4 onderhoudstips voor de zomermoestuin
Alles gaat op dit moment steeds meer vanzelf. Het grote zaaiwerk is gedaan en het is nu lekker genieten van het weer, de vakantie en de tuin. Mezelf even terugtrekken in de tuin is dan iets wat ik graag doe. Vaak doe ik gewoon een rondje om te kijken hoe het ervoor staat. Het voordeel van dit rondje maken, is dat je alles goed in de gaten kunt houden. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je goed op moet letten als je verder niet zoveel hoeft te doen in de moestuin.
Tip 1. Onkruid verwijderen
Onkruid is belangrijk om in de gaten te houden. Het zijn eigenlijk plantjes op de verkeerde plek, want heel veel van deze onkruidsoorten kun je in principe gewoon eten en verwerken in salades of andere gerechten. Doordat deze plantjes op de verkeerde plek staan, zullen ze de groei van de planten in jouw moestuin remmen. Daardoor zal het ook minder oogst opleveren. De energie die namelijk naar de moestuinplanten moet gaan, gaat nu naar het onkruid en dat wil je natuurlijk niet. Groot onkruid is ook moeilijk om definitief te verwijderen uit de grond, doordat er een heel wortelstelsel is ontstaan, waardoor het onkruid ook sneller weer terugkomt. Alle plantjes die er niet horen, moet je dus meteen verwijderen.
Tip 2. Blijven oogsten
Houd de planten goed in de gaten, want zodra er iets te oogsten valt, zou ik dit ook meteen doen. Laat je de oogst te lang aan de plant hangen, dan zal de smaak veel minder worden. De plant stopt dan bovendien heel veel energie in het maken van de grote vrucht in plaats van het maken van nieuwe vruchten.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de courgetteplant. Deze plant geeft circa 2 courgettes per week, maar maakt ook vaak vruchten aan die helaas gaan rotten. Soms vergeet ik deze er weleens tussenuit te halen. Dit is niet slim, want als deze rotte courgette een andere vrucht raakt, moet je misschien wel je hele oogst weggooien.
Tip 3. Tomaten toppen
Tomatenplanten kun je binnen in de kas, buiten in volle grond of zelfs in potten verbouwen. Je merkt op een gegeven moment dat de plant veel trosjes bloemen aan de hoofdstam heeft hangen. Deze bloemen worden later allemaal tomaten. Het is heel realistisch om aan het einde van het seizoen circa 4 trossen van één plant te oogsten.
Bedenk wel dat het verstandig is om op een gegeven moment de plant te toppen, zodat deze 4 trossen daadwerkelijk rood worden. Het afbreken van de top van de plant zorg ervoor dat de energie vanaf dat moment enkel nog naar de vruchten gaat en niet naar het aanmaken van extra blad waar je niets aan hebt. Extra blad zorgt niet voor extra oogst, maar je hebt het blad wel nodig om zonnestralen op te vangen, zodat de plant überhaupt kan groeien. Je mag dus niet ineens al het blad wegplukken.
Tip 4. Extra voeding
Het kan ook voorkomen dat de vruchtplanten verkleuringen hebben in het blad. Dit gebeurt bij mij in de tuin op dit moment ook veel. Dit is helemaal niet gek, want dit is het moment van het jaar dat het warm is, af en toe regent en de planten dus een groeispurt hebben. Dit kost superveel energie en voedsel. Het voedsel in de grond kan op een gegeven moment op raken en je ziet vaak aan de plant als het zover is. De bladeren kleuren dan geel. Mest de grond wat bij met compost of koemestkorrels. Dit zorgt ervoor dat de bladeren weer bijkleuren en dat de vruchten groot en stevig kunnen worden.
Zorg dat je de grond rondom de voet van de plant wat losmaakt met een harkje. Strooi aan de voet van de plant wat compost uit en vermeng dit goed met de losgemaakte aarde. Geef daarna wat water aan de voet van de plant. Bemesten doe je bij voorkeur ’s avonds, want zo kan de mest goed in de grond trekken, zodat de plant de dag erna weer lekker verder kan groeien.
Floors Moestuin
Floor heeft een passie voor moestuinieren. Twee keer per maand neemt ze je mee haar moestuin in, waar ze groente en fruit kweekt. Ze deelt handige tips en laat je zien hoe makkelijk het is om in je eigen achtertuin een moestuin te starten. Wat is er fijner dan supervers koken met eigen groenten uit de tuin? Je kunt haar ook volgen op haar eigen blog Floors Moestuin voor nog veel meer inspiratie, recepten, tips en leuke verhalen.