Binnenkijken in een benedenwoning in Amsterdam met tuinhuis
De benedenwoning in Amsterdam was het blanco canvas waarnaar Marieke en Philip op zoek waren. Ze hadden zelf geen ervaring, maar met oude bouwmaterialen en de hulp van handige familieleden werd een casco benedenwoning hun gedroomde woon- en werkplek. 'Na jarenlang op 50 vierkante meter te hebben gewoond, zochten we een ruimere woning die we naar eigen smaak konden indelen', verklaart Marieke. 'En omdat ik oorspronkelijk van het platteland kom, snakte ik naar een tuin. Het liefst in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, waar ik al twintig jaar woon. Je hebt hier een leuke mix van koop- en sociale huurwoningen, hippe cafés, Surinaamse toko's en Turkse restaurants. Maar ja, tuinen zijn schaars in Amsterdam.' Na lang zoeken vonden ze precies waar ze op hoopten. Een pluspunt was het tuinhuis, dat ze inmiddels gebruiken als thuiswerkplek. Benieuwd hoe dit tuinhuis eruitziet? Kijk binnen bij Marieke en Philip in Amsterdam.
Binnenkijken in een tiny tuinhuis in Wijk aan Zee
De vriend van Carmen droomde ervan ooit zelf een huis te bouwen óf van onder tot boven te verbouwen. Tot hun eigen verrassing kwamen beide dromen uit. Ze kochten een namelijk een twee-onder-een-kapwoning in Wijk aan Zee waar ze óók een tiny tuinhuis bouwden om tijdens de verbouwing in te wonen. Het tiny tuinhuis, dat aan het hoofdhuis vastzit en gebouwd is in de stijl van de latere uitbouw, bevat alles wat het jonge gezin nodig heeft: een woongedeelte, keuken, slaapkamer en badkamer. Alles is van hout, van de wanden en het bed tot het plafond. 'Duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke materialen vinden we belangrijk. We hadden het geluk dat we een partij B-keuze-hout op de kop konden tikken.'
LEES OOK
Binnenkijken in een houten vakantie-lodge in Zuid-Afrika
Binnenkijken in een zelfgebouwd tuinhuis in Leiden
Zodra je de snelweg verlaat en langs de Vliet, het kanaal van Leiden naar Voorschoten, rijdt, waan je je op vakantie. Een slingerweg voert naar de ingang van Tuinvereniging Oostvliet in Leiden. In dit groene tuindorp ligt de volkstuin van Simone en Martin. Ze zijn niet zo van doorsnee, van zo hoort het, en dat is te zien aan het tuinhuis met kunstzinnige rafelrandjes. Martin bouwde het helemaal zelf met creatieve inbreng van Simone. Martin: 'Dat er een nieuw tuinhuis moest komen, was overduidelijk. Normaal gesproken maak je dan een tekening met de afmetingen en ga je bouwen; bij mij gaat het precies andersom. Ik beeldhouw als het ware het te bouwen project op basis van de aanwezige bouwmaterialen.' Nieuwsgierig naar de creatie van Simone en Martin? Bekijk hun zelfgebouwde tuinhuis.