Een boerderij uit 1750
In het achterhuis van een boerderij op Terschelling bevindt zich een sfeervolle gezinswoning. Esther en Jan gaven de boerderij een uniek en speciaal karakter door gebruik te maken van gevonden items uit de natuur: van wrakhout tot lampen van schelpen. Esther: 'We zijn altijd buiten. Tijdens onze wandelingen zagen we stukken hout, wrakstukken of andere mooie dingen die we meenamen. Negen van de tien keer wisten we van tevoren niet wat we ermee zouden gaan doen. Maar uiteindelijk heeft bijna alles een bestemming gekregen. Zo zijn er in de vide en trap - die Jan samen met zijn zwager maakte - materialen uit het Heilooër bos verwerkt.'
Handgrepen voor keukenkastjes
Wil je de keukenkastjes pimpen maar weet je nog niet zo goed hoe? Het vervangen van handgrepen op de kastjes is vaak zo gepiept. Ga je ergens dit jaar bomen in de tuin snoeien? Gooi de takken dan niet weg, maar bewaar een aantal lange takken om er handgrepen van te maken. Laat ze goed opdrogen en zaag ze in het gewenste formaat. Schuur de takken goed, zo voorkom je splinters. In principe kun je ze daarna direct op de keukenkastjes bevestigen. Voor een optimaal resultaat kun je het hout lakken, dan beschadigen de grepen niet zo snel.
Trapleuning van hout
Het wrakhout dat verwerkt is in de trap, heeft jarenlang op de zeebodem gelegen. Daarnaast kwam een gejutte meerpaal van een strand op Terschelling van pas als basis van de trap. Dit zijn vrij grote ingrepen om zomaar aan in huis aan te passen. Om het jezelf wat makkelijker te maken, kun je ook alleen de trapleuning vervangen. Dit kan al met één of meerdere takken. Bevestig deze aan de muur, schuur het licht op en geef het een likje lak.
Materialen hergebruiken
Er zijn nog genoeg andere materialen die je opnieuw kunt gebruiken. Maak wandlampen van bloempotten of behoud - als je die hebt - de houten draagconstructie. Meubels of accessoires van hout kun je ook een nieuwe functie geven. Gebruik een oude houten sigarenpers als kaarsenhouder of een houten dienblad als een krijt- en prikbord.
Materialen meenemen uit een natuurgebied
Officieel mag je geen materialen uit de natuur oppakken. Daarom raden wij ook aan om materialen te verzamelen uit de eigen tuin of via familie en vrienden. Toch is het verbod op verzamelen van materialen uit de natuur een grijs gebied. Volgens Natuurmonumenten kun je overal aan de Nederlandse kust jutten. Als een product waardeloos is geworden, bijvoorbeeld doordat het jarenlang op de zeebodem heeft gelegen, mag je het meenemen.