Binnenkijken in een verbouwd zomerhuis vol DIY-projecten

Het houten zomerhuis van Marte en Michael viel bijna uit elkaar toen ze het kochten, maar daar lieten ze zich niet door ontmoedigen. Met hergebruikte materialen en tweedehandsvondsten bouwden ze het eigenhandig weer op.

keuken zomerhuis
Keuken Ikea, geverfd in Lady 5180 Oslo van Jotun. Keukeneiland Ikea, bekleed met geolied iepenhout. Aanrechtblad gemaakt van gezeept grenen. Afzuigkap gemaakt van oude lamp. Vergelijkbare rolgordijnen Xenos. Tafel veiling, stoelen Hay. Plantenbollen kerstmarkt. Herkomst bank onbekend. Overig vintage.
kleurrijke zithoek
Salontafel Fritz Hansen. Vloerkleed Carpetvista. Hanglamp Fog & Mørup, vergelijkbare scharnierlamp vtwonen. Kleurcode muurverf NCS S 4020-Y70R. Overig onbekend of vintage.

Van zomerhuis naar woonhuis

Ook in Denemarken bestaan volkstuinencomplexen met zomerhuisjes erop, net als in Nederland ooit opgericht om stads­bewoners een kans op frisse lucht en radijsjes te bieden. Maar anders dan in Nederland mag je in Denemarken permanent in zo’n huis wonen, en dat schept mogelijkheden. Dit houten huis staat in een volkstuinencomplex op Amager, het eiland waarop het zuidelijk deel van Kopenhagen ligt. Marte en Michael waren eigenlijk vooral op zoek naar een tuin. ‘We liepen tegen deze kavel aan met een tuintje erop, precies waar we altijd van hadden gedroomd. Maar het huis zelf was rijp voor de sloop. Het enige wat er nu nog van over is, zijn de fundering en de achtergevel.

Hoog plafond

Marte is interieurontwerper en man Michael een ervaren doe-het-zelver – de ideale combi om samen een verbouwing aan te pakken. ‘En Michael had al eens wat voor mijn bedrijf gedaan, dus we hadden ook al ervaring met samenwerken.’ Ze woonden op dat moment in een huis met een laag plafond en hadden vijf wensen op hun verlanglijstje: een hoog plafond (logisch), veel natuurlijk licht, de voornoemde tuin, een bad en een open haard.

DIY-idee
Om de lege ruimte tussen de meubels en een hoog plafond meer body te geven, doen een paar hangplanten (waar je nog wel met een gieter bij kunt) en een rolgordijn wonderen.

muziekkamer met piano
Bank VidaXL. Hanglampen House Doctor. Overig vintage.
wenteltrap in zomerhuis
Wenteltrap online gevonden en gerenoveerd. Zeefdruk links vintage Bjørn Wiinblad, rechts vintage.

Eigen aannemer

Op basis van die lijst maakte Marte een ontwerp voor het pand en begon ze materialen in te kopen. Grotendeels tweedehands, zoals de boogramen in de voorgevel, die uit een oude school komen. Michael benoemde zichzelf tot aannemer en stuurde de vijfkoppige timmer­ploeg aan. Ook daardoor ging het lekker snel, binnen vier maanden zat de laatste spijker erin. Marte lacht. ‘Het nestje moest ook wel snel af, want tijdens de verbouwing was ik zwanger van de oudste.’

Klussen met een baby

Ondanks alle voorbereiding verliep het niet zonder slag of stoot. ‘Toen we erin trokken, was er nog geen keuken. Met een baby van drie maanden op de arm hebben we die zelf in elkaar gezet, op basis van Ikea-kasten.’ De zelfgemaakte wasemkap maakten ze van een industriële lamp. ‘We ontdekten die ooit op het hoofd van een man in Christiania, een vrijstaat annex hippiekolonie hier. Hij droeg hem als hoed, maar vond het een fantastisch idee dat we er een afzuigkap van wilden maken en was bereid er afstand van te doen, in ruil voor een biertje.’

Elke meter benut

Sinds de oorspronkelijke verbouwing heeft de keuken nog een paar keer een upgrade gekregen, vertelt ze, en ze denken erover om hem nog verder uit te breiden. ‘Allebei vinden we het belangrijk dat de ruimtes optimaal benut worden, zodat elke kamer diverse functies heeft. Dat is ook de reden waarom we veel inbouwmeubels zelf op maat hebben gemaakt’, vertelt Marte. ‘Als het om vormgeving gaat, ben ik degene met de uitgesproken mening. Michael laat dat met plezier aan mij over, hij gaat over de praktische uitvoering. Ik vind het leuk om verschillende materialen te combineren: glas, geverfde oppervlakken, hout, linoleum en metaal, in alle denkbare toepassingen. Ik ontwerp het liefst interieurs waarin je steeds weer iets nieuws kunt ontdekken.’

