Bewoners
Wie: Esther (42, runt appartementen), Jan (49, zelfstandig ondernemer) en Neve (10).
Online: dewindhoeve.nl
Wat: het achterhuis van een boerderij uit 1750, 170 m²
Waar: Hoorn, Terschelling, sinds 2020
Bijzonder: de gevonden items uit de natuur geven de boerderij een uniek en speciaal karakter
LEES OOK
9x stijlvolle vakantiehuisjes in de Nederlandse natuur
“Het wrakhout dat verwerkt is in de trap, heeft jarenlang op de zeebodem gelegen”
Verkocht aan Terschelling
'Op mijn achttiende vertrok ik naar Terschelling om drie maanden horecawerk te doen. Ik raakte zó verknocht aan het eiland, dat ik nooit meer ben weggegaan', vertelt Esther. Jan kende ze nog van vroeger uit Heiloo. De twee verloren elkaar uit het oog, zoals dat wel vaker gebeurt in een mensenleven. Totdat ze elkaar na jaren weer tegenkwamen en de liefde opbloeide. Al snel verruilde Jan het vaste land voor het eiland om dichter bij Esther te kunnen zijn.
Boerderij op Terschelling verbouwen
Esther woonde op Terschelling in een klein huis. Iets té klein voor Jan, vertelt hij: 'Ik stootte overal m'n hoofd. Daarom ben ik vrij snel op Funda gaan kijken. Zonder dat Esther het wist, vroeg ik een bezichtiging aan bij deze oude boerderij. Het was gokken of zij het ook zag zitten, maar gelukkig was ze net zo enthousiast als ik. Dus op een mooie zomerdag – we hadden onze badkleding nog aan – zijn we bij het huis gaan kijken.' Een week later hoorden ze al dat ze zich de eigenaars van het achterhuis van de oude boerderij mochten noemen. En van twee kleinere huizen in de tuin. Jan: 'Binnen waren ze kaal en sfeerloos. Ons doel was hier volwaardige bijruimtes van te maken.' Zo geschiedde. En het klussen beviel. Wat volgde, was een flinke verbouwing van de boerderij.
“Het was een magisch moment toen we voor het eerst de nok konden zien”
LEES OOK
10 knusse strandtenten om na een winterse wandeling op te warmen
Woonidee
Dat details een groot effect op de uitstraling van een ruimte kunnen hebben, bewijzen deze keukenkastgrepen. De dikke takken zouden zelfs een strakke, spierwitte keuken een landelijke touch geven.
Wrakhout uit de zee
'Geïnspireerd door het strand en mijn vakanties kreeg ik allemaal ideeën voor de verbouwing', vervolgt Jan. 'We wilden er iets heel gaafs van maken. Na de veertigste bouwtekening, die ik in een computerprogramma maakte, besloten we dat we een vide wilden hebben. Het plafond ging eruit, waardoor het meteen veel ruimtelijker werd. Het moment dat we voor het eerst naar de nok konden kijken was magisch.' Zulke grote aanpassingen vragen om een hoop materialen. Of ze hiervoor naar de bouwmarkt gingen? Meestal niet. Esther: 'We zijn altijd buiten. Tijdens onze wandelingen zagen we stukken hout, wrakstukken of andere mooie dingen die we meenamen. Negen van de tien keer wisten we van tevoren niet wat we ermee zouden gaan doen. Maar uiteindelijk heeft bijna alles een bestemming gekregen. Zo zijn er in de vide en trap – die Jan samen met zijn zwager maakte – materialen uit het Heilooër bos verwerkt. En het wrakhout met ijzeren beslag dat we gebruikten, heeft jarenlang op de zeebodem gelegen. Nog een leuk weetje: aan de muur met kasteelachtige look hangen wandlampen die van kapotgeslagen bloempotten zijn gemaakt.'
“Tijdens een reis in Brazilië vond ik de schelpenlampen die nu overal in huis hangen”
Voorbestemd
Ondanks de grote verbouwing en dat alles nieuw is, vóelt het niet nieuw, vinden de bewoners. Dit komt mede door de warme tinten, zachte materialen (lees: véél schapenvachten) en hergebruikte spullen. Het stel ontwierp zelf de keuken, inbouwbank en badkamers. Jan: 'Omdat we niet van strak gestucte muren en scherpe lijnen houden, hebben we andere keuzes gemaakt. Zo kozen we ervoor om hoeken af te ronden en kregen de muren een leemlaag die we ruw aanbrachten.' Ook vonden ze het belangrijk dat de oorspronkelijke uitstraling van het huis zichtbaar bleef. Esther: 'Het behoud van de gebinten – de houten draagconstructie – zorgt voor een authentieke look. Na bijna een jaar verbouwen was het zover en kon het inrichten beginnen. Gelukkig maar, want stiekem waren ze de zoektocht naar materialen wel een beetje zat. Al werd er ook voor het interieur met liefde gesprokkeld en verzameld. Jan: 'Tijdens mijn reis in Brazilië kocht ik meerdere schelpenlampen. Destijds had ik geen idee wat ik ermee ging doen, maar in dit huis passen ze perfect.' Alsof het meant to be was.
LEES OOK
Binnenkijken in een verbouwde jaren 70-villa in Italië