Zwarte plinten in de woonkamer? Dit zijn je opties

Natuurstenen kerkvloer, deuren origineel uit 1813.  Beeld

Plinten zijn de finishing touch van elke inrichting: je maakt de vloer er namelijk compleet mee. Van plakplinten tot hoge plinten en muurplinten; ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn er óók in verschillende kleuren. Zo zorgt een zwarte plint voor een stoere of juist klassieke afwerking van de vloer. Ben je benieuwd naar welke soorten zwarte plinten er zijn en hoe je ze het best combineert met je woonstijl? Hieronder ontdek je de mogelijkheden.

Lees verder onder de advertentie

Daarom kies je zwarte plinten in de woonkamer

Meestal zie je witte plinten of plinten in dezelfde kleur als de muur. Ook een optie: zwarte plinten in de woonkamer. Hiermee geef je de ruimte in één keer een moderne en chique uitstraling. Ze creëren een warme sfeer en geven een luxe touch. Naast het feit dat zwarte plinten de vloer helemaal afmaken, zijn er nog meer voordelen.

  • Allereerst zijn zwarte plinten minder gevoelig voor vuil en vlekken dan plinten in andere kleuren, wat scheelt bij het schoonmaken.
  • Ten tweede zijn veel zwarte plinten vaak gemaakt van MDF-materiaal. Dit is een goedkoop alternatief is voor de vaak duurdere houten plinten. Dit heeft te maken met het feit dat de houtvezels in MDF van afvalhout komen. Naast de prijs hebben MDF-plinten meer voordelen: ze zijn vochtwerend én kunnen tegen een stootje. Omdat MDF makkelijk te bewerken is, zijn er MDF-plinten in verschillende soorten en modellen. Iedere plint heeft zijn eigen functie en is beschikbaar in allerlei soorten, materialen en hoogtes.
  • Dus ongeacht woonstijl, inrichting, kleur of materialen: met zwarte plinten in de woonkamer zit je altijd goed. Wil je dat ze extra opvallen en nog meer klasse uitstralen? Kies dan voor hoge plinten waarin je bijvoorbeeld de televisiekabels wegwerkt. Zo maak je met iets simpels als zwarte plinten een groot verschil in je interieur.

Zwarte plakplinten voor ultiem gemak

Met plinten zorg je dus voor een mooie overgang van de vloer naar de muur. Ben je niet zo’n klusser? Dan zijn zwarte plakplinten een laagdrempelige en eenvoudige optie. Deze plinten worden eenvoudig op de grond bevestigd: knip ze op het juiste formaat en plak ze op de vloer. Plakplinten worden veel gebruikt op plekken waar muurplinten niet geplaatst kunnen worden en komen vooral goed van pas op vloeren van laminaat. Daarom worden ze ook wel laminaatplinten genoemd. Heb je het laminaat net niet goed afgezaagd? Geen probleem. Dankzij de plakplinten zie je hier niets meer van. Win-win dus!

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Plinten schoonmaken is super makkelijk met dit trucje

Extra stijlvol: zwarte hoge plinten

Wil je dat de woonkamer groter lijkt? Dan zijn hoge plinten (ook wel muurplinten) goed in te zetten als truc. Deze plinten lopen niet over de grond, maar juist als een rand langs de muur. Hoge plinten hebben een paar voordelen.

  • Ze beschermen muren goed tegen vuil of beschadiging bij bijvoorbeeld het stofzuigen. Simpelweg omdat ze een groter deel van de muur bedekken.
  • Ze creëren een vergrotend effect en geven ze de ruimte meer karakter.
Lees verder onder de advertentie

Hoe bevestig je hoge muurplinten?

Hoge muurplinten worden aan de muur bevestigd. Dat kun je doen met montagekit, ​​spijkers, nietjes of schroeven. Het bevestigen van de plinten is precisiewerk. Zeker het in verstek zagen van de uiteinden. Hierbij zaag je de uiteinden van de plint op 45 graden zodat in een hoek mooi tegen elkaar passen. Dit is even oefenen. Durf je dat zelf niet aan? Bij een vloerenspeciaalzaak sturen ze graag een monteur die de plinten vakkundig tegen de muur bevestigt.

Opgeruimd staat netjes met zwarte overzetplinten

Bij een nieuwe inrichting en een nieuwe vloer horen ook nieuwe plinten. Houd er rekening mee dat er bij het verwijderen van oude plinten altijd risico van beschadigingen is. Dat kan zorgen voor ongewild extra werk: denk aan stucwerk herstellen, gaten vullen of opnieuw behangen. Heb je daar geen zin in of tijd voor? Dan zijn overzetplinten dé oplossing. Die lijken op muurplinten, maar hebben een handige uitsparing aan de achterkant waardoor je oude plinten makkelijk wegwerkt. De oude plint kan dus gewoon blijven zitten en er wordt niks beschadigd. Met zwarte overzetplinten werk je niet alleen oude plinten weg, het is ook de ideale manier om kabels en draden netjes uit het zicht te houden. Zoals de naam al zegt: overzetplinten zet je over oude plinten of kabels heen.

Zwarte plinten in de woonkamer combineren

Het is een leuk idee: zwarte plinten. Maar hoe combineer je ze? Gelukkig is dat makkelijk, zwarte plinten kunnen namelijk altijd. Op een lichte of witte vloer zorg je met zwarte plinten voor een cool contrast, terwijl ze op een donkere vloer juist een extra chique uitstraling geven. Ook als je een visgraatvloer in de woonkamer hebt, zijn zwarte plinten een mooie toevoeging. Deze zorgt er namelijk voor dat het visgraatmotief nóg beter uitkomt. Klaar voor de volgende stap? Combineer de zwarte plinten met zwarte kozijnen en zwarte deurposten.

Lees verder onder de advertentie

Heb je gekozen voor zwarte plinten? Ontdek dé truc om de plinten mooi schoon te houden.

Combineer met een mooi vloerkleed…

Bron: Beeld: vtwonen 11-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie