Een badkamer op zolder
Weinig ruimte, een schuin dak en toch een fantastische badkamer op zolder? Dat is echt geen mission impossible!
Zo deel je de ruimte in
Ga je de zolder verdelen in verschillende gebruiksruimtes, dan vormen de dakspanten een ideaal oriëntatiepunt voor de scheidingswanden. Bij een betonnen vloer zijn gips of gasbetonblokken geschikte materialen. Regelwerk met platen is vooral geschikt bij houten vloeren. Deze wanden hebben als voordeel dat ze eenvoudig zelf te maken zijn en dat er makkelijk leidingen in kunnen worden weggewerkt. Onder een schuine wand kun je natuurlijk prima een bad plaatsen, maar je kunt er ook kasten, een wastafel en – afhankelijk van de schuinte van het dak – de douche plaatsen. Een toilet kan ook, zolang je je hoofd niet stoot als je ervoor staat. De ‘vrije’ ruimte die je ongeveer nodig hebt rondom een bad is 100×70 cm. Voor een wc is dat ongeveer 80×65 cm.
Leidingen en elektriciteit
Hou er rekening mee dat er bij het aanleggen van een badkamer op zolder veel extra leidingen moeten worden gelegd. Denk aan waterleidingen voor de wastafel, en riolering en afvoer voor het toilet en een afvoer voor de douche. Plaats een bad of toilet indien mogelijk tegen een lage of schuine wand. De lage hoeken kunnen goed gebruikt worden om leidingen weg te werken.
En er was licht
Vaak is er op zolder geen of niet voldoende daglicht. Een dakkapel kun je in een dag (laten) plaatsen. Informeer eerst bij de gemeente over een bouwvergunning voordat je gaat verbouwen.
In vochtige ruimtes moet je goed opletten met elektriciteit. Omdat de badkamerlampen te maken krijgen met water en condens, moet je bij het aankopen goed letten op de IP-waarde van de lampen. Deze waarden geven aan of een lamp tegen vocht kan. Deze IP-waarde bestaat uit een getal van twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de mate waarin bepaalde verlichting bestand is tegen stof, water en vaste voorwerpen aangeeft en het tweede cijfer aangeeft hoe waterdicht het verlichtingsproduct is. Voor verlichting in je douchecabine en rondom het bad, is een IP-waarde van in ieder geval 45 een vereiste. Voor verlichting rondom de wastafel, en vlak bij het bad, is een IP-waarde van 44 voldoende. Voor de gehele badkamerruimte geldt dat verlichting minimaal IP-factor 21 moet hebben.
Isoleren en ventileren
Het isoleren van de schuine wanden kan met steen- of glaswoldekens, voorzien van een dampremmende folie aan de ‘warme’ zijde. Als het een kleine ruimte betreft, zonder ramen, kun je een ventilator plaatsen zodat de damp weg kan. Meestal is dat op zolder geen probleem, omdat je door het dak heen al bij de buitenlucht bent. Let op het geluid van de ventilator bij een gecombineerde slaap- en badkamer. Een geruisloze ventilator is dan natuurlijk het prettigst.
Denk aan de waterdruk
Een duo-douche of regendouche stelt soms extra eisen: je hebt een ketel nodig van tenminste 180 liter en de waterdruk moet voldoende zijn. Op zolder kan de waterdruk te laag zijn. Als dit zo is dan kun je een hydrofoorinstallatie (soort pomp) laten plaatsen.
Bron: vtwonen home guide 2015