Bloempotten: zoveel te kiezen!

De meeste planten worden verkocht in zwarte plastic bakjes, dan is een bloempot noodzakelijk om de plant toch mooi neer te kunnen zetten. Maar er zijn nog veel meer redenen om een bloempot aan te schaffen, want het kan helpen bij de verzorging van een plant en is de kans om een plant onderdeel te maken van de styling van interieur of exterieur. 

De keuze aan bloempotten is ontzettend divers, zowel qua materialen als qua kleuren en vormen. Daarnaast zijn bloempotten onmisbaar bij de trend ‘urban jungle’ waarbij zowel buiten als binnen omgetoverd wordt tot een groenrijk paradijs. Door te kiezen voor een specifieke soort bloempot qua materiaal of kleur kun je eenheid behouden in een urban jungle of kies juist voor contrasterende kleuren en vormen voor een speels effect.

string systeem bloempot

Materialen

Er zijn verschillende materialen waarvan bloempotten gemaakt zijn. Waarschijnlijk zijn bloempotten van klei of terracotta het meest bekend, maar er zijn ook kunststof bloempotten, glasvezel bloempotten, polyrotan bloempotten, polyrazzo bloempotten en keramiek.

Klei en terracotta bloempotten
Een bloempot van klei of aardewerk heeft verschillende voordelen. Zo zijn aardewerk bloempotten UV-bestendig, watervast en bestand tegen vorst. Een bloempot van klei kan schoongemaakt worden met water en milde zeep. Bij gebruik kan er een kalklaag ontstaan door water dat verdampt, deze kalklaag kan schoongemaakt worden door de pot in azijnwater neer te zetten. Gebruik bij een grote klei bloempot een inzet voor directe waterafvoer, zo hoef je niet de hele pot te vullen met aarde. Bloempotten van klei of terracotta potten lenen zich er uitstekend voor om bijvoorbeeld te verven. Zo kun je een bloempot volledig laten aanpassen op jouw interieur of exterieur.

Keramiek bloempotten
Keramiek bloempotten vallen eigenlijk ook onder klei bloempotten. Het verschil is dat keramiek bijna altijd geglazuurd is, daardoor zijn deze bloempotten ook waterdicht en bijvoorbeeld weer- en vorstbestendig. Een ophoping van water kan voor barsten zorgen, let daarom goed op de waterafvoer. Schoonmaken van keramiek bloempotten kan met water en milde zeep.

Kunststof bloempotten
Een kunststof bloempot heeft een totaal andere uitstraling dan een bloempot van aardewerk, maar ook kunststof bloempotten hebben voordelen. Kunststof is erg licht en makkelijk te tillen, het breekt niet en is bestand tegen vorst en hogere temperaturen. Kunststof is bestand tegen chemische middelen en kan dus op meerdere manieren schoongemaakt worden, het ‘ademt’ niet, waardoor water minder snel verdampt en planten dus minder snel uitdrogen. Bij een grote kunststof bloempot kun je gebruik maken van een inzet zodat niet de hele pot met aarde gevuld hoeft te worden. Een kunststof bloempot dient wel op een stevige ondergrond te staan, want doordat het materiaal zo licht is, is er ook risico op vallen of wegwaaien wanneer kunststof bloempotten buiten worden gebruikt. Eventueel kun je onderin de bloempot wat stenen neerleggen om de pot zwaarder te maken.

hangplant

Glasvezel bloempotten
Glasvezel bloempotten zijn wellicht minder bekend dan kunststof en aardewerk, maar bloempotten gemaakt van glasvezel hebben meerdere voordelen. Glasvezel is duurzaam, licht en daardoor makkelijk te tillen, het is corrosie- en weerbestendig en breekt niet. Bloempotten van glasvezel zijn erg stabiel en bestand tegen vorst wanneer het water kan weglopen, let daarom op een directe waterafvoer. Gebruik bij voorkeur een inzet voor de waterafvoer. Je kunt de bloempot vullen met grind om deze zwaarder en stabieler te maken. Mocht een bloempot van glasvezel beschadigd raken met krassen, dan kunnen deze met autolak hersteld worden.

Polyrotan bloempotten
Polyrotan wordt veelgebruikt voor tuinmeubelen, maar er zijn ook polyrotan bloempotten. Het materiaal is een industrieel alternatief op natuurlijk rotan, het heeft dus niet de typische kleur en eigenschappen van rotan. Polyrotan is UV- en weerbestendig, het heeft een hoge dichtheid waardoor er geen water naar binnen stroomt. Bij een polyrotan bloempot heb je een zinken of plastic inzet nodig. Het schoonmaken van een polyrotan bloempot kan met water en milde zeep, in principe is dat een keer per jaar nodig. Wellicht vaker wanneer je dichtbij verkeer woont, uitlaatgassen kunnen namelijk een donkere laag achterlaten op de bloempot.

Polyterrazzo bloempotten
Polyterrazzo is een vorm van kunststeen dat lijkt op graniet. Polyterrazzo bloempotten zijn weer- en vorstbestendig. Deze bloempotten zijn waterdicht, maar hebben wel een directe waterafvoer nodig, anders is de bloempot buiten minder vorstbestendig. Gebruik daarom een inzet bij deze bloempotten. Het reinigen van polyterrazzo bloempotten kan met een zachte huishouddoek en wat water. De bloempot kan opgefrist worden met wat olie, dan krijgen deze potten hun originele kleur weer terug.

Betonnen bloempotten
Betonnen bloempotten zijn zeer stevige bloempotten en cement is een zeer vriendelijk materiaal om bijvoorbeeld ook zelf bloempotten mee te maken als je niet kunt vinden wat je zoekt. Beton is corrosie- en weerbestendig, duurzaam en recyclebaar. Betonnen bloempotten verblijven in de winter liever binnen omdat ophopingen van water kunnen zorgen voor barsten, echter maakt het wel uit hoe dik de betonlaag is. Een dikke betonlaag is beter bestand tegen waterophopingen. Gebruik ook bij betonnen bloempotten een inzet voor een betere waterafvoer. Betonnen bloempotten kunnen worden schoongemaakt met water en milde zeep.

gekleurde bloempotten

Bloempotten voor binnen of buiten

Bijna alle materialen bloempotten zijn weer- en vorstbestendig en daardoor geschikt voor zowel binnen als buiten. Er zijn materialen zoals bijvoorbeeld keramiek of beton die kunnen barsten bij vorst buiten. En kunststof bloempotten kunnen door het lichtgewicht vallen of wegwaaien buiten, maar dit is op te lossen door bijvoorbeeld de bloempotten te verzwaren met stenen of grind. Bij elke bloempot geldt dat een teveel aan water niet wenselijk is ook binnen niet, maar dit is op te lossen met een inzet.

Vormen bloempotten

De meeste bloempotten zijn rond of hebben een cilindervorm en niet zonder reden. Bij ronde potten kunnen de wortels van een plant zich vaak beter spreiden. Vierkante bloempotten zijn ook een optie, maar eigenlijk alleen geschikt als de plant loodrecht in de hoogte groeit en geen uitstekende wortels of vertakkingen aan de zijkanten heeft. Met een grote diversiteit aan bloempotten zijn er uiteraard ook bloempotten verkrijgbaar met een bijzondere vorm, let er dan wel op dat de plant hier geschikt voor is of dat er nog genoeg ruimte overblijft voor de wortels van de plant.

plantenhouders

Grootte van bloempotten

Naast de vorm van een bloempot is de grootte van een bloempot ook erg belangrijk voor de groei van een plant. Een bloempot heeft idealiter een diameter die even groot is als de hoogte van een plant. Dit geldt overigens niet voor alle planten, want rozen bijvoorbeeld hebben lange wortels en eerder behoefte aan een diepe en smalle pot. Bepaal bij het kiezen van de bloempot altijd eerst voor welke plant deze gebruikt gaat worden. Denk na over hoeveel de plant de komende tijd nog gaat groeien of de wortels veel vertakkingen hebben of misschien wel recht naar beneden groeien. Zorg er sowieso voor dat de wortel van de plant vijf tot tien centimeter van de rand van de bloempot zit.

Merken bloempotten op vtwonen.be

Handed by
Het merk Handed by verkoopt staande standaards of hangende sets voor bloempotten. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende patronen.

Madam Stoltz
Het merk Madam Stoltz heeft een aantal plantenstandaards in hun collectie. Daarnaast doet ook Madam Stoltz mee aan de trend hangende planten met een aantal plantenhangers.

Ferm Living
Het merk Ferm Living verkoopt grotere staande plantenstandaards, verhoogde plantenbakken, plantenhouders en bloempotten in hexagonvorm.

Elho
Het merk Elho staat bekend om hun bloempotten. In hun collectie vind je kunststof bloempotten in verschillende kleuren, waaronder veel wit en pastelkleuren. De bloempotten zijn vrij basic.

Serax
Het merk Serax verkoopt bloempotten van aardewerk, klei of keramiek in verschillende kleuren, vormen en soms met structuren op de pot verwerkt.

Nordal
Het merk Nordal verkoopt robuuste plantenpotten, enkele plantenstandaards gemaakt van aardewerk. Maar het merk verkoopt enkel canvas zakken voor planten.

Mica Decorations
De bloempotten van het merk Mica Decorations zijn met name geschikt voor binnen, een serre of met mooi weer op het terras. De bloempotten zijn gemaakt van aardewerk, kunststof, soms zelfs glas.

bloempot

Woonstijlen voor bloempotten

Basic bloempotten
Bij een basic woonstijl passen de kunststof bloempotten van het merk Elho of de simpele aardewerk bloempotten van het merk Serax. Deze bloempotten zijn ideaal voor binnen, maar ook geschikt voor buiten.

Stoere/industriële bloempotten
Bij een stoere of industriële woonstijl passen robuuste potten in donkere kleuren. Zowel bloempotten van aardewerk als metaal zijn geschikt voor een industriële stijl. Merken zoals Bloomingville, House Doctor of Nordal.

Romantische bloempotten
Met een landelijke of romantische woonstijl in huis of buiten kun je romantische bloempotten van de volgende merken kopen: IB Laursen, Lenne Bjerre of Rivièra Maison. Met name aardewerken bloempotten in lichte kleuren of naturel tinten met weinig tot geen prints zijn te scharen onder romantische bloempotten.

Kleurrijke bloempotten
Naast groen nog meer kleur in huis? Er zijn een aantal merken met kleurrijke bloempotten. Het merk Elho verkoopt kunststof bloempotten in pastelkleuren, Serax heeft een aantal keramieken bloempotten in allerlei kleuren.

Design bloempotten
Ook echte designliefhebbers kunnen bloempotten in huis neerzetten. De volgende merken hebben echte design bloempotten in hun collecties: HAY, Ferm Living, Skultana en Menu. De meeste design bloempotten zijn strak, hebben geen structuur en zijn uitgevoerd in een enkele kleur.

nog meer: Adviespagina