binnenkijken

Binnenkijken in een benedenwoning in Amsterdam

 
De vakkenkast is een ontwerp van Philip en werd uitgevoerd door de gepensioneerde timmermannen Jan en Rob. Verfkleur kast Lichen (19) van Farrow & Ball. Bank Loods 5.
 
Leestijd 2 minuten

Dit huis was het 'blanco doek' waarnaar Marieke en Philip naar op zoek waren. Met oude bouwmaterialen en de hulp van handige familieleden werd een casco benedenwoning hun gedroomde woon- en werkplek.

Lees verder onder de advertentie

bewoner(s): Marieke van der Velden en Philip Brink

waar: Amsterdam

soort huis: Benedenwoning

woonoppervlakte: 123 m² plus tuinhuis van 12 m²

De piano was ooit van Philips oma en werd opgeknapt door Philip en Marieke. Foto erboven van fotografe Ata Kandó, gekocht bij Kahmann Gallery. Tas We Are Vintage. Spiegel boven schouw Marktplaats. Oranje lamp, vaasje en fotolijst rommelmarkt. Schouw Jan van IJken Oude Bouwmaterialen. De vintage tegels erboven komen uit een oud zwembad en werden gekocht bij Mammoet. Tafel Studio Henk. Stoelen uit een winkeltje dat niet meer bestaat. Draadloze lamp op tafel Faro Barcelona. Vaasje Loods 5. IJscoupe van een Franse rommelmarkt. Vloerkleed Rozenkelim. Spotjes Brink Licht. Lamp boven de tafel Taiwan-lantern.
De keuken werd gebouwd door Van Venrooij Interieurbouw. De latjes rondom het kookeiland bevestigde Philip samen met zijn schoonvader. Betonnen aanrechtbladen Maarten Zwartjes. Kruk Ikea. Vloer Soares Parket. Spotjes Brink Licht. Wandlamp Made. Foto aan muur van Marieke, lijst Jollijst. Broodtrommel rommelmarkt IJ-Hallen. Bakjes e.d. op werkblad IJ-Hallen en Hema. Bakjes e.d. op schouw rommelmarkten, Mica en Loods 5.

'Grootgrondbezitter'

Met nul ervaring een cascowoning verbouwen? Marieke en Philip zagen geen enkel bezwaar. 'Na jarenlang op vijftig vierkante meter te hebben gewoond, zochten we een ruimere woning die we naar eigen smaak konden indelen', verklaart Marieke. 'En omdat ik oorspronkelijk van het platteland kom, snakte ik naar een tuin. Het liefst in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, waar ik al twintig jaar woon. Je hebt hier een leuke mix van koop- en sociale huurwoningen, en van hippe cafés, Surinaamse toko's en Turkse restaurants. Maar ja, tuinen zijn schaars in Amsterdam.' Na lang zoeken vonden ze een afgeleefde benedenwoning op driehonderd meter afstand van hun etage. 'Donker en duur', zegt Marieke, 'maar wel aan een mooie kade en met vijfentachtig vierkante meter tuin – voor Amsterdamse begrippen ben je dan grootgrondbezitter.

Lees verder onder de advertentie

“Nu het klaar is, mis ik onze strooptochten langs firma’s in oude bouwmaterialen”

Zwaarden en boeddhabeelden

Uiteraard waren er kapers op de kust. Marieke: 'We moesten opboksen tegen meerdere partijen en hebben flink overboden. Daar heb ik wakker van gelegen, zoveel geld voor een krot met een smerige kelder. Maar we wisten: als dit lukt, kunnen we hier altijd blijven. Toen we de sleutel kregen, zijn we meteen naar de bouwmarkt gereden om drie emmers en een bezem te kopen. Totaal niet nuttig, maar we wilden zó graag beginnen.' Van de buren hoorden Philip en Marieke dat de vorige bewoner Eddie heette. Hij had het huis vol gestouwd met boeddhabeelden en zwaarden, en de voordeur beveiligd met een trits sloten. Na zijn dood liet de huiseigenaar het uitgewoonde huis compleet strippen om het sneller te kunnen verkopen. 'Helaas waren er geen originele details meer', zegt Marieke. 'Wij besloten die terug te brengen op plekken waar ze volgens ons gezeten moesten hebben.'

Bouwbedrijf Nagel uit Westbroek verhoogde onder meer het plafond van de kelder aan de achterzijde. Achter het bed loopt een lange kastenwand. Bed Swiss Sense. Beddengoed Hema. Wandlamp Lampenconcurrent. Lichtschakelaars Berker by Hager (1930 serie). Foto’s rommelmarkt IJ-Hallen. Spiegel Ikea. Kleur op achterwand Hague Blue (30) van Farrow & Ball.
Doorkijkje van de wasruimte naar de slaapkamer met kastenwand. Kastdeuren Burbri Antiek. Spiegel Ikea. Vloerloper uit Philips familie.

Familieaangelegenheid

De eerste vergunningsaanvraag om beneden te mogen slapen, werd afgewezen, maar na wat kleine aanpassingen in het ontwerp kon de aannemer aan de slag. Om staruimte te winnen, werd het kelderplafond aan de achterzijde verhoogd en kwam op de verdieping erboven een opstapje. 'Stukken goedkoper dan uitgraven', vertelt Marieke, 'en het geeft de woonkamer iets speels.' Ook kwamen er beneden nieuwe, grotere ramen en werd het kelderluikje vervangen door een royaal, licht doorlatend trapgat. Om geld te besparen deden Marieke en Philip zo veel mogelijk zelf. Deuren schuren bijvoorbeeld, álles verven en stucwerk afbikken om de baksteenmuur in de woonkamer te onthullen.

Lees verder onder de advertentie

zelf bedacht, gevonden & gemaakt

Woonidee

Voeg een vleugje nostalgie toe met authentiek ogende stopcontacten en lichtschakelaars. Bakeliet is duur, maar er zijn prima kunststof kopieën verkrijgbaar. Probeer het authentieke vintage gevoel ook te vangen door middel van old school ogende nieuwe accessoires of uit de kringloop.

Shop in de stijl van…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 04-2020 | Fotografie Margriet Hoekstra | Tekst Eveline Stoel