5x binnenkijken in duurzame huizen
Verbinding met de natuur, wonen in een groene omgeving en energieneutraal door het leven gaan: de bewoners van deze huizen willen niets liever. Duurzaamheid staat bij hen hoog in het vaandel en dat is terug te zien in hun woningen. Kijk binnen in deze duurzame paleisjes.
Duurzaam monument
Drie jaar geleden kochten Gert-Jan en Elske dit kleine monument. Het was in slechte staat en er moest onwijs veel aan gebeuren. Ze besloten daarom allebei hun werk een jaar op te zeggen en volle bak te focussen op de verbouwing. Het doel: het huis zo mooi én zo duurzaam mogelijk te maken. ‘We kiezen liever voor duurdere materialen van hoge kwaliteit dan voor goedkope oplossingen.’ Zo is hout niet alleen mooi, maar heeft ook een kleinere footprint dan bijvoorbeeld beton. Het glas in de ramen heeft de oude monumentenlook met het onregelmatige karakter, maar wel HR++ energiezuinige eigenschappen. Deze duurzame tips en tricks passen perfect bij levensstijl van Gert-Jan en Elske.
Zelfontworpen eco-boshuis
Een zo’n klein mogelijke footprint en zo veel mogelijk verbinding met de natuur, dit waren de wensen van Mireille en Rogier. Deze droom is werkelijkheid geworden toen ze besloten om een kleine cottage in de bossen van Bloemendaal te kopen. ‘Het voelde direct als thuiskomen’, zegt Mireille. Dit is goed gelukt. Dankzij het strakke interieur en de vele, grote ramen geniet je binnen net zo van de groene omgeving en het prachtige uitzicht. Helaas moesten de oude eiken- en beukenboom wijken voor de bouw van deze woning. Toch is er niets verloren gegaan: het gedroogde hout komt nu overal in huis terug. De keuken – met frontjes van ‘eigen’ eik – staat nu precies op de plek waar de boom vroeger groeide. De woning zit vol met slimme oplossingen en milieuvriendelijke materialen. Binnenkijken.
Duurzaam vakantiehuis
De Reeuwijkse Plassen: een prachtige omgeving voor een vakantiehuis. Dit vonden Peter en Larissa ook. Ze waren dan ook dolblij toen ze een stuk grond in het gebied wisten te bemachtigen. ‘We wilden er een familiehuis bouwen’, vertelt Larissa. Niet alleen voor hun eigen gezin, maar ook voor de rest van de familie. Eén van hun wensen was om het huis duurzaam te bouwen. Zo is de bouw gestart op de oude fundering van een veestal. ‘Verder hebben we het huis goed geïsoleerd, een warmtepomp geïnstalleerd en zonnepanelen aangebracht die ons van stroom voorzien. We zijn hier compleet zelfvoorzienend’, vertelt Peter. Daarnaast zijn de materiaalkeuzes in de woning volledig milieuvriendelijk. De wollige hanglamp boven de eettafel was de basis voor het kleurpalet. Zo ontstond een warm, sfeervol familiehuis. Kijk binnen.
Midden in het groen
Een nieuwbouwhuis midden in een groene omgeving: Veronique en Buddy wonen er nu net een jaar. Deze woning in het groen maar ook dicht bij het centrum van Arnhem biedt veel mooie elementen. Zo beschikt het huis over een prachtige vide vanwaaruit Veronique en Buddy over het groen naar Duitsland kunnen kijken. Daarnaast is de woning zo duurzaam mogelijk gebouwd. Geen radiator meer in huis, maar een warmtepomp. Naast het verstandig omgaan met water, liggen er bovenop het dak negen zonnepanelen die het stel van bijna honderd procent energie voorzien. Over de woonstijl waren ze het helemaal eens: Scandinavisch, strak en minimalistisch. In het Arnhemse huis is geen plek voor tierelantijnen.
Circulaire schuurwoning
In zes maanden tijd bouwden Jaap en Mariëlle hun droomhuis tussen de boerderijen in Utrechtse Langbroek. De houten circulaire schuurwoning, ontworpen door Jaap, is energieneutraal gebouwd. Wegens de hoge isolatiegraad is het warmteverlies heel laag, waardoor het altijd lekker warm is. Op het dak van de woning liggen 60 zonnepanelen; hier wordt alle energie voor het huis en voor de elektrische auto’s uitgehaald. ‘Alles wat hier gebeurt, komt van de zon.’ Om duurzaam te bouwen én wonen zijn veel duurzame keuzes gemaakt in en om het huis. Zelfs de inrichting sluit hierbij aan. ‘We houden erg van natuurlijke materialen en tinten als wit, grijs, beige en taupe.’ Er is veel hout gebruikt en op de bovenverdieping ligt wollen vloerbekleding die biologisch afbreekbaar is. Binnenkijken in Langbroek.
Bron: Beeld 2: vtwonen 07-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | Beeld 3: vtwonen 11-2021 | styling Esther Jostmeijer | productie Insidehomepage | fotografie Louis Lemaire | Beeld 5: vtwonen 13-2020 | Productie Insidehomepage | Styling Marlies Does | Fotografie Louis Lemaire | :