Spiegelen maar: 5 tips voor een spiegel in de woonkamer

Lage bank van jeanskleurige matraskussens in verschillende afmetingen verkrijgbaar, 120x80x15 cm € 289,-, rugkussen, 120x30x15 cm € 169,-, zwarte spijlenstoel met kussens € 395,-, groot paars kussen € 65,-, kussens van kelimstof, oranje met bruine streep en paars € 65,-, bruine deken met pailletten € 275,- (Household Hardware). Velours kussens van Madam Stoltz, 50×50 cm € 33,50, grote bamboe spiegel van Madam Stoltz € 325,- (www.deens.nl). Ovale spiegel € 62,50 (Nijhof). Ronde spiegels per stuk € 159,-, gevlochten schaal aan de muur € 69,- (Household Hardware). Tapijt met ruitpatroon, 150×250 cm € 455,-, gestreept tapijt (met de achterkant naar boven), 100×180 cm € 395,-, veelkleurig gestreept tapijt vooraan, 120×210 cm € 595,-, rieten lampenkap XL, Ø 60 cm € 139,- (Household Hardware). Messing salontafel van Madam Stoltz € 224,- (www.deens.nl). Matzwart bijzettafeltje met hoge rand € 59,-, zwart bijzettafeltje € 45,-, glazen € 2,50, waterkan op zwarte tafel € 19,- (Household Hardware). Blauw bord van Madam Stoltz € 13,10, rood Chinees theepotje van Madam Stoltz € 55,- (www.deens.nl). Groene vaaskan € 115,-, groene glazen € 3,- (Household Hardware). Boekjes en tas privébezit. In de kast: oud- houten krukje € 69,95, grote aardekleurige pot van keramiek € 59,95, bruine kruk € 69,95, zwarte pot met deksel € 69,95 (Nijhof). Rieten windlicht van Madam Stoltz € 51,- (www.deens.nl). Zwarte rubberen pot met cactus € 9,50 (Household Hardware). Overig is van Household Hardware vanaf € 4,95.  Beeld

Een spiegel in de woonkamer is niet alleen stijlvol, het heeft ook een aantal praktische voordelen. Een spiegel laat de kleine woonkamer groter lijken en een donkere ruimte lichter. Je kunt er oneindig veel kanten mee op. Waar te beginnen? Met deze vijf handige tips voor spiegels in de woonkamer.

Lees verder onder de advertentie

1. Spiegel woonkamer: wilde vormen

Denk je aan een spiegel, dan denk je misschien aan rechthoekige en vierkante vormen. Deze vormen zijn klassiek en uiteraard prachtig, maar het kán ook anders. Kies bijvoorbeeld een spiegel in de woonkamer met een organische vorm, dat is helemaal van nu. Een ontwerp met een asymmetrische rand heeft een bijzonder karakter en maakt de wand in één klap spannend. Er bestaan ook losse spiegels die samen één geheel vormen, bijvoorbeeld twee helften van een driehoek. Hang ze naast elkaar op met een beetje ruimte ertussen voor een speels resultaat. Een ronde spiegel geeft het een zachtere uitstraling. Deze vorm doet het daarom goed in de strakke, basic woonkamer met hoekige meubels.

2. Kies een passend formaat

Spiegels worden steeds vaker als decoratieve blikvanger toegevoegd aan het interieur. Wil je graag een opvallende, luxe spiegel in de woonkamer? Ga dan voor een grote spiegel met een gouden rand. Hang de spiegel horizontaal als wandspiegel in de woonkamer boven de zetel of zithoek. De spiegel is zo ook stijlvolle wanddecoratie voor boven de zetel. Of zet een grote, industriële spiegel met metalen rand op de grond tegen de muur. Door een grote spiegel verticaal op de grond te zetten, creëer je een nonchalant en stijlvol effect. Zorg er wel voor dat je hem aan de bovenkant goed vastmaakt aan de muur, zodat de spiegel niet omvalt. Dit doe je bijvoorbeeld door een ijzerdraad te spannen aan een spijker in de muur. Houd je het liever klein? Plaats dan verschillende kleine spiegels bij elkaar op de wand. Door ze dicht bij elkaar te plaatsen, kan je jezelf nog goed zien in het spiegelgeheel.

