Lekkage in de badkamer? Met deze tips spoor je de oorzaak snel op

Vrijstaande goudkleurig messing FS1 badmengkraan met handdouche van Vola € 4643,-, vrijstaand wit lichtgewicht bad van Clou Inbe € 2261,50 (Baden Baden). Opnieuw bekleed vintage krukje met geschoren fluwelen zitting € 275,- (Scotch Collectables). Geknoopt vloerkleed € 89,50 (www.nr310.nl). Wit linnen gordijn, set van 2 € 69,99, goudkleurig dienblad € 9,99, gestreept douchelaken € 14,99, vaasje € 7,99, make-up € 5,99, geurkaars € 14,99, flessen in het raam per stuk € 2,99 (H&M Home). Zeepbakje € 5,95, goudkleurige kopspijkers € 9,- (De Weldaad). Zeepje € 6,95 (Comotion). Krukjes met roze gegoten zitting € 145,- (Gietfabriek). Roze fluwelen jasje € 79,95 (Anna + Nina). Beha (Monki). Slippers (&Other Stories). Beeld

Een lekkage in de badkamer? Wat een pech! Lekkende leidingen, slecht voeg- en kitwerk of loszittende tegels veroorzaken de meeste lekkages. Een loodgieter inschakelen is misschien het eerste waar je aan denkt. Maar met wat speurwerk en deze tips spoor je eenvoudig zelf die lekkage in de badkamer op.

Lees verder onder de advertentie

Een lekkage in de badkamer opsporen

Wist je dat een lekkage in de badkamer de meest voorkomende lekkage in huis is? Een waterballet in de badkamer ontstaat namelijk nogal gauw. Spelende kinderen in bad of lange doucheroutines zorgen voor een overvloed aan water. Als je een lekkage niet vroegtijdig traceert, kan bijvoorbeeld het plafond onder de badkamer gaan lekken of ontstaan er schimmelplekken rondom tegelwerk. En dan ben je verder van huis. De badkamer waterdicht maken kost wat tijd, maar is wel noodzakelijk. Voorkom lekkende voegen en lastige reparaties zodat je zorgeloos kunt genieten van heerlijke douche- en badder sessies.

Lekkage in de douche?

De douche is de plek waar het meeste water wordt gebruikt. Niet gek dus dat hier de meeste lekkages voorkomen. Oorzaken van lekkage in de douche zijn:

  • Een lek in de waterleiding
  • Scheuren in het tegelwerk
  • Versleten kitranden en voegen
  • Loszittende rozetten
  • Een lekkende douchebak
Lees verder onder de advertentie

In veel gevallen ontstaan lekkages doordat kitnaden niet meer waterdicht zijn. En dat is vervelend, want in zo’n geval is schade niet verzekerd. Dit wordt namelijk gezien als achterstallig onderhoud. Controleer voegen en naden daarom regelmatig, zo’n twee keer per half jaar. Heb je te maken met een breuk in de waterleiding of een kapotte afvoer? Dan ben je met een opstalverzekering vaak wel goed verzekerd. Wil je besparen en verduurzamen? Schaf dan een waterbesparende douchekop aan.

Stap voor stap die lekkage opsporen

Een lekkage in de badkamer kan de vloer en de muur flink aantasten. Met vervelende vochtplekken en waterschade tot gevolg. Volg onderstaand stappenplan en ontdek waar de boosdoener zit. Dan is groot hak- en breekwerk niet nodig.

Tip: houd een aardappelschilmesje en een schroevendraaier bij de hand.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1 – Controleer de rozetten

Het kitwerk achter de rozetten van de douchekraan, wastafelkraan en badkraan kan na verloop van tijd slijten. Gemiddeld gaat goed aangebrachte kit zo’n vijf jaar mee. Schroef de rozetten voorzichtig een paar centimeter van de muur en controleer of rondom het schroefdraad en de tegels kitwerk aanwezig is. Heeft de kit losgelaten of vertoont het scheurtjes? Verwijder dan eerst de oude kitlaag en breng daarna met een waterbestendige siliconenkit een nieuwe kitlaag aan. De hele douchekraan vervangen? Ook de douchekraan vervang je eenvoudig zelf.

Stap 2 – Check het doucheputje

Loop de naden en kitranden rondom het doucheputje na. Door het vele water dat dagelijks door het doucheputje stroomt, zijn deze voegen extra gevoelig voor slijtage. Probeer met een aardappelschilmesje tussen de doucheput en de vloertegel te komen. Kom je er niet tussen en zit het kitwerk hier stevig op z’n plaats? Dan kun je een lekkage bij het doucheputje afstrepen. Zo niet, breng dan een nieuw laag kit aan.

Stap 3 – Inspecteer voegen en kitwerk van vloer- en wandtegels

Het is een klus: maar al het voeg- en kitwerk controleren is een must als je die lekkage wilt achterhalen. Is er sprake van loszittend of ontbrekend voegwerk? Dan sluipt water of vocht hier gemakkelijk doorheen. Controleer de voegen van wand- en vloertegels met een schilmesje en probeer hier en daar (voorzichtig) wat kitwerk los te peuteren om te checken of er ruimte tussen de tegels en randen zit. Is dat het geval? Dan is de lekkage gevonden.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4 – Controleer het tegelwerk

Ook tegels gaan niet eeuwig mee. Meestal hebben ze een levensduur van zo’n 15 tot 20 jaar. Afbrokkelend tegelwerk of scheuren kunnen de oorzaak van de lekkage zijn. Laat kapotte tegels vervangen (of doe het zelf). Geen scheuren in het tegelwerk? Pak dan de schroevendraaier erbij en tik voorzichtig met het handvat op de tegel. Klinkt de tegel hol? Dan heb je de boosdoener te pakken.

Stap 5 – Loop de waterleiding na

Alle bovenstaande stappen doorlopen en de lekkage nog niet gevonden? Dan is het slim om de watermeter te controleren. Deze zit vaak in de meterkast en geeft aan hoeveel water het huis verbruikt. Noteer voordat je gaat slapen de waterstand en controleer de volgende ochtend vóór je een kraan aanzet of het toilet doorspoelt of de meter heeft gelopen. Is dat zo? Dan is er lekkage aan de waterleiding. Schakel direct een loodgieter in om verdere schade te voorkomen.

Lekkage in de badkamer herstellen

Heb je de oorzaak gevonden? Dan moet je snel handelen. Met siliconenkit en voegmortel repareer je eenvoudig zelf versleten voegen en kitnaden. Laat je dit doen door een professional dan kunnen de reparatiekosten van een lekkage in de badkamer flink oplopen. Een simpele reparatie in de badkamer opsporen kost tussen de € 50,- en € 75,-. Laat je dit doen met speciale lekdetectie-apparatuur? Dan kun je rekenen op € 300,- tot € 400,- reparatiekosten.

Lees verder onder de advertentie

Is de lekkage in de badkamer verholpen en wil je nu de complete ruimte een make-over geven? Dit zijn de kosten voor een kleine verbouwing aan de badkamer.

De badkamer stylen…

Bron: Beeld: vtwonen 06-2015 | styling Valerie van der Werff | fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie