Voortuin inrichten: de entree op zijn best

Bij de inrichting van de tuin wordt er meestal gekeken naar de achtertuin, maar ook de voortuin biedt mogelijkheden voor tuininrichting. Daarnaast is de voortuin vaak de eerste kennismaking met een woning en daardoor minstens zo belangrijk als de achtertuin. Daarom wat ideeën voor jouw voortuin.

Ideeën voor de voortuin

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de voortuin. Zo kun je kiezen voor een voortuin met veel groen zoals grotere struiken of misschien zelfs bomen, een volle en bonte border is ook een optie. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de voortuin te bestraten met bijvoorbeeld tegels zodat er een terras ontstaat. Natuurlijk is een combinatie van een terras met beplanting ook mogelijk, denk aan een strook in de voortuin die onbetegeld blijft voor beplanting. Of een terras met veel potten of plantenbakken voor groen.
Bij een grotere voortuin is er soms ook ruimte voor een vijver. Daarbij moet er goed rekening gehouden worden met de ligging van de vijver zodat de voordeur goed bereikbaar blijft en een vijver moet ook onderhouden worden.

In bijna elke voortuin is ook een pergola mogelijk, hiermee wordt een knussere uitstraling gecreëerd. Een pergola is ook een goede optie voor verticaal tuinieren of voor klimplanten. Wanneer de voortuin gunstig ligt ten opzichte van de zon kan een tuinbankje in de voortuin ook erg prettig zijn. Tuinbankjes zijn er in verschillende maten en dus is er voor bijna elke voortuin wel een geschikte tuinbank te vinden. Meer ruimte? Dan is tafelen in de voortuin misschien zelfs wel een optie.

voortuin inrichten begroeiing

Accessoires voor in de voortuin

Tuinmeubels
Ook in de voortuin is er plek voor tuinmeubels. Er is voor elke voortuin wel een tuinbank te vinden, maar in een grotere voortuin is er soms zelfs ruimte voor een loungeset of tuinset.

Bloemen- en plantenbakken
Juist in een voortuin is er ruimte voor bloempotten en plantenbakken. Vaak zie je naast de voordeur een of meerdere bloempotten, dat geeft vaak wat meer sfeer aan de voortuin.

Tuindecoratie
Er is ontzettend veel leuke tuindecoratie te vinden voor de voortuin. Wanneer er in de voortuin een tuinbank of loungeset staat, zijn leuke tuinkussens natuurlijk erg leuk. En ook dieren kunnen een plekje krijgen in de voortuin, bijvoorbeeld door een vogelhuisje op te hangen.

Vogelvoeders
Voor meer levendigheid in de voortuin kun je naast vogelhuisjes ook vogelvoeders ophangen of neerzetten. Houd er wel rekening mee dat vogels soms ook behoefte aan rust hebben en een voortuin met veel drukte van de straat niet altijd de juiste plek is voor vogels.

Buitenverlichting
Goede buitenverlichting is in de voortuin misschien nog wel belangrijker dan in de achtertuin, want het is natuurlijk erg praktisch dat de voordeur goed vindbaar is in het donker. Een goede wandlamp naast de voordeur is eigenlijk onmisbaar. Daarnaast kan sfeerverlichting ook erg leuk zijn in de voortuin voor meer sfeer.

tuinmeubel voortuin

Onderhoud van de voortuin

Ook in de voortuin is onderhoud erg belangrijk, juist omdat het vaak het vooraanzicht van het huis is. Bij een vijver of gazon spreekt het onderhoud vaak voor zich, zo moet een vijver regelmatig schoongemaakt en een gazon regelmatig gemaaid worden. Maar ook het onderhoud van tuinmeubels en beplanting in de voortuin mag niet vergeten worden. Houd er dus rekening mee met snoeien en bijvoorbeeld maaien dat de voortuin niet overgeslagen wordt.

Inspiratie voor de voortuin

Om inspiratie op te doen voor jouw eigen voortuin is het altijd fijn om te kijken hoe anderen hun voortuin hebben ingericht of leuke ideeën te bekijken voor bijvoorbeeld zelfmakers voor de voortuin. Elk huis heeft natuurlijk een bord met het huisnummer, maar naast een standaard bord zijn er nog meer mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een plantenbak met daarop het huisnummer.

Maak een ruime voortuin knusser door bijvoorbeeld schanskorven te gebruiken ter afscheiding van de straat, daardoor kan er een hele fijne hoek ontstaan voor een tuinset. Leuk voor tafelen in de voortuin. Met genoeg ruimte in de voortuin kan een vijver een leuke optie zijn, een folievijver is erg geschikt voor de voortuin omdat met de folie zelf de grootte en de diepte bepaald kan worden. Bij een kleine voortuin kan een pergola geplaatst worden waar klimplanten kunnen groeien, zo kan er meer groen in de voortuin komen zonder dat het heel veel ruimte hoeft in te nemen.

Stijlen in de voortuin

Een woonstijl kan ook doorgetrokken worden vanuit huis naar de voortuin. Denk bij het toepassen van een woonstijl in de voortuin aan het gebruik van tuindecoratie en accessoires in een bepaalde stijl of kleur, vaak ontstaat er dan al een hele andere sfeer. Mogelijke stijlen voor de voortuin zijn bijvoorbeeld landelijk, industrieel, romantisch, klassiek, modern of zelfs Scandinavisch. Bij elke woonstijl zijn wel passende materialen te vinden die geschikt zijn voor in de tuin zoals hout of metaal in sierlijke of juist strakke vormen.

voortuin bloempotten voordeur

Merken op vtwonen.be

Esschert Design
Het merk Esschert Design heeft veel verschillende tuinmeubels, tuindecoratie en tuinaccessoires die geschikt zijn voor de voortuin. Zo heeft het merk verschillende tuinbankjes, bloempotten en wandaccesssoires.

Tine K Home
Het merk Tine K Home heeft verschillende bamboe tuinmeubels en accessoires zoals bijvoorbeeld een lantaarn in hun collectie. De tuinbanken zijn erg geschikt voor een voortuin en kunnen op verschillende manieren gestyled worden.

Gardena
Het merk Gardena staat bekend om hun tuingereedschap. Niet alleen handig voor de achtertuin, maar bij verschillende beplanting in de voortuin komt tuingereedschap ook daar goed van pas.

vtwonen collectie
Ook in de vtwonen collectie zijn handige producten te vinden voor in de voortuin, zo zijn de tuinmeubels zoals tuinbanken erg geschikt voor een stijlvolle voortuin.

nog meer: Adviespagina