5x binnenkijken in een zelfgebouwd huis

beeld vtwonen Beeld

De bewoners van deze huizen hebben allemaal een ding gemeen: ze wonen in een (bijna) zelfgebouwd huis. Droom je er ook van om zelf een huis te bouwen en in te richten? Kijk dan eens binnen in deze vijf huizen die allemaal op hun eigen manier bijzonder zijn en laat je inspireren.

Sprookjeshuis

In negen maanden tijd zagen Saskia en Martijn hun zelfgebouwde vrijstaande woning in de achtertuin verrijzen. Ze wisten precies hoe hun droomhuis eruit moest komen te zien. Ze maakten een digitale schets van hun ideeën en stapten daarmee naar een architect. ‘Je hebt voor zo’n groot project echt iemand nodig die er een professionele kijk op heeft’, aldus Saskia. ‘We houden van een industriële basis met de materialen glas, staal en beton.’ Door het gebruik van deze ‘koele’ elementen is het belangrijk om ook kleur toe te voegen. Dit hebben Saskia en Martijn samen met een styliste goed gedaan. Met een roze bank en een groene wand in de keuken creëerden ze een warme sfeer in huis. Kijk binnen in dit zelfgebouwde huis.

Lees verder onder de advertentie

Duurzaam en modern

Keuken Luma, krukken Made. Plantenbak op poten Kwantum. Overig onbekend. Beeld

Het plan om zelf een huis te bouwen ontstond toen Niki en Sjoerd een stuk grond kregen van de ouders van Sjoerd. ‘We wilden ons huis graag duurzaam bouwen.’ De wensen liepen uiteen van zonnepanelen tot een recirculatie-afzuigkap. Er is zoveel keuze wanneer het gaat om duurzaamheid. Tijdens de styling koos Niki voor een naturel palet. Daarbij benutte ze het hele spectrum: van zacht beige tot bijna zwart. Zo heeft de slaapkamer bijvoorbeeld donkere meubels en een donkere vloer. De ruimtes beneden zijn juist iets lichter, maar ook daar voelt het luxueus en comfortabel. Kijk binnen.

Houten huis

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Na een jaar de sfeer te proeven van dit hoekhuis in Naarden zijn Fleur en Jaap gestart met het slopen en opnieuw opbouwen van het huis. Het hoofd van Jaap zat vol met ideeën en hij had het complete plaatje in zijn hoofd. Natuurlijke materialen horen in dit huis en (bijna) alles is dan ook zelfgebouwd met veel hout. ‘Van origine was dit huis een dichte donkere schoenendoos. Ik wilde er niet alleen iets lichts en opens aan zetten, maar het precies in de stijl van honderd jaar geleden bouwen. Ik wil het huis compleet open kunnen zetten waardoor het één is met buiten.’ Neem een kijkje.

Zelfvoorzienend wonen

beeld vtwonen Beeld

Voor Jente is het geen probleem om klein te wonen, als de tuin maar groot genoeg is. Het minihuis dat zij drie jaar geleden bouwde is met 18 vierkante meter zelfs voor een tiny house vrij klein. Maar zo voelt dat niet, vindt ze. In deze kleine maar zelfvoorzienende woning is geen gebrek aan licht. Er zitten maar liefst dertien ramen in dit minihuis. ‘Waar je ook zit, je kunt altijd naar buiten kijken.’ Het interieur is zo duurzaam mogelijk ingericht, veel planten en tweedehands vondsten maken dit minihuis knus en gezellig. Binnenkijken.

Kunstzinnig tuinhuis

Vloer gemaakt van gevonden planken, tafel Van Dijk & Ko, bord met tekst gemaakt door Simone, tegels Kringloop De Driesprong, gieter Kringloop Vintage & More, potjes Salie Leiden, houten kist winkelgloria.nl. Planten: pannenkoekplant, stek fluweelboom, lupine, tomaat. Beeld

Simone en Martin beschouwen hun tuinhuis niet als een doorsnee thuishuis. Het is eerder een tuinhuis met kunstzinnige rafelrandjes dat ook nog eens zelfgebouwd werd door Martin met creatieve inbreng van Simone. ‘Wat er stond was pakweg 50 jaar oud en getaxeerd op driehonderd euro, dus dan heb je wel een beetje een beeld.’ Er was geen twijfel over mogelijk dat er een nieuw tuinhuis moest komen. Martin werkte twee jaar lang aan het tuinhuis, de glazen kas en de schuur. ‘Ik heb werkelijk alles alleen gedaan en moest ook alles zelf uitvinden. Een enorme puzzel.’ Kijk binnen in dit zelfgebouwde tuinhuis.

Bron: Tekst: Evans van der Sluis | Beeld 1: vtwonen 02-2019 | fotograaf Stan Koolen | styling Linda van der Ham | beeld 2: vtwonen 5-2022 | styling Niki Vanhoof | fotografie Henny van Belkom | beeld 3: vtwonen november 2012 | fotografie Tjitske van Leeuwen | styling Marianne Luning | beeld 4: vtwonen special tiny houses 03-2021 | fotografie Margriet Hoekstra | beeld 5: vtwonen TUIN special 5 | productie Insidehomepage | styling Myla Griese | fotografie Louis Lemaire

Lees verder onder de advertentie