TIP
Trip naar Denemarken gepland? De Deense variant van Marktplaats heet DBA.dk. Klik op ‘til boligen’ (voor het huis) en je vindt de interessantste dingen.

LEES OOK
Zó bouw je zelf het huis om tot zomerhuis

glazen pui in zomerhuis
Vergelijkbare rolgordijnen Xenos. Vergelijkbare houtkachel Charlton & Jenrick. Schommelstoel door Lena Larsson voor Pastoe. Rond kleed CarpetVista. Overig vintage.
keuken in zomerhuis
Zwarte vitrinekast Nordal. Herkomst hoekkast onbekend. Stoelen Hay.

Muur van licht

Om zo veel mogelijk licht binnen te krijgen, bestaat de voorgevel grotendeels uit ramen. De schuine kocht Marte nieuw, veel van de andere kozijnen zijn tweedehands. Niet allemaal in dezelfde stijl, maar dat hoeft ook niet, zegt ze. ‘Zolang je het maar tot een mooi geheel in elkaar puzzelt.ʼ

Niks nieuws

‘Ik ben een beetje allergisch voor een huis vol nieuwe meubelsʼ, vertelt Marte. ‘Met tweedehands meubels kun je net zo veel, ook als ze op het oog niet perfect lijken. Het kwartronde kastje was bijvoorbeeld de onderste helft van een hoekkast.ʼ Ze verwijderde zelf de laklaag, waarvan je nog wat sporen ziet.

open leefkeuken
Afzuigkap gemaakt van oude lamp. Keukeneiland Ikea, bekleed met geolied iepenhout. Aanrechtblad gemaakt van gezeept grenen. Tafel en bank vintage, stoelen Hay. Keramiek rommelmarkt.

‘De afzuigkap is een oude lamp, die we ruilden voor

een biertje’

Hout of niet?

Een houten zoldering kan een ruimte onnodig donker maken, maar ja: als je hem verft, zie je de houtnerf niet meer. De ideale tussenoplossing is een enkele laag witte beits, bijvoorbeeld steigerbeits (diverse merken). De beits stopt meteen ook het proces waarbij grenen en vuren donkerder worden onder invloed van daglicht.

LEES OOK
Kijk binnen in een tiny tuinhuis in Wijk aan Zee

diy garderobe
Kast van vintage deuren zelfgebouwd. Linoleumvloer Forbo.
blauwe vloer
Kast, lamp, spiegel en pot vintage. Dekbedovertrek Notre Dame. Kleurcode blauwe verf NCS S1050-B30G. Overig herkomst onbekend.

Strak op maat

In de gang maakten Marte en Michael een wandvullende garderobekast op basis van tweedehands (keuken)kastdeuren, die deels werden geverfd. ‘De kast zelf is van MDFʼ, vertelt Marte. ‘Die is precies op de maten van de muur gemaakt, met de bodem goed waterpas. Dat is belangrijk om de staanders goed in het lood te krijgen. Zeker als de vloer een beetje scheef is. De messing grepen maken er één geheel van.ʼ

Sterrenwacht

Maja’s kamer onder het schuine dak is te bereiken via de wenteltrap. De balustrade van strekmetaal is witgeverfd, net als het plafond en de muren. Samen met het enorme dakraam zorgt dat voor een lichte ruimte, ook al beslaat die maar een paar vierkante meter.

LEES OOK
De ruimte optimaal benutten: slaapkamer met schuine wanden inrichten

houten bed
Multiplex bed zelfgebouwd. Oude spiegel tweedehands. Wandlampen Louis Poulsen. Kussens onbekend.
kastenwand
Kast van vintage deuren zelfgebouwd. Linoleumvloer Forbo.

Spiegelpaleis

Marte: ‘Ik ben dol op spiegels in huis, ik gebruik ze overal om ruimtes extra dimensies te bezorgen. Deze komt uit pretpark Tivoli in Kopenhagen, waarvoor ik ooit een opdracht had gedaan.ʼ

DIY-idee
Een gewone deur kun je hergebruiken als schuifdeur die in de muur verdwijnt, bijvoorbeeld met een inbouwpakket als de Knauf Pocket Kit.

nog meer: binnenkijken