Binnenkijken in een groene oase in het plaatsje Almere

Het huis van Jay en Brandon in het plaatsje Almere, net naast de Nederlandste hoofdstad Amsterdam, staat van top tot teen vol met planten. Niet alleen zorgt dit voor een fris beeld, het vele groen wordt ook slim ingezet als accessoire en ‘meubelstuk’; de planten zijn een essentieel onderdeel van hun woonstijl. 

groene oase in de keuken
Aanrechtkasten onbekend. Plantenpotten Intratuin, plank tweedehands. Vazen, potten, marmeren bak, houten schaal H&M Home. Planten: Ficus Benjamina Exotica, Monstera Minima, Monstera Adansonii, Scindapsus Marble Queen, Monstera Variegata, Monstera Deliciosa.
woonkamer met planten
Plafondlamp, eetkamerstoelen Kwantum. Eettafel tweedehands. Servies H&M Home, open kast Karwei, spiegel House Doctor, plantenpotten Intratuin, keuken Siemens. Planten: Monstera Deliciosa, Philodendron Shangri La, Strelitzia Nicolai, Chlorophytum Comosum, Monstera Minima, Dicksonia Antarctica, Philodendron Scandens Micans. 

Groene oase

Wat meteen in het oog springt als je de woning binnenloopt, is de grote hoeveelheid planten. Jay: ‘Als mensen hier voor het eerst binnenkomen, schrikken ze er wel eens van hoeveel het er zijn. Meestal hangt er direct een plant in je gezicht. Ik heb altijd graag een groene oase om me heen gehad. Het is wel veel werk hoor. Ik denk dat ik er in totaal ongeveer een dag per week mee bezig ben. Maar ik doe het met liefde, het is pure ontspanning. En het is toch magisch dat je een plant kan stekken, om daar weer een nieuwe plant van te maken?’

LEES OOK
Kamerplanten clusteren: Dé stylingtrucs voor doorgeslagen groenverzamelaars

plant in de hal
Plantenbak en spiegel, Xenos. Behang Kwantum. Plant: Philodendron Scandens.Latten op maat gemaakt bij Gamma.
veel planten in huis
Kleed Kwantum, kussens en koffietafel H&M Home, gordijnen Leen Bakker. Bank Ikea. Plantenpotten Intratuin, Xenos. Schilderij Zara Home. Planten: Strelitzia Reginae, Dicksonia Antarctica. 
open kledingkast
Kledingkast Ikea, kleed H&M Home, bank Karwei, tafel en manden Kwantum. Planten Philodendron Imperial Red en Philodendron Imperial Green. 
open kledingkast

Veranderen

Het stel vult elkaar goed aan bij de inrichting. De een komt met een idee, de ander werkt uit welke materialen nodig zijn. Jay: ‘Sinds we hier wonen hebben de muren al verschillende kleuren gehad, omdat we het leuk vinden regelmatig tegen iets anders aan te kijken. Nu zit kleur Dolomiet op de muren: een rustige, natuurlijke kleur, die goed past bij de andere elementen van de woning. We verplaatsen regelmatig alle meubels, planten en accessoires van de woonkamer naar te keuken en starten dan weer from scratch: eerst de grote meubels terug op een nieuwe plek, dan de planten die daarbij passen en vervolgens accessoires. Zo heb je steeds een andere woonkamer.’

planten in de keuken
Aanrechtkasten onbekend. Plantenpotten Intratuin, plank tweedehands. Vazen, potten, marmeren bak, houten schaal H&M Home. Planten: Ficus Benjamina Exotica, Monstera Minima, Monstera Adansonii, Scindapsus Marble Queen, Monstera Variegata, Monstera Deliciosa.

“Overal poppen nieuwe bladeren op, heerlijk om

te zien”

Styling

In zijn werk als showroommanager bij H&M ziet Jay de nieuwste trends voorbijkomen, qua mode én qua interieur. Voor zijn eigen huis is hij er niet zo gevoelig voor. ‘Onze stijl kenmerkt zich door natuurlijke materialen en botanische invloeden, dat zal niet snel veranderen. Het hoeft allemaal niet zo netjes, ik houd bijvoorbeeld ook van oneffen keramiek.’ Over de huidige opstelling zijn ze dan ook heel tevreden. Al kan het áltijd groener. Jay: ‘Misschien komt er nog wel een plantenwand achter de bank, of een aanbouw die fungeert als een green house. Dat lijkt me wel wat.’

planten in de badkamer
Rieten mand Kwantum. Spiegel Gamma, potten Intratuin. Planten Scindapsus Marble Queen, Chlorophytum Comosum. 
slaapkamer inspiratie
Bed Ikea, beddengoed en hanglamp H&M Home. Lijst Ikea, poster Modern Museum Stockholm. Lampen op nachtkast Kwantum. Planten: Strelitzia Nicolai, Sansevieria Zeylanica.

LEES OOK
Top 10 trendplanten voor 2022

nog meer: binnenkijken