3. Mix en match verschillende spiegels

Creatievelingen opgelet, want met spiegels mag je lekker creatief zijn. Je kunt helemaal losgaan door spiegels te mixen en matchen. Haal eerst verschillende spiegels in huis. De spiegels hoeven absoluut niet hetzelfde te zijn. Spiegels in verschillende vormen en formaten zorgen juist voor een vrolijke, ludieke sfeer. Mix verschillende formaten en soorten randen. Leg de verschillende spiegels allemaal bij elkaar op de vloer. Kijk welke indeling je leuk vindt en creëer de ultieme compositie eerst op de grond. Vervolgens bevestig je alle spiegels in deze vorm aan de muur. Met zo’n spiegelwand geef je de woonkamer een karakteristieke en verrassende look. Is een spiegel gesneuveld? Gooi ‘m niet weg. Verzamel de scherven en lijm ze bij elkaar op een houten plaat. Dit levert een design-achtige spiegel op die de woonkamer weer een interessante touch geeft. Wees uiteraard wel voorzichtig met scherven. Trek beschermende handschoenen aan voordat je aan de slag gaat.

Lees verder onder de advertentie

Creatievelingen opgelet, want met spiegels mag je lekker creatief zijn

Vloerlamp, vaas met goudkleurige rand, schapenvacht (Nordal). Bank met metalen onderstel (Combitex). Matraskussen, rugkussen, vlinderstoel, draadstoel, goud gespoten bamboe sunshine spiegel (Household Hardware). Plaid, goudkleurige kandelaars, kleine ronde spiegel (H&M). Kussen Plaza White Gold (Mrs. Me). Leren vloerkleed, schapenkussen (Zenza). Bijzettafel met dienblad (Pols Potten). Dienblad, zeshoekige spiegel van Madam Stoltz (Deens). Beeld

4. Misleid het oog met spiegels in de woonkamer

Heb je een kleine woonkamer? Met een mooie, grote spiegel wordt de woonkamer optisch groter. Hang een grote spiegel verticaal op in een kleine woonkamer om optisch meer hoogte te creëren. Je kunt een spiegel ook verticaal op de grond zetten. Hierdoor lijkt het alsof de vloer verder doorloopt. Heb je een donkere hoek in de woonkamer die je lichter wilt laten lijken? Hang daar dan een zo groot mogelijke spiegel horizontaal op de muur. Dankzij de spiegel lijkt de ruimte niet alleen groter, maar ook lichter en ruimtelijker. Een spiegel weerkaatst namelijk licht. Door een spiegel strategisch op te hangen in een donkere hoek, kan de spiegel licht uit de ruimte opvangen en dit weerkaatsen. Dit doe je bijvoorbeeld door een spiegel tegenover een raam te plaatsen. Volgende stap? Ook met deze tips laat je een donkere ruimte lichter lijken.

Lees verder onder de advertentie

5. Light it up

Een spiegel met verlichting is handig in de badkamer. Ideaal om je make-up bij te werken en je haar in model te brengen. Maar wist je dat een spiegel met verlichting niet alleen voor de badkamer geschikt is? Ook in de woonkamer kan het een chique toevoeging zijn. Een decoratieve spiegel met led-verlichting verlicht de spiegel bijvoorbeeld subtiel aan de achterkant. Dit geeft een spannende, sfeer aan de ruimte. Een spiegel met verlichting staat prachtig in een woonkamer waar de hoofdstijl ‘design’ is, maar ook bij andere woonstijlen past het goed. Een spiegel in de woonkamer kun je ook zelf subtiel verlichten door er een dun lichtsnoer achter te plakken. Dit kan overigens alleen als er genoeg ruimte tussen de spiegel en de muur zit.

Als je graag warm en sfeervol licht in de woonkamer hebt, kies dan gelere spiegelverlichting. De ruimte sfeervol en gezellig maken doe je trouwens niet alleen met licht: met deze tips creëer je in een handomdraai een knusse woonkamer.

Meer inspiratie voor wanddecoratie? Ontdek wat er naast een spiegel in de woonkamer verder aan de wand kan.

Lees verder onder de advertentie

Showstelers voor aan de wand…

Bron: beeld 1: vtwonen 10-2017 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge . Beeld 2; vtwonen 07-2016 | styling Marianne Luning | fotografie Tjitske van Leeuwen