Woning inrichten? Deze praktische tips helpen je op weg

beeld vtwonen Beeld

Tijdens het inrichten van je woning hou je natuurlijk een groot deel rekening met je eigen smaak. Welke zetel vind je mooi en welke kleur wil je op de muren? Maar er zijn ook een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet welke handig zijn bij het inrichten van je woning, met een focus op de woonkamer, keuken en kinderkamer.

Lees verder onder de advertentie

Woning inrichten: de woonkamer

Door achter de zetel een sidetable of laag kastje te plaatsen, sluit je de zithoek mooi af en kijk je niet tegen de ongezellige achterkant van de zetel k aan. Vooral belangrijk: de plaats van de televisie. Hou daarbij rekening vanaf welke plekken in de ruimte je ‘m wil zien en de juiste afstand vanaf de zetel tot de tv. Reken 3 à 4 m voor een schermgrootte van 40-44 inch en 3,5 tot 4,8 meter voor 50 inch of meer.

Wil je thuis werken, maar heb je geen ruimte voor een aparte werkkamer? Maak een werkplek in een nis of wandkast in de woonkamer! Maar denk eraan, plan niet de hele ruimte vol. Leegte geeft een gevoel van vrijheid en luxe.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Woning inrichten: de keuken

In de meeste huizen kun je een open of een dichte keuken realiseren. Liefst open? Bedenk dat dit ruimtelijk en gezellig is, maar dat je ook tegen de potten en pannen aankijkt en last kunt hebben van geurtjes. Hou voor de bewegingsruimte voor het aanrecht ongeveer 120 cm aan. Plaats een spoelbak zo mogelijk voor een raam. Dit is prettig in het daglicht en je kunt naar buiten kijken. Halfhoge wanden verdelen een ruimte zonder licht weg te nemen. Maak bijvoorbeeld een halfhoge eetbar tussen de keuken en het woongedeelte, tegen de luchtkoker aan, die zo niet meer stoort. Wil je geen open, maar ook geen gesloten keuken? Maak een doorgeefluik!

Laat tussen de eettafel en de muur ongeveer 100 cm ruimte voor de stoelen, zo kun je ze nog makkelijk achteruit schuiven. Een vast bankje aan de wand bespaart ruimte en biedt volop zitplek aan een grote eettafel. Heb je kleine kinderen? Creëer een speelplek in de keuken. Zo zijn ze ook tijdens het koken in zicht. En dan zijn er natuurlijk ook nog de accessoires.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Woning inrichten: de kinderkamer

Door kledingkasten dwars te plaatsen kun je het slaapgedeelte afscheiden van het speelgedeelte. Onder een hoogslaper kun je nog een ander bed of meubel zetten, zoals een kledingkast en poef of gebruik de ruimte als speelplaats. Doordacht en toegankelijk opbergen is essentieel in een kinderkamer én bespaart ruimte. Denk bijvoorbeeld aan opbergboxen op wieltjes die precies onder het werkblad passen.

beeld vtwonen Beeld

Plattegrond maken

Voordat je de meubels zomaar op een plek gaat zetten in je huis, is het aan te raden om eerst een plattegrond te maken met meubels op schaal. Zo kun je makkelijk schuiven met de meubels om te passen of die side table nou echt wel in die hoek kan en of de zetel en boekenkasten tegen de lange wand passen. Schuiven met kartonnetjes is een stuk makkelijker dan met de echte meubels!

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl