en Moebe.

Shop de stijl

Hanglamp van House Doctor, DIY hanglamp van House Doctor, showrek van Wonen voor jou, plantstek van Esschert Design, plantenrek van Serax.

Over Anne-Catherine van CLO CLO

Goedlachs, enthousiast, ambitieus én met een serieuze verslaving… aan interieur! Anne-Catherine Gerets startte in de zomer van 2014 haar blog CLO CLO en deelt sindsdien alles wat haar inspireert. In het weekend vind je haar meestal terug op een of andere markt, waar ze verse bloemen en planten koopt. Onder het motto ‘het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen’, gaat ze voor vtwonen aan de slag met haalbare DIY-ideeën die smaken naar meer. Veel meer. Graag een workshop volgen van Anne-Catherine? Hou dan CLO CLO Studio in de gaten!

Bron: Tekst en fotografie Anne-Catherine Gerets

nog meer: bloggers