Binnenkijken in een monumentaal grachtenpand in de haven van Harlingen

Het was niet bepaald liefde op het eerste gezicht tussen interieurstylist Rianne en dit monumentale grachtenpand in hartje Harlingen. En toch ruilde ze na 35 jaar een prachtig huis in Amsterdam in voor het ouderwetse, vervallen huis. ‘Ik had zin om nog eens iets gek te doen in mijn leven.’

vtwonen 02-2021 | binnenkijken Harlingen eethoek met witte stoelen, tekening op de muur
Tafel in Shaker-stijl van De Padova, zelf wit gespoten. Stoelen Verner Panton van Vitra, Muurschildering met ecoline Geloof, Hoop & Liefde door Jan M. Verburg, laboratoriumglaswerk op standaard antiekmarkt. Messing kandelaars van E.R. & Butler & Co, papier-maché blad July Adrichem. Witte leren zuil Piet Boon, witte teddy poef Tica.
vtwonen 02-2021 | binnenkijken Harlingen wit doek met lijntekening
Laboratoriumglaswerk op standaard antiekmarkt. Papier-maché blad July Adrichem, witte leren zuil Piet Boon, illustratie op vintage linnen laken Jetty Boterhoek via Nrdrhvn91.

Wishlist

Drie belangrijke eisen had Rianne voor haar droomhuis. De nieuwe stek moest ergens aan het water liggen, dicht bij het strand én op maximaal een uur rijden vanaf Amsterdam. Rianne: ‘En ik wilde er een krant en koffie kunnen halen in het weekend.’ Het werd een grachtenpand in de rauwe havenstad Harlingen. ‘Want het licht is hier het mooiste van de wereld en het water altijd dichtbij.’

vtwonen 02-2021 | binnenkijken Harlingen stoel van een hand goud, rond marmeren tafel
Behang Atelier d’Artiste Elitis via Loggere Wilpower. Gouden stoel/hand Pols Potten, stalamp Serge Mouille. Tafel antiek luik met los vintage onderstel. Witte olifant en witte hand vintage via it Flinkeboskje, overige vintage accessoires en Japanse vintage rijstzak in zwarte baklijst via Nrdrhvn91. Zwart Object Ming Stylemeister. Schilderij Laura de Wilde. Tafel op voorgrond Knoll.
vtwonen 02-2021 | binnenkijken Harlingen witte fauteuil met grote foto van hand op achtergrond
Ingebouwde boekenkasten geverfd in RAL 9004. De originele visgraatvloer is zwart geolied. Fauteuil Wingchair via Marie’s Corner. Lamp Serge Mouille. Marmeren tafel Tom Dixon. Marmeren schouw originele Rococo-schouw. Kunstwerk Sigurd Kranendonk, vintage zebrahuid Nrdrhvn91.
vtwonen 02-2021 | binnenkijken Harlingen badkamer met wit schuin dak, zwarte stoel
Roodkoperen oude kaasbak vintage, zelf industrieel onderstel onder geplaatst. Kraan Vola, ronde spiegel boven wasbak vintage. Grijze plaid Zara Home. Losse spiegel Baden Baden Interior. Stoel Verner Panton van Vitra, Verlichting Modular via BigBrands.
vtwonen 02-2021 | binnenkijken Harlingen kunst op houten tafel zwart rond object
Legertafel Brecht Murré Atelier. Zwarte eikenhouten lijst met raffia rok en goud gespoten object uit Afrika. Zwarte houten cirkel antieke Coco de Mer. Craquelé schaal Menno Kroon. Afrikaans bankje onder tafel Rika via Rabens Saloner. Verner Panton-stoel Vitra. Zwart-wit schilderij Ming Stylemeister. Linnen laken op voorgrond Stadspaviljoen Noord.

Liefde voor imperfectie

‘Ik viel voor de grote ruimtes, originele Harlinger tegels met rijke prints, haarden met krullen en de hoge plafonds met ornamenten. Het geeft het grachtenpand in Harlingen een weelderige rococosfeer. Er was wel een tegenhanger nodig voor de balans. Daarom schilderde ik de keuken in een rustige, diep donkerblauwe tint. De overige muren werden spierwit. Een mix van vintage met nieuw houdt het geheel spannend, net als de keuze voor imperfectie, waar ik zo van houd.’ Dit zie je ook terug in de Franeker witjes in het tuinhuis: Rianne koos voor een mix van gave en tweede keus tegels, voor een speels effect. Het past bij haar manier van stylen: items zijn nooit symmetrisch geplaatst, liever losjes naast, op en over elkaar.

Kijk hier ook binnen: een hotel met zwierige rococostijl

vtwonen 02-2021 | binnenkijken Harlingen spiegel met de tekst: 'too much perfection'
Tafel van versteend hout Wolterinck. Spiegel met tekst zelfgemaakt. Hoge vaas Ming Stylemeister, witte bolle vaas en witte lage vaas Hella Jongerius via Tichelaar.

“Ik houd ervan als dingen niet precies kloppen, dat maakt

het interessant”

Kleuren van het Wad

Rianne: ‘Kleurinspiratie haalde ik uit de rustige kleuren van het Wad en de bijzondere Friese luchten: inktblauw, betongrijs, fris wit. Omdat ik als interieurstylist al de hele dag in aanraking kom met kleuren, materialen en accessoires, kom ik graag thuis in een rustig huis. Werken met een vast kleurpalet zorgt voor een gevoel van harmonie in huis. Ik raad aan om voor maximaal vijf kleuren te gaan, inclusief vloeren, plafonds, kasten, et cetera. Niet alleen praktisch, want nieuwe spullen aanschaffen of schilderen is eenvoudig, maar ook budgetproof. De kans op impulsaankopen is namelijk minimaal.’

vtwonen 02-2021 | binnenkijken Harlingen beelden op schouw, buste
Grijs behang op muur Atelier d’Artiste Elitis via Loggere Wilpower. Marmeren schouw originele Rococo-schouw. Witte buste van een winkel die niet meer bestaat, antieke houten buste uit India, zwart hoofd van GMC uit Zuid-Afrika.
vtwonen 02-2021 | binnenkijken Harlingen kan en glas op schouw
Behang Atelier d’Artiste Elitis via Loggere Wilpower. De marmeren schouw is een originele Rococo-schouw. Vazen van Vazen van Janssen.

Meer binnenkijken? Kijk binnen in een verbouwde school in Amsterdam.

nog meer: binnenkijken