Dit handige lijstje met afmetingen helpt bij het indelen van de badkamer

beeld vtwonen Beeld

Het indelen van een badkamer is een puzzel waarbij je het midden wilt vinden tussen vrij bewegen, gebruikscomfort van het sanitair en bergruimte. Het geluk wil dat niet alle afmetingen van sanitair standaard zijn, zodat je zelf de ideale opstelling kunt (laten) ontwerpen.

Lees verder onder de advertentie

De gemiddelde afmeting van de badkamer

Hoeveel ruimte je als gezin nodig hebt in de badkamer hangt van veel factoren af. De gemiddelde badkamer in Nederland beslaat ongeveer 8,5 m² en dat is best een aardig formaat. Op dat vloeroppervlak kun je een douche, los bad, wastafel en wc kwijt en dan is er ook nog voldoende opbergruimte en een radiator.

In appartementen zijn de badkamers soms maar 3 of 4 m² groot, met precies genoeg plaats voor een douche, wastafel, onderkast en spiegelkast. Dan is er wel een apart toilet, dat scheelt natuurlijk.

Ook eengezinswoningen van voor de jaren 90 moeten het vaak doen met een wat kleinere badkamer (gemiddeld 5 m² inclusief toilet), maar die hebben vaak wel een tweede toilet beneden. Balzaal of niet, uiteindelijk draait het allemaal om elleboogruimte. Daarvoor komt het niet alleen op de afmetingen van de badkamer en het sanitair aan, maar ook op de gezinsgrootte.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Welk budget heb je nodig voor een badkamer make-over?

Puzzelen met de indeling van de badkamer

Bij het indelen van de badkamer is de beschikbare ruimte het uitgangspunt en gelukkig zijn niet alle afmetingen van het sanitair meer standaard. Zo kun je net zo lang puzzelen totdat de ideale badkamer ontstaat. Toch is het fijn te weten waar je ongeveer vanuit moet gaan bij het maken van de plannen.

  • Veel baden zijn 170 of 180 cm lang, maar er bestaan ook baden van 200 cm voor de langbenigen onder ons. De breedte loopt uiteen van 70 tot 120 cm.
  • Er zijn ook hoekbaden en bad/douchecombinaties in speciale vormen, bijvoorbeeld met rondingen of afgeschuinde randen. Deze geven extra armslag tijdens het douchen en meer ruimte voor het bovenlichaam tijdens het baden. Het smallere voeteneinde past dan in de ‘loop’ van de badkamer.
  • Die baden in verschillende vormen zijn er ook in luxe bubbelvarianten, die geen extra ruimte vragen in de badkamer zelf (al brengen ze wel wat extra installatietechniek met zich mee).
  • Glazen doucheombouwen zijn er al vanaf het klassieke 60×60 cm, maar bestaan ook in rechthoeken tot 100×180 cm (douchebakken voor de badkamer hebben op hun grootst afmetingen van 100×120 cm of 140×90 cm). Kies je niet voor een douchebak, maar voor een inloopdouche met een ingemetselde gootafvoer? Dan kan de spatwand in principe worden geplaatst waar dat het beste uitkomt. Inloopwanden zijn 200 cm hoog en bestaan in breedtes tot wel 220 cm.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
De nieuwe vtwonen badkamercollectie: spa aan huis

Wastafel of douche los in de ruimte

Bij het ontwerpen van een badkamer voelt het vaak logisch om al het sanitair tegen de bestaande muren te plaatsen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een vrijstaande scheidingswand met een douche erachter en een bad (of twee wastafels) ervoor is misschien wel zo mooi en praktisch. Zo’n indeling geeft de ruimte meteen een eigen look.

Heb je echt volop de ruimte, laat je dan niet meteen verleiden om de douche in een hoek te plaatsen. Die kan namelijk ook in het midden van de wand, als inloopdouche met een toegang aan twee kanten. Zoals Coco Chanel al zei: “Luxe moet comfortabel zijn, anders is het geen luxe.”

Lees verder onder de advertentie

LAAT JE INSPIREREN

Doe mij ook zo’n walk-in badkamer

Voorproefje in 3D

Wil je een vrijstaand bad, dan vergt dat meer ruimte dan de zuivere afmetingen van het bad zelf. Bij het maken van een plattegrond helpt het om te visualiseren hoe je het bad in gebruik ziet en waar de kraan moet komen. Veel sanitairwinkels hebben handige online 3D-planners om je ontwerp inzichtelijk te maken. Maak daar dus zeker gebruik van. Wil je zelf een beetje puzzelen met de ruimte? Dan zijn er een aantal handige apps voor het maken van een plattegrond.

Lees verder onder de advertentie

Badkameraccessoires shoppen

Bron: tekst: vtwonen 03-2021 Dossier Spa aan huis | beeld: vtwonen 01-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans