Binnenkijken in een grachtenpand in Delft
Een Rijksmonument met vloerverwarming. Hoe vaak zie je dat? Bij de verbouwing van dit klassieke grachtenpand in de Delftse binnenstad hebben Gerwin en Dennis hun nieuwste project van alle gemakken voorzien.
bewoner(s): Gerwin en Dennis
waar: Delft
soort huis: Klassiek grachtenpand
soort bouw: Klassiek grachtenpand
woonoppervlakte: 190 m²
Pareltje van de Delftse gracht
Dennis: ‘Hiervoor woonden we in Rotterdam, maar we werden gek van de drukte. Gerwin wilde graag terug naar het rustige Delft. Akkoord, zei ik, op voorwaarde dat we in de binnenstad blijven. En dat is gelukt: we zitten op steenworp afstand van alle winkels en horeca. ’En dan te bedenken dat Gerwin en Dennis bijna niet waren gaan kijken bij dit pareltje aan de Delftse gracht, met een achtertuin waar je, met zicht op het topje van de Nieuwe Kerk, de vogels kunt horen fluiten. ‘Toen we dit huis op Funda zagen, waren we aanvankelijk allebei niet erg enthousiast: het was echt op en top antiek, rampzalig ingedeeld en erg slecht onderhouden. Maar toen we hier voor de deur stonden, zeiden we meteen tegen elkaar: dit zou hem best wel eens kunnen zijn. En ja: op de terugweg zaten we meteen samen te fantaseren.’
De mooiste vondsten kun je niet zoeken – daar loop je tegenaan
Creatieve hobby
Huizen pimpen is Dennis’ grote hobby: in de loop der jaren heeft hij heel wat woningen naar eigen smaak opgeknapt, om ze vervolgens weer te verkopen. ‘In al die jaren heb ik inmiddels in acht verschillende huizen gewoond, waar ik steeds maximaal zeven jaar heb gewoond. Ik heb misschien wel het verkeerde beroep gekozen, zeg ik altijd: de creativiteit die ik daarin soms mis, kan ik in deze hobby perfect kwijt.’ Dat kwam goed uit, want aan dit pand aan de Oude Delft moest een hoop gebeuren. Gerwin en Dennis sloopten het grootste deel van de muren, zodat de begane grond veranderde in een open ruimte waarin ze naar hartenlust kunnen koken, dineren en kletsen met vrienden.
Combinatie van oud en nieuw
De verbouwing kostte ze ruim drie maanden, waarvan ze drie weken stil lagen vanwege asbestontruiming. Dennis: ‘Bij zo’n oud pand weet je nooit wat je aantreft. We zetten de eerste hamer in de muur en inderdaad: asbest. Dat heeft ons veel tijd gekost. Aan de andere kant: het is beter als het nu gebeurt, als je er niet het hele huis voor hoeft leeg te halen.’ Het resultaat mag er zeker zijn: een sfeervolle combinatie van oud en nieuw. Dennis: ‘We wilden heel graag het oude karakter van het pand behouden, met balken-plafonds, de kozijnen en de witjes op de muur. Dat hebben we gecombineerd met het industriële van een betonnen vloer en zwarte keuken. We hebben het huis direct van alle gemakken voorzien, met twee badkamers, een extra toilet en vloerverwarming in de woonkamer. Hoe vaak zie je dat nu in een Rijksmonument?’
We stonden voor de deur en wisten: dit is ’m
Woonidee
Ook zo’n fan van de marmertrend? Dat hoeft niet duur te zijn: ook keramieken tegels met marmerlook geven een sjiek effect.
Meer lezen over deze marmertrend? Lees dan hier verder voor een unieke en chique uitstraling.
Tip: shop hier onze favorieten van marmer.
Bron: styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga | tekst Anne van den Dool