Zwoegen op voegen: kit verwijderen in de badkamer doe je zo

beeld vtwonen Beeld

Je kunt wel blijven zwoegen op die voegen, maar eenmaal aangetaste kitranden zijn behoorlijk lastig weer spotless te krijgen. Brokkelen de kitranden af? Is het vuil niet meer weg te poetsen? Of is het een broeinest van schimmels geworden? Dan doe je er verstandig aan de kit in de badkamer te verwijderen en de randen te voorzien van een nieuwe kitlaag.

Lees verder onder de advertentie

De schitterende tegels op de foto hierboven komen uit de vtwonen collectie. Benieuwd waar je ze kunt kopen? Bekijk de verkoopadressen.

Wat heb je nodig om zelf kitranden te vervangen?

Zelf kitranden vervangen is niet moeilijk, zelfs met twee linkerhanden maak je grote kans op een succesvolle afloop. Zorg dat je de juiste benodigdheden in huis hebt en je kunt direct aan de slag. Dit heb je in ieder geval nodig:

Lees verder onder de advertentie

Lees je goed in over de kit die je gebruikt of laat je adviseren in de winkel of door een ervaren klusser. Voor de keuken en badkamer heb je vaak een speciale sanitaire kit nodig. Deze voorkomt de ophoping en aanhechting van bacteriën en schimmels en is geschikt voor een natte ruimte.

LEES OOK
Kitranden schoonmaken: zo worden ze weer als nieuw

Oude kit verwijderen

Stap een is natuurlijk het verwijderen van de oude kit. Zorg dat je deze klus zo zorgvuldig mogelijk uitvoert. Met behulp van een stanleymes of ander scherp voorwerp kun je de meeste kitranden wegsnijden. Je kunt ook een een voegenschraper gebruiken. Zet niet te veel kracht bij het lossnijden van de oude kitranden: je wilt de ondergrond niet beschadigen.

Lees verder onder de advertentie

Zorg dat ook de siliconenresten goed verwijderd worden: er mag geen stukje meer overblijven. Krijg je die laatste hardnekkige kitresten niet weg? Dan kun je ze verwijderen met een speciale kitverwijderaar. Je kunt het ook proberen met nagellakremover.

Vetvrij maken

Nu de oude kit verwijderd is, moet de ondergrond goed schoon en vetvrij worden gemaakt. Gebruik hier een sterke ontvetter voor, zoals ammonia of spiritus. Of gebruik een wat minder agressief middel zoals soda of azijn. Zorg dat al het vuil en de stofresten rondom de naden verdwenen zijn, zodat dit later niet in de nieuwe kitrand terecht komt.

Afplakken

Om ervoor te zorgen dat de kit straks netjes in de voeg terechtkomt, kun je de boel afplakken met schilderstape. Plak de tape strak langs de voeg die straks gekit moet worden, langs beide zijden. Kit dat naast de daarvoor bestemde plek terechtkomt, laat zich meestal niet zo makkelijk weer verwijderen. Better safe than sorry!

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Voegen in de badkamer: zo worden ze weer wit

beeld vtwonen Beeld

De tegels en badmeubels op de foto hierboven komen uit de vtwonen collectie. Bekijk verkoopadressen.

Lees verder onder de advertentie

Nieuwe kitlaag

Nu is het tijd om de kitranden zelf te vervangen. Maak hiervoor het kitpistool klaar. Open de tube met kit en snijd de spuitmond schuin af op dezelfde breedte als de voeg. Plaats de kit vervolgens in het kitpistool.

Zet de spuitmond op de voeg en druk het kitpistool licht in. Door het kitpistool langzaam naar je toe te bewegen, verspreid je de kit gelijkmatig in de voeg. Ga niet te snel en voer niet te veel druk uit. Gebruik liever iets te veel dan te weinig kit. Zo kan de kit straks nog mooi worden gladgestreken en ontstaan er geen spleten.

LEES OOK
Dit handige lijstje met afmetingen helpt bij het indelen van de badkamer

Lees verder onder de advertentie

Moet er veel gekit worden? Zorg dan dat je tussendoor even stopt om de boel glad te strijken. Er kan namelijk in no time een laagje vormen op de kitrand, waardoor deze niet meer glad te strijken is.

Gladstrijken van de kit

Nu de kit is aangebracht op de voeg is het tijd om de rand glad te strijken. Dit kun je doen met behulp van een kitlepel of simpelweg met je vinger. Deze multitool van Bison bevat zo’n lepelvormige zijde waarmee je de kit makkelijk kunt gladstrijken. Gebruik je liever je vinger voor het gladmaken? Maak deze dan eerst altijd vochtig voordat je begint. Als je het niet fijn vindt om het met je vinger aan te raken, kun je ook een latex schoonmaakhandschoen aantrekken en deze vochtig maken.

Haal de vinger of de kitlepel nu langs de net aangebrachte kit om de rand glad te strijken. Je kunt dit zo nodig een paar keer herhalen om het mooi glad te krijgen, maar zorg dat je niet te veel kit weghaalt.

Lees verder onder de advertentie

De finishing touch

Nu de kit mooi en strak in de voeg zit, kun je de schildertape verwijderen. Voilá: een mooie en frisse kitrand! Is de kit ergens anders terechtgekomen dan in de voeg? Verwijder ‘verse’ kit dan met een droge doek. Opgedroogde kitresten kun je vaak verwijderen met behulp van een schraper of nagellakremover.

Bron: Beeld 1: vtwonen woonbeurs 2017 | styling Corrien Flohil, Fietje Bruijn | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: vtwonen catalogus 2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans