Een Jugenstilpand
Danielle en Ronald wonen sinds 2014 in een Jugendstilpand uit 1912. 'Bovenaan ons verlanglijstje stond een oud huis, liefst met een tuin. Waarom? Vanwege de sfeer, oude huizen hebben een ziel.' En dat heeft het pand uit 1912 zeker. Niet alleen door de lichtinval, hoge ornamentenplafonds en fraaie Jugendstildetails, maar vooral door de speelse indeling. 'Bij dit huis passen meubels met een retro-uitstraling, maar persoonlijk houd ik niet van vintage. Dan moet ik aan tweedehands denken', zegt Danielle. 'Iedereen vindt altijd van alles op straat; ik vind nóóit iets op straat… Wel houd ik van oude spullen uit de familie, zoals de serviezen in de apothekerskast en het glas-in-loodraam in de voorkamer. En ik ben een fan van designklassiekers, vooral uit Scandinavië. Door mijn werk kom ik elke dag met nieuwe ideeën thuis, maar ik heb geleerd die eerst een halfjaar te laten bezinken. Als ik het dan nog steeds een goed idee vind, dan doe ik het. Bekijk wat Danielle en Ronald met hun ideeën hebben gedaan.
Een woonboot
Natascha en Marcel kenden elkaar drie maanden toen hun droomlocatie vrijkwam. In eerste instantie was de woonark tachtig vierkante meter, maar toen hun eerste kindje in 2004 geboren werd, besloot het stel hun eigen woonboot te ontwerpen om meer ruimte te creëren. Hoe ze dat hebben gedaan? 'Veel kijken bij andere woonboten, tekenen, schetsen, met architecten praten. We wilden optimaal gebruikmaken van het uitzicht. Dat betekent dat we aan de waterkant heel veel glas hebben, want daar wil je uitzicht hebben op het water, de brug, het rijksmonument de Munt. Aan de tuinkant mocht het wel wat dichter, wat intiemer. Daar hebben we nu meer muren. En natuurlijk kijk je naar de zon. Waar komt die op? Wat betekent dat voor je indeling? Vervolgens pas je het interieur daarop aan.' Zo hebben Natascha en Marcel hun interieur op deze unieke woning aangepast.
LEES OOK
Even binnenloeren: 7x wonen op het water
Een atelierwoning
In hun atelierwoning aan de rand van Utrecht combineren Anne en Vladi wonen en werken sinds 2015. Het bruist hier van creativiteit en als de inspiratie hen even in de steek laat, lopen ze hun grote kersenboomgaard of bloementuin in. In de boomgaard staan drie identieke panden, waar verschillende kunstenaars een woning met atelier huren. Ondanks het feit dat het een huurwoning is, investeren Anne en Vladi in een goede basis. 'Over de betonnen vloer hebben we licht laminaat gelegd en alle muren zijn gewit. In de keuken heeft Vladi een kastenwand tot aan het plafond gemaakt, zodat we meer opbergruimte hebben. In de boomgaard staat een lange tafel waar we regelmatig met buren eten. Voor mijn atelier staan veel potten met planten en ik heb een moestuin waar ik bloemen kweek. De meeste bloemen gebruik ik voor mijn werk. Sommige staan eerst als veldboeket in huis, daarna droog ik de bloemen in mijn atelier en worden ze verwerkt in een collage.' Neem een kijkje in de lichte woning gevuld met groen.
Een eclectisch hoekhuis
In 2021 kwamen Tanja en Rogier een hoekhuis tegen in Utrecht. Ze bezichtigden hier en daar weleens een woning, maar hadden geen haast en vooral een hele waslijst aan wensen. Zo wilden ze graag in Utrecht blijven, een open, lichte ruimte hebben mét oude details, een mooie tuin en vrij zicht. Toen Tanja zonder al te veel verwachtingen de kamer van dit hoekhuis binnenstapte, was haar eerste gedachte: wauw. 'Dit is het!, we moeten meteen een bod uitbrengen. Ik kon het hele lijstje afvinken en het was nog verbouwd ook.' Eenmaal gekocht, kreeg Tanja vrij spel van Rogier. 'Hij zei: 'ga jij je gang maar'. Ik dacht eerst dat hij een grap maakte, maar hij meende het. Hij vond dat ik als interieurstylist m'n ding moest doen. Zó vet!' Rogier kwam vervolgens een paar weken helemaal niet in het huis terwijl Tanja aan de slag ging met kleurstalen, proefpotjes, stukken behang en de schuurmachine. 'Toen ik bij mijn schoonvader op zolder een Perzisch kleed vond, zag ik ineens: dít is mijn kleurpalet!' Met de vijf kleuren uit het tapijt ging Tanja aan de slag en stelde zichzelf een doel: in drie maanden wilde ze het hele huis geschilderd en behangen hebben. Dat liep op rolletjes, ze zag het huis onder haar handen opbloeien. 'Ik werd zo blij van het klussen! De kleurcombinatie werkte.' Laat Tanja je net als haar man verrassen met dit eclectische interieur.
LEES OOK
In de mix: zo creëer je een eclectisch interieur
Een voormalig koetshuis
Rolf en Yffi kochten het koetshuis in 2000, maar wonen er sinds 2015 in. Op tienduizend schroeven na hoefde het koppel niets te kopen voor de verbouwing van hun koetshuis. Ze gebruikten alle materialen – systeemplafonds, radiatoren, houten kozijnen – uit een naastgelegen slooppand voor hun interieur. Het leverde een spectaculair resultaat op: 'Je zou dit huis een loft kunnen noemen, maar dat past niet bij ons. We vinden het belangrijk dat er ruimtelijk wat gebeurt. Door een blok in het midden van het koetshuis te plaatsen, wordt de hoogte benadrukt. Daarnaast scheiden we de ruimtes, maar is er ook verbinding doordat je om het blok heen kunt lopen. In het achterste gedeelte van het pand zit het blok vast aan het casco van het koetshuis. Zo ontstaat er een mooi contrast tussen oud en nieuw.' Als je binnenkomt ervaar je meteen de charme van het voormalige koetshuis. Links zie je grote staldeuren waar rijtuigen lang geleden in en uit reden en aan de andere kant een vrijstaand object waar zich onder meer hun keuken en slaapkamer in bevinden. Rolf: 'Onze uitdaging was om alle materialen van een naastgelegen barak te gebruiken en het koetshuis om te toveren tot een fijn woonhuis. Ontdek de charme van dit unieke omgetoverde koetshuis.