Bij het inrichten van de babykamer denk je misschien eerst aan de benodigde meubels, de kleur voor op de muur, snoezige accessoires en de handigste indeling. Maar het belangrijkste is dat de babykamer veilig is. Gelukkig kun je met kleine aanpassingen de babykamer en kinderkamer een stuk veiliger maken.
1. Plaatsing van het bedje
Zet het ledikant niet te dicht bij het raam of de verwarming. De zon of radiator kan voor te veel warmte zorgen. Een baby heeft weinig controle over zijn of haar lichaamstemperatuur, dus kan hier last van hebben. Plaats het ledikant ook niet in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren en leg liever geen speelgoed in het bedje. Al deze dingen kunnen verstikking veroorzaken.
2. De ideale kamertemperatuur
Ook de kamertemperatuur verdient de nodige aandacht. De temperatuur in de babykamer en kinderkamer is ideaal tussen de 16 en 20 graden. In de twee maanden na de geboorte mag de temperatuur 20 graden zijn, daarna kan de thermostaat iets omlaag. Een te warme babykamer is zelfs gevaarlijk, dus neem maatregelen (zoals een mobiele airco) als de temperatuur in de kamer niet omlaag wil. Zorg bovendien voor goede ventilatie.
3. Het juiste beddengoed
Tot ze twee jaar oud zijn, is een dekbed te warm en dus onveilig voor baby's; gebruik liever een deken met een lakentje of een kinderslaapzak.
4. Pas op met de klamboe
Een gezellige en romantische sfeer in de babykamer creëer je in een handomdraai met een klamboe. Bovendien houdt het muggen tegen. Maar pas op voor de grijpgrage handjes van je baby. Wanneer je kind met zijn handjes door de spijlen van het bed naar de klamboe grijpt, kun je 'm beter verwijderen. Gebruik liever een hor in het raam om muggen tegen te houden.
LEES OOK
Baby talk: de baby- en kinderkamertrends voor 2024 volgens vtwonen-stylist Liza
5. Veilig speelgoed
Controleer speelgoed regelmatig op beschadigingen en losse onderdelen. Twijfel je of bepaald speelgoed wel veilig is? Check de site van Stichting Consument en Veiligheid voor uitgebreide informatie.
6. Babykamer veilig verven
Gebruik voor kinderkamers en -meubelen alleen verf uit categorie 1. Deze op de verpakking aangegeven codering geeft aan dat de verf weinig of geen oplosmiddelen bevat. Breng liever drie dunne lagen aan in plaats van één dikke laag. Laat de verf minstens een week drogen voordat je de kamer in gebruik neemt. Binnenbeits verdient op onbehandeld hout de voorkeur, omdat het in het hout trekt en dun aangebracht kan worden.
7. Deuren beveiligen in de kinderkamer
Wanneer je kind bij de deur kan, is het belangrijk om de deur te beveiligen. Want vingers tussen de deur wil je uiteraard voorkomen. Er bestaan hiervoor verschillende beveiligers. Met een deurblok aan de bovenkant zorg je er bijvoorbeeld voor dat de deur nooit helemaal dicht kan en met een strip van kunststof of aluminium kun je de spleet tussen de deur en post aan de scharnierkant afschermen. De deurklink verticaal monteren voorkomt dat je kind zelf bij de deurklink kan. Er zijn ook goedkope alternatieven te bedenken om de deur niet dicht te laten vallen: hang een dikke handdoek over de bovenkant van de deur, bevestig een haakje om de deur mee vast te zetten of schuif een wigvormig blokje onder de deur. Ditzelfde geldt voor kastdeuren en zware lades.
8. Elektriciteit uit de buurt houden
Kleine vingers kunnen makkelijk bij het stopcontact. En de schok die een kind daarvan kan krijgen, is gevaarlijk. Zorg er dus voor dat er kinderbeveiliging zit op de stopcontacten in de kinderkamer en andere ruimtes waar je kind vaak komt.