Pootjes van de vloer: de voor- en nadelen van een zwevende kast
Wil je het interieur naar een hoger niveau tillen? Interpreteer het dan letterlijk en ga voor een zwevende kast. Met een zwevend tv-meubel, zwevend nachtkastje of zwevende wandplank creëer je een moderne en luchtige look. Klinkt goed, maar ben je ook al op de hoogte van de nadelen en de juiste montage van een zwevende kast?
De voordelen van een zwevende kast
Een zwevende kast monteer je aan de wand en heeft geen poten. Hij ‘zweeft’ als het ware van de grond. Vooral een tv-meubel, nachtkastje, wastafelmeubel of wandkast komen erg goed tot hun recht in een zwevend model. Ze zien er niet alleen modern en luxe uit, maar ze hebben ook veel praktische voordelen. Denk aan:
- De wand wordt optimaal benut en de vloer blijft vrij. Dat kan een hoop ruimte schelen. Ideaal voor een kleinere woonruimte dus.
- Niet alleen zorgt een zwevende kast letterlijk voor meer ruimte op de vloer, hij zorgt optisch ook voor meer ruimte. Doordat de poten ontbreken, zijn de lijnen strakker en niet in verbinding met de vloer. Dat geeft een rustig en ruimtelijk effect.
- Schoonmaken is een stuk makkelijker onder een zwevende kast. Je hoeft de dweil of stofzuiger niet om poten heen te manoeuvreren.
- Het zwevende aspect heeft een moderne, strakke look. Een meubel met allure!
- Je hebt vrije keuze in de hangplaats van het zwevende meubel. Je kunt bijvoorbeeld stopcontacten of oneffenheden op de muur verstoppen achter de kast.
- Door een kast aan de muur te bevestigen, kan hij niet zomaar omvallen. Wel zo veilig met kinderen of huisdieren.
De nadelen van een zwevende kast
Toch kleven er ook een paar nadelen aan een zwevende kast. Voordat je inderdaad voor een zwevend meubel kiest, houd dan rekening met het volgende:
- Om een zwevende kast solide aan de muur te bevestigen, boor je meerdere gaten in de muur. Je kunt er helaas dus niet omheen om de wand te beschadigen.
- Gaten kun je vullen, maar de kast even verplaatsen is wat minder makkelijk. Wil je die ene muur achter de kast verven? Of moet de kast toch iets naar rechts? Het meubel is dan niet verplaatsbaar.
- Als je de kast degelijk monteert zal het niet zomaar afbreken, maar wanneer iemand er per ongeluk op gaat zitten of zwaar op gaat leunen, kan dat wel gebeuren. Dit zorgt voor muurschade.
- Een zwevend meubel is meestal duurder dan eenzelfde soort meubel op poten. Deze extra kosten zitten vooral in het ophangsysteem.
Zwevende kast ophangen
Heb je een zwevend meubel gekocht? Dan kun je dit zelf bevestigen aan de muur. Uiteraard verschilt deze methode per ophangsysteem. Volg daarom de handleiding die erbij wordt geleverd.
Hoe hoog de kast moet hangen, ligt aan het meubel. Een tv-meubel hang je zo’n 20 tot 30 centimeter van de grond. Een reguliere wandkast kun je op iedere gewenste hoogte hangen. Tip: check met de stofzuigermond of je er gemakkelijk onder kunt schoonmaken.
DIY-ideeën
Heb je twee rechterhanden? Dan kun je zelf de meest prachtige, zwevende meubels op maat maken. Met dit zwevende wastafelmeubel van hout geef je de badkamer meteen allure. En het leuke is: je kunt ’m helemaal customizen met een wastafel en kraan in eigen stijl.
Een simpel, zwevend nachtkastje maak je al met bijvoorbeeld een robuuste, houten plank. Schuur hem, breng een lak of coating aan en geef hem een kleur. Of laat je hier inspireren voor een zwevende nachtkast. Fan van mooie boeken of tijdschriften? Dan is dit DIY-tijdschriftenrek misschien wat voor je.
Bron: Beeld 1: vtwonen special 03-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: vtwonen 01-2021 | Styling Kim van Rossenverg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotografie Sjoerd Eickmans