De mooiste koffiekopjes: mixen en matchen

En nu eerst… een kop koffie! Voor de één een absolute must om ’s ochtends op te starten, de ander drinkt het de hele dag door. Er gaat niets boven die heerlijke geur van een verse koffie. Of je nu alleen geniet van een welverdiende koffiebreak of gezellig een tasje drinkt met bekenden, het is een ultiem verwenmoment. En uit een mooi koffiekopje drinkt het extra lekker. De keuze aan koffiekopjes is enorm. In het overzicht hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over koffiekopjes. Ontdek welke maat je nu precies voor welke koffie gebruikt en doe inspiratie op om je servies uit te breiden met de mooiste bekers en mokken.

koffie molen mokken

Verschillende koffiekopjes voor verschillende soorten koffie

Van latte macchiato tot koffie verkeerd, de keuze aan soorten koffie is enorm en de keuze aan verschillende koffiekopjes daardoor ook. In België kennen we als 3 belangrijkste koffiesoorten: de espresso, gewone koffie en cappuccino. Bestel je een espressootje dan krijg je een kleine tas met zo’n 30 ml geconcentreerde koffie. Dit zorgt voor een flinke cafeïneboost. Espressokopjes zijn de kleinste koffiekopjes. De gebruikelijke maat waarin espresso meestal wordt geserveerd zijn koffiekopjes van 80 ml/0,08l. De gewone tas koffie wordt ook wel ‘lungo’ genoemd. Dit is in de basis hetzelfde als een espresso, maar dan aangevuld met meer water. De hoeveelheid koffie bij een gewone tas ligt tussen 70 en 95 ml. Daardoor is de smaak iets minder sterk dan espresso.

Cappuccino is de grootste variant van de 3. Meer Italiaans kan bijna niet zou je denken, maar wist je dat deze koffievariant oorspronkelijk niet uit Italië, maar uit Wenen komt! Drink je graag cappuccino dan ben je net als wij vast gek op dat lekkere melkschuimlaagje bovenaan. Mmmh, een goeie cappuccino bestaat uit 1/3 melkschuim, 1/3 warme melk en 1/3 espresso en wordt geserveerd in een koffiekop van zo’n 0,28 l.

Naast de verschillende maten koffiekoppen heb je de keuze uit kopjes met en zonder oor. Een koffiekop met oor wordt ook wel mok genoemd. Zo’n tas met oortje pak je gemakkelijk op zonder je handen te branden. Maar het nadeel is dat dit deel ook het snelst afbreekt. En je koude handen helemaal om de koffiekop heen vouwen kan juist fijn zijn om je handen op te warmen. Ook stapel je koffiekopjes zonder oor wat makkelijker op.

koffiekopjes

Koffiekop: welke materialen zijn er?

Het meest gebruikte materiaal voor koffiekoppen is porselein, een mix van aardewerk en glas. Een voordeel van een porseleinen koffiekopje is dat je het handig schoonmaakt, het is zelfs geschikt voor de vaatwasser. Ook heeft het geen smaakafgifte, wat betekent dat je er ook een ander drankje uit kan drinken zonder dat je de koffiesmaak blijft proeven. Een nadeel van porselein is dat het een slechte warmtegeleider is. Hierdoor koelt je koffie sneller af. Naast koffiekopjes van porselein zie je ook steeds meer glazen koppen. Vaak van dubbelwandig glas, waardoor de inhoud goed warm blijft en de buitenkant gewoon koel. Vaak worden voor latte macchiato van die lange glazen gebruikt om uit te drinken. Een glazen koffiekop laat alle verschillende laagjes van de melk, de koffie en het schuim mooi zien. Behalve porselein en glas zijn er ook koffiekopjes in materialen die je misschien niet direct zou bedenken. Wat dacht je van mokken van duurzaam bamboe. En natuurlijk is de rvs koffiebeker een must wanneer je vaak onderweg bent.

Hoe maak je koffiekopjes schoon?

Koffieaanslag is erg hardnekkig. Het kan flink schrobben zijn en niet elke vaatwasser krijgt de vlekken even goed weg, soms blijven er van die bruine ringen achter. Zonde! Wij kwamen verschillende schoonmaaktips tegen om koffieaanslag te verwijderen. De meest genoemde tip is (zuiverings)zout oftewel soda in combinatie met warm water. Even laten weken, voorzichtig schrobben met een doekje en je koffiekop is weer good to go. Ook kun je zo’n bruistablet gebruiken waar kunstgebitten mee worden gereinigd. Let er bij het kopen van je koffiekopjes trouwens goed op of je servies geschikt is voor de vaatwasser. Zo jammer als de kleur vervaagt of mooie prints van je favoriete kopje verdwijnen wanneer je het niet op de juiste manier schoonmaakt.

servies koffie koffiekopjes

Koffiekopjes in allerlei stijlen

Vind je het lastig om koffiekopjes te combineren met het servies dat je al in huis hebt? Geen zorgen, mixen & matchen mag. Combineer basic koffiekopjes in wit met Scandinavisch servies dat je al in huis hebt. Kies bijvoorbeeld voor koffiekoppen en schotels in een zelfde kleurtint als je al in huis hebt. Zoals verschillende blauwtinten of zoet roze. Stippen, strepen, blaadjes of bloemen, je kan je koffiekopjes ook uitkiezen op basis van de print. De frisse kleuren en vrolijke prints van PIP servies passen goed bij een uitbundige smaak en de strakke lijnen op de koffiekoppen van Pomax zijn perfect voor liefhebbers van grafische prints.

Mooie merken met koffiekopjes in hun assortiment

Villeroy & Boch is een naam die bekendstaat om het prachtige servies. En wat te denken van het Engelse Royal Doulton, met een stijlvolle collectie serviesgoed waar ook mooie koffiekopjes onderdeel van zijn. In de eigen collectie van vtwonen kun je terecht voor tijdloze witte mokken, basic waardoor je ze toevoegt aan iedere woonstijl. En natuurlijk mag een Scandinavisch merk niet in dit rijtje ontbreken. Het Deense Bloomingville heeft een aantal lieflijke koffietasjes die je absoluut niet achterin je keukenkast hoeft te verstoppen.

Van koffiekop naar kruidentuin…

Wanneer je een nieuwe mok koopt, is het eigenlijk zonde om de oude zomaar weg te doen. Kijk of je er elders in huis iets mee kunt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kruidentuin van hangende koffiekopjes? Of tover een witte mok om tot een persoonlijk kunstwerk door je kind er met een porseleinstift op te laten tekenen. Je mooiste koffiekopjes geef je een prominente plaats in huis. Schotels show je in een bordenrek en de kopjes zelf hang je aan zo’n zelfde soort wandrek maar dan met haakjes.

nog meer: Adviespagina