Berlijn in huis: Zó haal je de typerende stijl van de stad in huis

De stijl van Berlijn wordt al jaren geroemd, om vele verschillende redenen. De uitstraling van de Duitse hoofdstad is rauw, ietwat grauw en donker. Maar tegelijkertijd ontzettend hip, kleurrijk en divers. Wat maakt de stad zo inspirerend, en vooral; hoe haal je deze stijl in huis?

vtwonen weer verliefd op je huis | aflevering 8 seizoen 13 | Fietje in Soest

Berlijn beauty

Op iedere straathoek in Berlijn kun je je ogen uitkijken. De stad ademt creativiteit, bruist, leeft en barst van de geschiedenis. En dat is voelbaar, op iedere denkbare manier. Qua kledingstijl zie je allerlei verschillende stijlen de revue passeren, qua eten kun je élke keuken bestellen en ook op het gebied van wonen is het in ieder restaurant, koffietentje en woonhuis een grote inspiratiebron.

Typerende aspecten

De stijl van de stad is lastig in een woord te omschrijven. Alleen het woord creatief dekt de lading niet, en simpelweg vintage of kleurrijk doet Berlijn ook geen eer aan. Het is een samenkomst van rauwe randjes, verrassende kunst, vintage vondsten, industriële items en decoratieve objecten. En natuurlijk mag de opvallende, kleurrijke en bijzondere graffiti niet in het rijtje ontbreken.

Open ruimtes

Net zoals de inwoners van de stad open minded zijn, zijn ook de typisch Berlijnse appartementen heel open. Het aantal vierkante meters woonoppervlak in huis is niet heel erg groot, waardoor de inwoners creatief moeten omspringen met de ruimte die ze hebben. De trend? Een open binnenarchitectuur, waar de luttele meters woonoppervlakte optimaal benut worden. Hierdoor kan de lichtinval beter tot zijn recht komen en is er meer bewegingsruimte.

LEES OOK
Eco hotspots in Berlijn

Strakke lijnen

Een tweede kenmerk van de Berlijnse appartementen zijn de strakke lijnen die in de interieurs doorgevoerd worden. Deze strakke uitlijning uit zich voornamelijk in de typische kale, strakke wanden in de woningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een complete egale wand in het wit, grijs of antraciet, of juist een wand waarbij de bakstenen weer, of nog, te zien zijn. Dit oogt direct industrieel en toch strak tegelijk.

Gevloerd

In Berlijnse woningen zie je voornamelijk een paar grote elementen terugkomen, die ook teruggevoerd worden in de inrichting van vele horecazaken. Met het oog op vloeren zien we voornamelijk gietvloeren terugkomen, de welbekende vloeren gemaakt van kunststof die bijzonder waterafstotend en slijtvast zijn. Ook de klassieke, vintage ogende visgraatvloer zie je vaak terug in de Duitse huizen.

LEES OOK
Stijlvol oubollig: zó stijl je de woontrend grandmillennial

Meubels en accenten

De meubels zijn vaak een mix van vintage en design. Denk hierbij aan rotan items, stoere, leren fauteuils en zetels, gecombineerd met designstoelen in opvallende kleuren en strakke, ietwat industriële lampen. Maar wat het echt typisch maakt, is de finishing touch. Een skateboard aan de muur, een ouderwetse platenspelers met unieke platen erbij, opvallende poppetjes, kunst in neonkleuren en lichtboxen met quotes of tekens, om maar wat te noemen. En natuurlijk mag veel kunst aan de muur niet ontbreken.

Beetje Berlijn in huis

Wil je een beetje Berlijn in huis halen? Houd dan in je achterhoofd dat het uniek mag zijn, en laat kleur, vintage en design de boventoon voeren. Heb je bijvoorbeeld al een leren bank en juist een strakke eettafel? Combineer deze dan met verschillende vintage stoelen en kleurrijke kunst aan de muur. Een interieur met veel designitems maak je iets rauwer door er vintage-items aan toe te voegen. Vervang bijvoorbeeld een strak televisiemeubel voor een retro kastje, en plaats een opvallend vloerkleed bij de strakkere bank. En als je huis een zichtbare stenen muur heeft, mag je deze zonder pardon het middelpunt van je woning maken.

Maar onthoud: een samenspel van stijlen en vooral géén strak handboek voor wat wel en niet mag, dat is de woonstijl van de Berliners ten voeten uit.

nog meer: woonkamer