Sanne Eva blogt over het effect van geur

Het interieur dat je ziet is niet het enige wat effect heeft op hoe jij je voelt in huis. Ook bijvoorbeeld de geur heeft invloed op de sfeer. Sanne Eva Dijkstra blogt graag over het creëren van een fijn gevoel in huis. In dit blog duikt ze in de fleurige wereld van geur.

Herinnering aan geur

De geur van zacht smeulend hout brengt je terug naar winterse avonden bij de haard, ruiken aan een roos associeer je met liefde en het is ook niet voor niets dat huizenverkopers vaak vlak voordat kijkers aankloppen een appeltaart in de oven schuiven. Geur doet iets met je. Het wekt emoties en herinneringen op en kan je stemming flink beïnvloeden. Sommige geuren roepen een bijna universele reactie op, maar het effect van geur kan ook heel persoonlijk zijn. Het aroma van basilicumblaadjes doet mij bijvoorbeeld denken aan de groenten- en kruidentuin bij het huis waarin ik opgroeide, terwijl rooibos me voor eventjes terugbrengt naar Zuid-Afrika. Kaarsen zijn een eenvoudige manier om een ruimte een persoonlijk tintje te geven. Je kunt ze gemakkelijk afwisselen en het flakkerende vlammetje heeft iets geruststellends. Ook daar krijg je weer dat echte thuisgevoel van, waar je ook bent. Hieronder een paar van mijn lievelingskaarsen.

Brandt: met de hand gegoten in Utrecht

Ik neem mijn favorieten graag mee op reis. Op het tafeltje in onze Volkswagen camper staat standaard een kamperfoeliekaars van Brandt. De kaarsen van dit merk worden met de hand gegoten in Utrecht en zijn met een (plantaardige) basis van soja duurzamer dan geurkaarsen van paraffine of stearine. Thuis, voor in de woonkamer, vind ik de Wild Tobacco-variant heerlijk. Heel fijn is ook de refill collection: theelichtjes zonder cup. Daarmee kun je het potje van de geurkaars steeds opnieuw gebruiken.

P.F. Candle Co: luxe uit LA

Ook gemaakt van sojawas, maar dan een stuk verder van huis, zijn de geurkaarsen van P. F. Candle Co uit Los Angeles. Eigenaren Kristen Pumphrey en Thomas Neuberger maken de alledaagse luxe van geur op een duurzame manier voor iedereen beschikbaar. Van een one woman show in 2008 werken er inmiddels zo’n 60 mensen voor het bedrijf. Geuren als Patchouli Sweetgrass, Irish Whiskey en Golden Coast zijn wereldwijd geliefd. De laatste – met eucalyptus, zeezout en palo santo – doet mij denken aan de lome staat van zijn na een eindeloze dag op een zonnig strand. In Californië, of gewoon aan de Hollandse kust.

Geur bekennen

De invloed van geur is vergelijkbaar met kleur van je interieur. Je kunt met beide een ruimte frisser en vrolijker of warmer en knusser maken. Kies een geurkaars op gevoel, of stem de geur af op het moment en de ruimte. Een uurtje voordat je naar bed gaat een lavendelkaars branden in de slaapkamer helpt je ontspannen. Kun je ’s ochtends of overdag juist wel wat actie gebruiken, kies dan voor een opwekkende geur als pepermunt.

Lang, langer, langst

Om zo lang mogelijk van een geurkaars te genieten, zorg je ervoor dat het lontje niet langer dan zo’n 5 millimeter is. Knip de lont voor elke brandbeurt indien nodig even bij. En blaas de kaars uit zodra het bovenste laagje was egaal gesmolten is (de hete was blijft nog wel een tijdje nageuren). Zo brandt de kaars mooi gelijkmatig op.

Vond je dit interessant om te lezen? Stem dan hier op Sanne Eva en wie weet wordt zij onze nieuwe blogger.

De blogs van de andere kandidaten lees je hier.

Sanne Eva Dijkstra

Sanne Eva Dijkstra verhuisde met vriend Arjen, poes Kees hond Mala naar Deinum, een dorp vlakbij Leeuwarden. Het huis is een work in progress en ze verwacht dat het nooit echt ‘af’ zal zijn, omdat je in een huis moet groeien. Duurzaam, mindful en bewust leven loopt als een rode draad door haar werk en interieur en daar wil ze graag over bloggen.

nog meer: bloggers