Waarom je jarenlang plezier beleeft aan een microvezel zetel
Microvezel is een stijlvolle, slijtvaste en waterafstotende stof die zacht aanvoelt en die je gemakkelijk schoonmaakt. Dit maakt deze stof zeer geschikt voor het bekleden van meubels zoals de zetel. Leer meer over microvezel en ontdek waarom je aan een microvezel zetel jarenlang plezier beleeft.
Beeld van zetel is ter illustratie. De stof van de bank hierboven is geen microvezel
Wat is microvezel?
Microvezel is vooral bekend in de vorm van schoonmaakdoekjes. De laatste jaren maakt het materiaal zijn opmars als meubelstof. Alleen wat is microvezel eigenlijk? Het is een stof die bestaat uit microscopisch kleine vezels. De stof wordt geweven van garen gemaakt van de synthetische stoffen polyester en polyamide. Qua uiterlijk heeft microvezel de look van suède. Microvezel wordt vaak met microleder verward. Ook microleder is een populaire meubelstof die lijkt op suède. Anders dan microvezel is microleder een natuurlijke stof die voor een deel uit leer en voor een deel uit textiel bestaat.
De zetel is vaak dé blikvanger van de woonkamer. Een nieuwe zetel kopen kan daarom best een opgave zijn. Welke zetel past qua stijl het beste in het interieur en welke stof kies je? Met dit handige stappenplan vind je de zetel die perfect bij je past.
Dit zijn de voordelen van een microvezel zetel
Vraag je je af waarom je voor microvezel bekleding op de zetel zou kiezen? Ontdek de voordelen van dit materiaal:
- Slijtvast: de combinatie van polyester en polyamide maakt het garen sterk en slijtvast. Hierdoor kan een microvezel zetel goed tegen een stootje. De stof slijt niet snel, maar kan wel beschadigen. Dankzij de dichte weving van microvezel hoef je niet bang te zijn voor halen of lussen in de zetel. Zelfs nagels van de kat komen er bijna niet tussen.
- Een goede keuze bij een huisstofmijtallergie: in een microvezel zetel krijgt huisstofmijt geen kans. De dichte weving van de stof zorgt ervoor dat huisstofmijt geen voedsel kan vinden in de stof.
- Waterafstotend: door de dichte weving is microvezel van nature waterafstotend. Het is dus niet erg als je per ongeluk een glas water of andere drank op de microvezel zetel laat vallen.
- Zacht: dankzij de zeer kleine vezels voelt microvezel lekker zacht aan. Een microvezel zetel heeft daarom een hoog zitcomfort.
- Kleurvast: microvezel verkleurt bijna niet. Zelfs als hij in direct zonlicht staat duurt het lang voordat een microvezel zetel zijn kleur verliest.
- Warm en stijlvol: microvezel is een stof met een warme uitstraling. De stof lijkt op suède. Dit maakt een zetel van microvezel een stijlvolle eyecatcher in het interieur.
De aandachtspunten van microvezel als meubelstof
Naast de vele voordelen heeft een zetel van microvezel ook een paar aandachtspunten. Zo kunnen er schijnvlekken op de zetel ontstaan. Als je veel op dezelfde plek zit worden de haren van de microvezels platgedrukt. Hierdoor ontstaat een schaduw in de stof die lijkt op een vlek. Om schijnvlekken te voorkomen is het slim om regelmatig van zitplaats te wisselen op een microvezel zetel. Ontstaan er toch schijnvlekken? Maak de stof licht vochtig en ruw hem vervolgens voorzichtig op met een kledingborstel. Ook kun je een vochtige theedoek een nacht lang op de plek leggen zodat je de plek niet meer ziet. Een tweede aandachtspunt van microvezel is dat de stof statisch kan worden bij droge lucht. Vooral in de winter, wanneer de verwarming aanstaat. Een luchtbevochtiger lost dit eenvoudig op.
Een microvezel zetel schoonmaken
Meubels van microvezel hebben weinig onderhoud nodig. Zo’n zetel schoonmaken doe je door hem eens per week te stofzuigen. Let er wel op dat je een speciaal mondstuk voor meubels gebruikt. De haren van dit mondstuk zijn zachter dan die van het reguliere mondstuk van een stofzuiger, wat krassen op de zetel voorkomt. Neem de zetel daarnaast eens per twee weken af met een vochtige theedoek. Hoe beter je de zetel onderhoudt, hoe langer hij mooi blijft.
Ondanks dat de stof goed bestand is tegen vlekken, kan het toch gebeuren dat er een vlek op de microvezel zetel ontstaat. Zit er een (hardnekkige) vlek op? Vaak verwijder je deze met wat water en alkalivrije zeep. Om (hardnekkige) vlekken te voorkomen is het slim om de zetel te impregneren. Zo is hij beter beschermd en blijft hij langer mooi.
Een microvezel zetel lijkt qua look op een suède zetel en is daarom een goed alternatief. Heb je wel een echte suède zetel in huis? Ontdek hoe je langer van een suède bank geniet.
Zetels shoppen…
Bron: vtwonen 01-2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | locatie Landhuis Oud Amelisweerd (landhuisoudamelisweerd.nl) | assistentie Sanne Ketelaar, Meike Linthorst, Willem Tjalma