Hout in de badkamer? Zo blijft het mooi

De kast is vintage. Wasbakken van Riho en kranen van Fima, alle via Stone Company. Badmatten Zara Home. Wandlampen House Doctor. Spiegels op maat gemaakt door een glashandel. Handdoekringen Ferm Living. Beeld

Massief hout is misschien niet het meest voor de hand liggende materiaal voor een natte ruimte. Toch zien we het steeds meer terug in de badkamer. Als wastafelkast – het liefst zo’n mooie vintage vondst – of op de wanden en zelfs op de vloer. Als je er lang van wilt genieten, zul je het hout extra goed moeten beschermen tegen vocht. Over het hoe en wat vertellen we je hier meer.

Lees verder onder de advertentie

De combinatie hout en vocht

Hout is een natuurproduct en heeft de neiging om uit te zetten bij vocht en te krimpen bij warmte. Vandaar dat veel mensen huiverig zijn om het te gebruiken in de badkamer. Je hebt nu eenmaal niet altijd grip op de omgevingstemperatuur en de vochtigheidsgraad. Toch kun je er met het kiezen van de juiste houtsoorten, de passende behandeling en een goede afzuiginstallatie voor zorgen dat het hout mooi en goed blijft.

Beste houtsoorten voor natte ruimtes

Voor hout in de badkamer kun je het beste kiezen voor de duurdere soorten. Goedkoper hout als vuren zal sneller krimpen, verkleuren en rotten. Kijk daarom naar soorten met een hoge duurzaamheidsklasse – I of II – deze gaan 15 tot 25 jaar mee.

Tropische houtsoorten kunnen het best tegen een hoge luchtvochtigheid, maar zijn door de jarenlange onverantwoorde manier van kappen nogal beladen. Check daarom goed of het hout een FSC- en PEFC-certificaat heeft. In dat geval wordt alleen gebruik gemaakt van speciale plantages voor de winning en zijn de bomen ten minste 15 jaar oud.

Lees verder onder de advertentie

Sterke houtsoorten voor de badkamer zijn:

  • teak
  • iroko
  • merbau
  • mahonie
  • ipé

Deze houtsoorten zijn ook mooi, maar hebben meer onderhoud en liefde nodig:

Lees verder onder de advertentie
  • eiken
  • wengé
  • noten
  • essen

Bamboe is ook heel geschikt, alleen wordt dit officieel niet als een hout- maar als een grassoort gezien.

LEES OOK
3x Hoera voor bamboe!

Lees verder onder de advertentie

Houten badkameraccessoires

Behandelen van het hout

Tropisch hardhout hoeft in principe niet te worden behandeld en zal na verloop van tijd vergrijzen, net als hout dat buiten wordt toegepast. Vind je dat niet mooi of wil je niet elke druppel meteen hoeven wegvegen, dan kun je het een lik olie geven. Gebruik hiervoor een hardwaxolie. Daaraan kan eventueel een kleur worden toegevoegd om het hout een witte, grijze of juiste donkere finish te geven. Door het aanbrengen van de olie raakt het hout verzadigd en stoot het water af. Dit zul je wel regelmatig moeten bijhouden.

LEES OOK
Frisse wind door je huis… 5 feiten over ventileren

Lees verder onder de advertentie

De zachtere houtsoorten, zoals eiken en noten, moet je behandelen met olie of lak voordat het gebruikt wordt in de badkamer. Anders zul je snel verkleuringen zien en ligt zelfs rotten op de loer. Maar nog veel belangrijker is een goede ventilatie. Een automatisch ventilatiestysteem is het meest praktisch, helemaal bij gezinsleden die wat minder oplettend zijn. En denk aan roosters, of een raam dat goed open kan.

Bron: beeld: vtwonen 04-2020 | Styling Emmy van Dantzig | Fotografie Jansje Klazinga